Followers

World Clock

>

Sunday, June 28, 2009

Again . .

It happened again. It doesn't want to leave me and I cannot make It leave. No one can't help Me and I am all alone in this world. Period.

My Best Friend . .

"I am so high. I can hear Heaven.
I am so high. I can hear Heaven.
Oh but Heaven, No Heaven don't hear me."


Sad is my best friend and It always gonna be.No one can replace It..

Friday, June 26, 2009

Terjun di Sungai Sendat . .

Today I woke up late as usual but not dat usual late (Usual pkul 3PM).Mula2 dah bgn kol 12 tapi tido blk smpi laa ke kol 2 lbey.Sbnrnya mlm tadi dah mcm plan nk join Ikwan tgk dier n bdk2 len men futs0l kat Ampang but in da end aku bgn lmbt soo tak join r.Rmi gak Ikwan ckp nk men like Hazim, Duma, Oden, Syuk, Shahrul, Che, Jerr and Noon.Besides, aku pikir2 balik pon watper laa ak nk terkinja2 join dorg bukan aku men pon alih2 nt aku dgr MP3 just tgk dorg men or mati keb0sanan taktau nk watpe.But at 3Pm I got a text message from Ikwan.

Ikwan: Salam.Azam.Ktorg nak pegy air trjun jp lg ne.Kt ulu yam,.Juwm r!

Me: Hmph..ak mana taw jln..ak br mandi ni r.hehe..

Ikwan: Ley je nak gerak skali.Huhe.Ktorg nk g solat kt umh che dlu ne.

Me: Kiranya ak nk g mana ni?ak xnk bwk moto g ulu yam..huhu

Ikwan: Kau dtg umh ak dlu,nk?Ak tgu kt cni,k.Dtp asap,k

Me: Okok..jap ea'

So aku dgn spantas kilatnya grab my towel n shorts, change my clothes n amik kunci moto kunci2 umah den trus merempit g umah Ikwan.Act aku kinda takut bwk moto tadi pasal moto plate blkg dah tercabut kemarin dek langgar lubang.Soo takut nt terjumpa Polis or JPJ abis aku kena saman.Aku pon Tawakal johh n bwk laju2 g Gombak umah Ikwan.After 15 minutes aku smpi r.Smpi2 kat umah Ikwan ader Jerr n Noon skali.Ktorg nek r keta Jerr g umah Che dlu pasal yg len2 ader kat sana.Ikwan tnya aku ko penah g umah Che tak?Aku just geleng pala.Aku ingtkan umah dier kat Greenwood skali Ikwan bwk g umah br dier kat Hillcrest n trus jew aku nmpk umah Che aku ternganga n ckp kat Ikwan OMG ! !

Umah Che Nasrul

Bapak besar giler umah Che!!Mmg kaya giler r bdk ni.Den msuk nmpk r dorg2 ni tapi aku mls nk salam2 dgn dorg soo wat bodo jew r.Tbe2 aku rasa awkward n I don't know why.Nature Drama Queen wut can I say.Haha!Aku g jalan2 kat dalam umah dier tgk garden umah Che smua.Noon pon join skali as dier tgkp gmba gna handset dier.Biasala bdk LAnskap.Sgt lawa garden umah Che gak..Den aku tnya r Che biler ko pindah umah ni dier reply bulan 7 last year.Den tanpa segan silu aku tnya ag dier umah ko ni baper ribu?Sblm tu aku ader borak2 ckp kat Noon mesti berjuta umah dier n dier jwb 1.5 JUTA.WTF??!!But bapak dier yg design smua so dapat r murah skit.Tak sgka aku ader kwn sekaya cmni.Beruntung laa saper kawen dgn Che nt.kompem isteri dier beli LV,Gucci, Prada jew.Haha.Patu ktorg pon gerak r g Ulu Yam n ader 3 keta smuanya Keta Jerr, Keta Syuk n Keta Che.


