Monday, November 22, 2010

Potter Junkie Part XIV

So what is needed to be a TRUE HARRY POTTER DIE-HARD-FAN ? So di bawah ini aku telah sediakan beberapa list yg korg bole try itupon klu korg nk cuba jadi la. It's never too late to become a Potter fan. But REMEMBER ! Hanya Harry Potter sahaja yg akan pilih korg n decide sama ada korg layak ke x jadi fan dier. Haha. So let's go c what it takes to become a True Potter fan.
1st: Of course bnda yg paling wajib skali u guys have to READ n OWN all 7 Potter books. Stakat claim 'Aku dah baca dah semua buku HP' tapi takder koleksi those books bg aku u r not true Potter fan. Soryla ye to those Potter maniacs out there. Act org yg bertanggungjawab memperkenalkan Harry Potter kat aku ni adalah sahabat lama Hanis Hanisab (skang blaja kat London u ollz. Class gittew). Mula2 dier baca Goblet of Fire wich dier pinjam kat Abool (senior atas kiter). Time dier baca tu aku cm interested lak nk sebok2 n ckp kat Hanis nk baca. At first, aku tak yakin lgsg yg aku ley baca buku omputeh pasal buku Harry Potter la is the first English book yg aku baca smpi abes. Mula2 2 xpaham tapi lama2 baca cm bole paham je. After dat aku trus excited nk baca n collect smua buku dier. Smua buku ni aku stat beli time aku hi skool dlu starting from Harry Potter and the Philosopher's Stone. Time ni aku ingt ag aku beli time aku g Pesta Buku kat PWTC dgn Oden. Kitorg share duet mula2 but lama2 buku tu trus jadi hak milik aku pasal aku ckp kat Oden aku nk OWN buku tu. Samala gak kes dgn Goblet of Fire. Haha kerek gile aku. Klu korg tgk buku2 Harry Potter aku ader conteng maksud kat stiap buku. Kat Philospher's Stone punya buku mmg byk giler aku conteng makna for each word kat atas dier. Tp contengan aku makin berkurangan for next books pasal aku dah makin familiar dgn words dlm buku2 ni n aku dah stat ingt those vocabs. Seyes Harry Potter sgt membantu aku punya English vocabs n at that time aku akn berlagak dgn schoolmates aku ckp kat dorg guna words yg pelik2 wich dorg tak penah dgr. Haha. Oh kat stiap buku nipon aku akn tulis dedication cm berangan kat page yg J.K Rowling ader tulis dedication to those yg bermakna bg dier for each book. Cthnya bole tgk di bawah ni.
Ni aku conteng kat Deathly Hallows. Haha pasan giler konon2 cm J.K Rowling r. Fyi, Philosopher's Stone, Chamber of Secrets, Prisoner of Azkaban n Goblet of Fire aku dah baca 4 kali. Order of Phoenix and Half-Blood Prince 2 kali while Deathly Hallows just skali je. Haha sgt best kot baca Harry Potter. Sgt berhantu baca buku2 ni. Mmg aku khusyuk giler tiap kali baca. Ayat dier pon smua snang nk paham n JK Rowling pandai maen ayat smpi wat aku rasa geram,happy,sedih,suspen n macam2 emosi la tiap kali aku baca buku2 dier ni.

Paper bag yg aku dpt time aku beli Half-Blood Prince and Deathly Hallows. Hehe


2nd: Selaen dr Harry Potter books, korg juga perlu READ n OWN other J.K Rowling books. Yg paling kiri tu Fantastic Beast n Where to Find Them n sblh dier Quidditch Through Ages. Dua2 ni merupakan fictional textbooks for Hogwarts students. Buku2 ni pon best pasal dier ader conteng2 by Harry, Ron n Hermione seolah2 ni mmg buku dorg n dorg penah baca n conteng kat buku ni. Yg paling kanan tu The Tales of the Beedle Bard. For those who familiar with Harry Potter stories nila buku yg Hermione dpt dm Dumbledore's Will tu. Buku ni adalah buku yg contains fairy tales stories dlm wizardry world of Harry Potter. N Deathly Hallows merupakan salah satu mitos yg terdapat dlm buku ni. Oh Beedle Bard ni aku dpt from Husna Najihah. Dier kasi for my bday gift. Hehe