Common scenery Ulu Yam. Hutan di mana sahaja2

Aku nek r Keta Jerr n ader Noon skali while Ikwan n Hazim nek keta Che yg slbeynya nek dgn Syuk.Time smpi kat Empangan ap-ntah-nama-dier kat tepi jalan ktorg stop jap makan nasi bungkus ktorg beli sblm bertolak tadi.Syuk n da Geng pulak tak smpi ag pasal dier g tmnkan Duma bwk balik keta Duma as mak Duma nk guna keta (Asalnya ader 4 keta tmsk keta Duma skali time dorg g men futs0l).Pas makan2 borak2 melihat view yg menenangkan kat Empangan tu ktorg pon truskan perjalanan.Time odwy Syuk dah kat blakang keta Jerr n Che n trus potong ktorg n lead da way.Syuk mmg bwk laju giler nk mampos n klu korg naek dgn dier make sure baca doa naek kenderaan tu berpuluh2 kali serta Selawat ke atas Nabi.HAha. Aku ingtkan nk mandi kat Ulu Yam tapi makin lama makin jauh pulak Syuk bwk ktorg smpi ke Hulu Selangor.Jerr kat dalam keta dah stat bising like "jauhnya-ntah-mana2-dorg-ni-nk-bwk-kiter ni-sempat-kew-nk-balik-aku-nk-amik-adek-aku-ag-ni-dah-nk-dkt-pukul-5 lbey-ni-smpt-ke-nk-mandi-nt-dtg2-tgk-air-terjun-den-blk-ntah-pape-je" n so on.Nk tergelak pulak aku dgr Jerr dok berleter.Haha.Sblm smpi air terjun tu aku siap nmpk signboard nk g Genting Higland, Batang Kali n Sungai Sendat.Upa2nya dorg ni nk g mandi kat air terjun Sg Sendat.So masuk la jalan g Sg Sendat tu.Jalan dier pulak macam jalan nk g kg org asli tak bertar n tanah berbatu2 smpi aku dlm keta pon dah terhuyung-hayang.Tbe2 pkir dah lama gak aku ni tak masuk hutan.Hehe.Slps masuk ke ceruk2 hutan Sg Sendat ktorg pon nampak r air terjun..

Air Terjun Sg Sendat

Ktorg pon ap ag cpt2 r kuar dr keta den salin baju trus terjun msk dlm air.Akulaa yg 1st skali msk n air dier sgtlaa sejuk.Stahu aku,air sungai especially ader air terjun mmglaa tersangat sejuk.Smua masuk mmg menggigil2.Hehe.Time tu ader mamat2 India kat situ tapi pas ktorg masuk wat bising terpekik2 terlolong gelak India2 tu beredar n ktorg trus conquer tmpt tu.Time dah masuk dlm air Duma pon ckp ap ag korg naek r atas den terjun ikut arus kat air terjun tu.Aku ckp Wut??Ko giler ap dah r tggi.Takut aku.Den spt biasa Syuk yg hati kering n suka wat keja2 giler ni g naek atas dgn Hazim nk trun ikut air terjun tu.Soo dorg pon dgn slambanya trun n aku tgk dorg dgn penuh kekaguman.Gilak r bani bt0l dorg.Tak bani aku nk naek atas n trun cm2.Klu slah trun bole mati ap.Kang tak pasal2 muka aku kat Front Page Kosmo! takpon Harian Metro dgn Headline "Maut di Air Terjun Sg Sendat".Shahrul pulak siap ckp kat Syuk klu ko mati aku nk Handset ko.Haha..Den ktorg mandi manda smbl tangkap gmba of kos!

Oden spt biasa suka duk dpn skali smbl pose dgn aksi yg pelik2..Hehe.

Masing2 hepy mandi

Time mandi2 Syuk n Hazim tak abis2 duk ulang alik naek ats air terjun tu n terjun.Oden pon join skali.Tibe2 aku rasa intrigued n nak gak try.Duma tak abis2 ckp terjun jew bukan slalu pon smpi sini.Btol gak ckp Duma tu tapi dier tu ckp org jew lbey tapi tak try2 gak.Soo aku pon membanikan diri ikot Hazim n Syuk as dorg nk terjun kali-ke-baper-ntah.Time aku nk naek Noon nk ik0t skali.Dier pon mula2 tak bani gak.Hehe.Dah smpi atas Gosh tgginya air terjun ni!!ader tiga tingkat banguna skola Sg Pusu gak r tggi dier.Pas Syuk n Hazim terjun Noon lak terjun.Nmpk dorg menggelosor cm senang jew tapi aku stil takut.Dorg kat bwh den panggil2 nama aku suh terjun.Den ODen naek aku bg dier terjun dlu.Pas Oden terjun aku pon membanikan terjun.Time tgh gelongsor tu aku rasa HELL TAKOWT GILER!smpi jew kat bwh aku rasa aku nek lemas kot pasal dasar dier dlm skit kat btol2 bwh air terjun ni.Aku ni manala pandai berenang.Duma pon ap ag capai aku tapi aku cm gopoh gapah g tenggelamkan pala dier lak.Haha.Pas dah stabilkan diri n berdiri kat tmpt yg tak dlm sgt br aku rasa OK.Seyes jantung aku dup dap laju giler.Phew!tapi sgt best r dpt try.Hihi..Den Jerr pulak try.Noon siap try 2 kali wlupon dier takot2 sblm ni.Ikwan lak spt biasa takot nk try terjun kew tak.Che n Shahrul lak dorg mmg taknk try.Klu Shahrul try terjun mmg ajaib bt0l r.Kompem abis air ni melimpah kuar smpi kering kolam kat air terjun ni.Hehe..

Aku, Syuk n Ikwan

Ntah ap laa Duma, Oden, Shahrul n Che pandang tu..Hihi

Tibe2 time ktorg tgh borak2 mandi manda Ikwan g naek atas sorg2 nk terjun.Wahh bani pulak bdk ni nk terjun.Tapi smpi kat atas lama giler dier duduk tggu nak terjun. Smua dah panggil2 Ikwan suh terjun cpt tapi Shahrul jwb Relax r korg Ikwan takut tu.Dlu kan dier nmpk hantu takder pala.Aku dgr Shahrul ckp cm2 gelak besar aku.Fyi,dlu time F1 mula2 dier msk Sg Pusu dier ni suka pengsan n nangis2 pasal dier ckp dier nmpk Hantu.Aku pon taktau smpi skang bet0l kew tak dier nmpk kew tak n terlupa nk tnya dier smpi skang.Tapi aku mmg takot r nk ckp dgn dier dlu time mula2 F1 pasal he's kinda freak.Haha.Den Ikwan pon terjun n tak tahan lak tu time dier tgh melambung kat udara badan dier cm bersepah gak r smpi ktorg gelak2 tgk dier terjun.Ntah2 aku pon cm2 jew time aku terjun.Hihi..Pas aksi terjun2 mula lak aksi back-flip n terjun cm ala2 atlet renang (tiruk ea ko pggl Arep Suk?aku pnh baca kat blog ko sblm ni) n macam2 aksi la ktorg wat.Tapi yg paling lawa skali wat Si Jerr.Mmg smart r dier back-flip smua.Sgt HEbat!Yg tak bley blaa Duma dr tadi dok bsing2 soh org terjun dier lak tak terjun.Mula2 kata nk gak terjun skali jew cm aku tapi bg alasan takot n sakit perut lak.Duma ni mmg penakot gak skit.Dlu masa g Times Square rmi2 DNA Mixer n roller coaster bukan dier naek pon cuz takot.Duma ohh Duma..

Ikwan tgh takot sblm nk terjun.Duma lak g gelak dier..hehe

Lalalala..