3rd: Buku2 terbitan non-JK Rowling juga merupakan satu kewajipan utk dibaca klu korg nk jadi true fan. Tp bg aku skang dah tak perlu kot nk baca buku2 ni klu nk taw sgt pasal Harry Potter. Aku ader buku2 nipon pasal aku duk hadap sgt n obses dgn HP time skola dlu. But sgt enjoyful r baca buku2 ni esp Magical Worlds tu. Klu dlu aku tak ingt mana2 binatang2 yg ader dlm buku Harry Potter cpt2 aku semak buku ni. Hahaha smgt giler. Patu buku yg paling kiri skali tu smua soklan2 yg berkaitan dgn Harry Potter. Of kosla aku dpt jwb dgn cmrlgnya tp tu dlu r. Klu tnya skang byk kot aku dah lupa. Skit2 2 bolela ingt. Hehe.


4th: POSTERS ! Semestinya posters adalah satu bnda yg wajib ad bg sesiapa yg obsessed into sth. Jantan2 maskulin yg minat bola of kos dorg akan ader poster bola Rooney, Kaka, Ronaldo terpampang besar2 kat bilik dorg while for gals yg gile Korea tu kompem ader a bunch of KPop artists punya posters like Super Junior, 2PM n etc. For me, Harry Potter posters are symbol of devotion of me to Harry Potter. Haha. Giant poster Harry Potter and the Chamber of Secrets kat ats ni aku dpt from Safwa time form 2. Time tu aku duk berebut dgn Ainu last2 aku dpt gak. Haha. Thanz a lot Safwa !

Ni blakang poster ats ni. It's 2 sided.

Poster Chamber of Secret yg dah koyak rabak but stil aku simpan. Ni kena anta arkib ni for pemulihan balik. Hehe.

Prisoner of Azkaban posters. Dua2 poster ni aku duk hadap tampal kat dlm locker aku time f3 sehinggalah ia membantu aku dpt locker TERBERSIH N TERCERIA time Jamuan Akhir Tahun Asrama SMKSP. Hahaha.

Goblet of Fire poster. Nipon giant poster gak ni.


5th: Telah menonton ke semua Harry Potter movies n ader koleksi ORIGINAL Harry Potter VCDs or DVDs. Act aku ader wat collection stat from Sorcerer's Stone smpila ke Order of Phoenix ni. Tapi sayangnya yg laen2 tu dah ilang time proses pindah barang time aku duk renovate umah aku. Sgt frust aku ! So patu aku dah tak smgt dah nk kumpul for movies yg strusnya. Nk beli takder duet lak. Tapi takpela aku pon skang dah ader collection dlm Hard Disk aku muvie no 1 smpi la 6. Jimat sket duet. Hehe


6th: Beli poster books tiap kali movie Harry Potter kuar. Tapi ni dlu je r time skola dlu pasal naive klu ader duet je beli barang2 Harry Potter. Tp skang tak. Ader je duet TOPMAN didahulukan dlu. Hahaha


7th: Collectible magazines yg pape je cover dpn dier pasal Harry Potter. Dlu mmg aku giler kumpul magazines yg ader cover dpn Harry Potter semata2 nk dpt poster dier. Atas ni mags dat covered for Chamber of Secrets and Prisoner of Azkaban.

Both magazines are FIRST magazines and belah kiri featured Goblet of Fire while sblh kanan Order of Phoenix.

Heee baru beli ! Dpt gak aku cr EW yg cover dpn Hallows ni. Hehe. Br pasan aku takder mags yg cover dopn dier Philosopher's Stone and Half-Blood Prince. Haish cmner ley termiss ni.