After kol 5.45 cm2 ktorg pon stop mandi n stat nk balik.Ktorg pon tak solat Asar ag soo takot tak smpt lak nk solat nt.So masing2 lap2 badan salin baju smua nk get ready balik.Den sblm masing2 naek keta balik ktorg smpt gak tgkp gmba rmi2.Time nk tgkp gmba aku pasan Noon pakai eyeliner.Aku tnya dier ko pakai saper nyer ni?dier ckp Duma punya.Ikwan lak nyampuk Duma pakai mmg tak nmpk pon.Haha.Tak pasan lak aku Duma pakai eyeliner.Yewla Duma kan itam soo tak nmpk r.Aku tnya dier cap ap dier jwb MAC.Amboy Duma mentang2 dah kaya skang eyeliner pon nk brand mahal johh.Mesti Adda yg sarankan ni.Pelik2 je dorg ni pakai eyeliner.Cm Adam Lambert lak.Hehe.Patu masing2 naek keta masing den blk.Jerr drop by aku kat umah Ikwan den aku g amik moto balik.Bfore depart Noon ckp kat aku time kaseh cuz pos sth 4 bday dier 30th June ni.Aku sajer je soh dier bukak envelope tu time 12 AM 30th June nk kasi suprise.Sma gak r aku kasi adiah bday kat Intan for bday dier 27th June ni..Hihi.Sblm balik smpt jap aku lari g kedai moto kat simpang SBPI Gombak wat no plate blakang moto aku.Tuntasnya mmg sgt best g mandi air terjun dgn geng2 aku!Hehe..Hope 2 C you Guys again Soon ! !

Che, Noon, Ikwan, Aku, Jerr, Hazim, Shahrul, Duma n Oden..Syuk not in da photo pasal dier yg tgkp gmba ni.


p/s:Thanz To Wawa pasal bank-in kan 30 bucks for adiah bday aku yg lpas.Sukanya aku claim2 adiah bday wlupon bday aku dah lpas.Haha..nt aku belikan handbag utk ko yew Wa for bday ko.Aku guna duet tu beli buku Dr Mahathir ni.Dah lama aku ngidam dr dlu nk beli buku ni.Love YOu WAwA ! !

Bday Gift Wawa..




Monday, June 22, 2009

Fairy Tales dan Mitos . .

Wahh tibe2 aku bersemangat nk wat posting pasal Hollywoods jew skang ni.maklumla aku skang dah stat cuti soo takder keja blogging jew r.ok dis posting ni pasal films remake fairy tales or cite2 dongeng yg akn kuar next year 2010.After a few researches byk gak citer fairy tales yg nk kuar next year ni..so jom checkout!


1st: Alice in Wonderland (Due date March 2010)

Movie ni based on the Lewis Carrol novels Alice's Adventure in Wonderland and Through the Looking-Glass.Cuma dis time movie ni mengisahkan tentang Alice yang kini berumur 17 tahun kembali ke Wonderland.Filem ni jugak 3D Film n diarahkan oleh Tim Burton yg suka wat citer pelik2 cm Charlie and The Chocolate Factory serta Edward Scissorhands.Antara pelakon yg femes berlakon dlm citer ni spt Johnny Depp, Helena Bonham Carter (Belatrix in Harry Potter Series), Anne Hathaway, Alan Rickman (Proffesor Snape in HArry Potter Series) and Christopher Lee (Saruman in LOTR or Count Dooku in Star Wars Trilogy)

Anne Hathaway sbg White Queen

Johnny Depp sbg Mad Hatter

Helena sbg Red Queen

2nd: Robin Hood (Due date: May 2010)

Robin Hood mengisahkan tentang an archer in Richard Couer de Lion army yg menentang Norman Invaders.Dis time Russel Crowe jd Robin Hood in dis remake.Turut membintangi Cate Blanchett sbg Maid Marian.

Russel Crowe as Robin Hood

3rd: Beastly (Due Date:July 2010) and remake of Beauty and the Beast in 3D (Due Date:Feb 2010)

Citer Beastly ni Beauty and The Beast versi modern and takes place Manhattan.Ia mengisahkanttg womanizer-handsome guy yg syik ditches dates till satu cursed place on him smpi smua bndayg dier benci kena kat dier even to ugly beast.He also has difficult time to find a true love as tu sajer yg bole break dis curse.Antra pelakon2 utama citer ni Vanessa Hudgens, Alex Pettyfer, Mary-Kate Olson n Leighton Meester.

Alex Pettyfer as Kyle Kingsbury.He also da current spokeperson for Burberry cm Emma Watson

Vanessa Hudgens as Linda Taylor

Poster Asal Beauty and The Beast 0n 1991

4th: Gulliver's Travel (Due Date June 2010)

Movie ni pasal travel writer Lemuel Gulliver takes assignment in Bermuda but tibe2 tercampak kew island of Lilliput di mana smua org dier smua kecik2 jew n dier sorg jew besar cm giant.Starring by Jack Black as Lemuel Gulliver.

Gulliver's Travel on production



p/s:Emma Watson jadi covergal for Teen Vogue August 2009!!She looks totally British-ish in dis Teen Vogue..Love EMMA ! ! ! !

Adorable!

Pose ala2 ANTM..hehe

Emma, V Factory, Miley dan Lauren . .


Gosh It's Emma Watson n she is looking FABULOUS n GORGEOUS in 2009 Autumn/Winter 2009 campaign for Burberry.Seyes she has grown up n makin lawa.Ingt ag time dier berlakon in Harry Potter and the Sorcerer's Stone kecik giler badan dier n rambut pon macam sarang tebuan takpon penyapu kat umah aku.Haha..sgt suka dier pose for Burberry Campaign ni.Mmg Burberry wat choice yg tepat skali pilih dier as model for this Autumn/Winter 2009 campaign.Even Christopher Bailey, Creative Director of Burberry, says, “Having known and admired the lovely Emma Watson for quite some time, she was the obvious choice for this campaign who like the images she fronts, has a classic beauty a great character and a modern edge… Emma’s charm, intellect and brilliant sense of fun made the whole shoot feel like a picnic on the Thames.”.Overall I HEART EMMA WATSON ! ! !





Other than Emma Watson U Guys shud watch out for this new boyband V Factory as lagu dorg " Love Struck" skang tgh meletop giler kat US radios.Mula2 aku tak kenal pon boyband ni tapi pas dgr Hitz FM Top 30 br tau pasal boyband ni.Seyes lagu ni mmg berhantu giler aku dgr dah nek 30 kali aku rasa..haha.Act boyband ni di bawah Warner Brothers Records.Nmpknya Jonas Brothers dah ader pesaing br pasal muka bdk2 dlm V Factory ni pon jambu2 n lagu dorg pon tgh hitz skang.Aku rasa msti boyband ni akn popular cm N Sync,BAckstreet Boys n other boybands yg popular giler2 time 90s.So kpd pakcik2 yg New Kids on The Block yg tak sedar diri korg tu dah tua ghanyut siler la bersara ea pasal pani kompem korg tak laku dah ader V Factory ni'sgt menjengkelkan aku tgk korg.klu nk wat come back pon tlg r tkr nama..Urgh!!V Factory is a new 2009 boyband to watch!

V Factory

From Left:

Nick "Nicky T" Teti : Start musical carreer dier dgn musical theater time high school. Dier juga former member dance crew "Quest Crew", winners of America's Best DAnce Crew Season 3

Nathaniel Flatt : Pernah berlakon kat Broadway Disney's Aladdin

Asher Book : Akn menjadi pelakon utama in remake of Fame (2009) musical film yg penah popular giler time 1980.

Wesley Quinn : Penah jd background dancer for Ashley Tisdale dgn Jared Murillo

Jared Murillo : Famous known as Ex-Boyfriend Ashley Tisdale dlu2.pernah muncul sbg dancer kat High School Musical and High School Musical 2.Pernah gak jadi Assistant Choreographer yg wat dance "I Don't Dance" in High School Musical 2.



p/s: Tgh kempunan n berangan nk beli buku autobiography Miley Cyrus: A Miles To Go n L.A Candy by Lauren Conrad!!PT cptla masuk aku takde duet skang..huhu..