8th: Possessed any other Harry Potter merchandise. Yg ats skali sblh kiri tu sisipan time aku beli Gempak dlu2 time kecik2. Sebelah dier bookmarks Chamber of Secrets aku beli kat Times Bookstore. Sblh kanan dier lak poskad aku dpt free courtesy of FIRST magazine. Bawah sblh kiri Harry Potter postcards beli kat Kino sama gak dgn sblh kanan dier wich is 2004 punya calendar. Yg kanan skali tu lak just notepad ader gmba Harry Potter and the Philosopher's Stone. Aku ader gak penah beli action-figure Harry nek broomsticks tapi hilang gak time pindah rumah dlu. Huuu


Last but not least: Pegi Harry Potter punya movie sets ! Haha. I am so lucky pasal last year aku berpeluang g UK n visited Oxford whereby the birthplace of Harry Potter movies. Kat Oxford ni banyak movie sets for Harry Potter and the Sorcerer's Stone. Yg atas ni gmba dgn Safwa kat dpn Boldelain Library. Library nila dlm citer 1st Harry g Hogwarts punya library kat Restricted area semata2 nk cari buku yg ader kaitan dgn Nicholas Flamel yg wat Sorcerer's Stone tu. Kat dlm lib ni takle tgkp gmba so just tgkp gmba kat luar je.

The Hospital Wing. Time ni xle masuk pasal tutup. Huu

Tgga Harry Potter ! Korg ley cm time dlm movie Sorcerer's Stone Harry 1st time meet Draco n dorg dah stat gado n dlm Chamber of Secrets time Harry and Ron kantoi dgn Snape pasal dorg datang lmbt nek car yg terbang tu.

The Great Hall ! Amazing huh ! Aku time masuk hall ni tersangatla SPEECHLESS !

Yup it's the famous wall of Platform 9 3/4. Yg ni bukan kat Oxford but kat King Cross, London. Hehe. But skang ni takyah g tmpt2 ni pon xpe. Bek trus g je Harry Potter theme park kat Florida, USA tu. Lagi syok !


Act byk lagi list yg aku ley tnjk kat korg tapi aku rasa yg nipon dah ckup kot. At least klu korg dpt tunaikan one of them pon dah ckup utk korg entitle jd Potter fan. But True Potter it takes more than that la kan. Kena la jadi psycho cm aku br r layak jadi True Potter fan. Haha.



p/s: Going to watch Hallows for second time with my beloved Potter maniacs ! Hee


p/ss: Dah order giant Hallows poster online. Tak saba nk dpt n frame n gantung kat bilik !

10 comments:

  1. Wah azam!hebat gile ko!aku tau ko true fan,tp x sangka ko siap ade buku2 "textbook" n non-JK Rowling nye books tu!(except Tales of Beedle Bard tu aku tau la ko ade)..n all those posters yg ko still simpan since high school...aku minat mmg minat,tp xla hebat cm ko!haha..n aku kenal tempat yg ade grand staircase tu!tu die nye entrance hall kn?

    ReplyDelete
  2. haha br aku taw ramai org upanya tak tau aku ader buku2 tu..kwn2 skola aku je yg taw..well dah kata fanatic fan..mana tak giler ader bnda2 ni smua..hehe..aah tu grand staircase yg entrance hall tu..

    ReplyDelete
  3. azam notice something missing.... maner game harry potter rm 70 tu.... huhuhuhu

    ReplyDelete
  4. kau sgtlah gilaaa.... :O
    even mse aku skola smgt pkai nama honeypotter bagai tpi kau lg dasyatt yg teramat.... :O
    *muka terkejut

    ReplyDelete
  5. haha biasala dah kata die-hard-fan..hehe

    ReplyDelete
  6. memang kipassusahmati harry potter la ko nih huhuhu
    kalo tak malas,singgah la 18SG!!gambo baby dilahirkan!

    ReplyDelete
  7. gila ni mmg kipas susah mati habis kot ! waaa 0_o. siap tgk tmpt shooting. i love to watch d movie jer, klu baca..huhhh sebulan pun tak abes kot. huhu =,=

    ReplyDelete

HaaA Ngomel JAngan TAk NgomeL !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...