Sgt Meminati Miley Cyrus n Lauren Conrad ! !

Sunday, June 21, 2009

19th June 2009 . .

Che, Jerr, Hanis, Fifie, Arep, Aku, Ikwan, Noon n Faruq. Oden n Elnur ader tp dorg dtg lmbt so tak smpt nk tgkp gmba skali.Duma lak g ikot bontot Adda jap jmpa sepupu dier kbtlan ader kat TAman KLCC ni (PUKE!)

Mggu ni is one of my best week as aku dah lepas final Arab HS Level 3 (aku abis xam plg awal skali among my frenz.haha) n aku dapat jumpa besties aku kat KLCC. Aku n Intan pada mulanya rancang nk wat reunion ni among UIANS frenz jew cuz starting from last semester batch SMKSP aku yg msk UIA ktorg ader r wat mkn2 sesama ktorg.time tu br ader AKu, Nadea, Mayam, Sam n Intan. So aku n Intan mmg plan nk wat cmni every sem so at least ktorg dapt r catch up sesama ktorg.Dis semester pulak makin rmi geng2 Pusu msk UIA n kebetulan semua mmbr2 U len tgh cuti.Aku pon amik r peluang ni nk ajk2 mmbr2 Pusu U len join skali.BEsides bukan slalu dpt jmpa dorg n makin rmi msti r makin meriah.Aku ajk bdk laki while Intan ajk Galz.Ktorg wat Jumaat lps on 19th June 09 kat KLCC.

PAgi tu aku bgn awal cuz aku ader final Arab kol 10am till 12 pm. Time tgh stdy2 skit sblm xam Mash ader kol aku tnya aku dtg kol baper.Aku pon tipu la dier ckp aku dtg petang cuz aku ader final petang.Mlm sblmnya lak Trah pon ader kol aku tnya kol baper dtg n aku bg jwpn sama kat dier gak aku dtg petang pasal ader Final Arab.Haha..AKu sajer je tipu dorg ni cuz nt dorg msti paksa aku dtg awal.Hello Drama Queen mana bole datang awal msti laa kna datang lmbt2.Br bole wat Grand Entrance..hihi.So kol 10 aku g jwb xam Arab.Dahla masa aku g xam kat CAC ni meja aku betul2 depan skali.So lecturer2 mmg ke hulu ke hilir kat dpn aku.yg aku tensen nya dorg ni bising btol borak sesama dorg.Biasala klu dah xam arab lecturers dier pon speaking sesama dorg ckp Arab jew r even Malay to Malay.Ingtkan ckp BM boley r aku dgr dorg gossip2 hangat skit.Tapi mmg best pon tgk dorg ckp Arab smpi aku jeles n fascinated pon ader.Aku pon cpt2 r jwb soklan smua n kol 11 aku trus kuar.haha.Aku wat xam Arab sejam johh.Alhamdulillah soklan dier senang2 jew.Time aku pggl ustzh aku dier terkejut aku siap cpt.Pas anta aku dgr muka tak tau malu wat la free Runway Show kat Main HAll CAC tu.Den blk bilik karaoke lagu2 KRis Allen (Ain't No Sunshine is da best!),tdo jap den g solat jumaat.

Peha, Mash (ohh spt biasa bajet ayu), McDa, Mayam, Hazy, Awyn, Trah (masih pakai jaket itam yg sama.ntah basuh ke tak basuh tu), Fatin, Una, Yan n Nadea (soo BENL punya tdung).Ratu datang lmbt so takderla gmba dier kat dlm ni..

After Jumaat prayer aku g makan dlu dgn kwn2 UIANS kat cafe Econs.time ni aku mmg dah lapa giler nk mampos n lagipon nk jimat duet 4m makan kat KFC KLCC.hehe.pas gelak2 borak2 gossip as usual brlaa aku blk bilik mandi2 den siap smua.Slalunya g KLCC ader Mus dok blakang moto aku tapi dis time dier takder dier ckp dier tak dapat g pasal ader hal.Aku pon mls nk tnya aper hal dier tu.Time nek moto dgn pakai shade skali (sgt panas k time tu!) MRR2 congested pulak kat area2 Bukit Antarabangsa.Slalunya g ikut jalan Jelatek tapi dis time sajer jew nk merasa jalan br org kata ag dekat.Pas smpi kat KLCC aku pon terus g KFC n smpi2 sana smua dah ader.Masing2 bsing nmpk aku.Hahaa.I love ol da attention dat they show to me.PASAN GILER!so g r salam smua bdk laki n men Hi Hi kat galz.Tibe2 Nadea kuarkan statement aku nmpk sexy pasal aku pki cardigan.Muahaha.Pas dah greetings ni mata aku tertenyeh2 gak cr manalaa Intan pasal aku dah bwk Hadiah for upcoming bday dier skali dapat tau yg dier tak dtg cuz sudden illness.Una citer kat aku time dier dah siap2 kol 12 nk dtg KLCC tibe2 dier muntah smpi byk kali so trus tak dpt datang.Sgt sian kat Intan pasal dier yg organize smua n byk ajk bdk2 skali dier yg tak dpt datang.Aku lak tak dpt nk kasi adiah dier by hand so aku pas jew r kat Nadea pasal dier satu mahalah dgn Intan kat UIA.Den aku g r borak2 jap n mkn2 sisa2 ayam (takderlaa sisa tapi baki2 ayam bdk pompuan nyer konon2nya diet la sgt tapi msg2 aku tgk badan makin naek jew.Aku gak yg maintain.hihi).After a few chats dgn geng2 laki da galz ajk g taman wat photo shoot murahan kat sana.

Time makan kat KFC.

Tgk MAsh nmpk ayam mmg lupa diri trus.Ntah ap la Mcda pandang tu.Teringat kat BF Hadi Ikwan dier kot.Una lak spt biasa menghoyan.haha..

Pas g Taman KLCC ni ktorg mula r stat tgkp gmba n catch up a stories sesama ktorg.Time ni mulala masing2 gelak duk perli memerli n tnya life skang cmner.Aku dgr Hanis skang tgh cuti lama giler nk mampos n tgh tggu nk fly g UK bulan 9 ni.Aku tnya dier naper Maisarah tak ikut skali dier ckp Mai taknk ikot.Pelik2 jew Mai ni.Aku ader r citer kat dier aku ader laja subjek Sc of Quran n Sc of Hadith in HS patu dier trus ingt aku ader baca buku Hadith 40 or pape buku agama.AKu amik sbjcts tu jew r doesn't mean I dedicated to my life in those things right now.Tibe2 dapat rasa Cahaya Lindungan KAabah 4m Hanis.Mmg sah2 dier bole join satu geng dgn Sam yg skang pon alim ulama jew.Haha.Owh Sam tak dpt datang gak pasal dier ader kuiz n last klas on dis day.Dier aderlaa msg aku ckp tak best tak dpt jumpa Una.Lalala..Hihi..Time tgh bising2 aku terdengar yg Trah dok sebut2 UTM Skudai.Gosh!Tibe2 aku terlupa yg on dis day gak result UPU 4 MAtrix stdnts.Aku dgn pantasnya trus ngadap pekik nama Trah tnya dier dpt mana.Alhamdulillah dier dpt UTM Skudai.Mus dpt UUM (jauh giler!), PEha dpt UPM while Yan dpt UiTM.Neway Congratz to all of u guyz cuz dpt tmpt kat IPTAs.Bg sape2 yg taktau bkn senang tau lepasan bdk2 MAtrix nk dapat IPTA.Wuteva it is, I AM PROUD WITH U GUYZ!!

Senyum adalah sebahagian drpd Iman..hehe

Me n Una.Time aku tgh duk sebelah dier ni dier terkantoi pointer result sem lps dgn aku.Mlm sblm ari ni aku kol dier tnya result tapi dier taknk bgtau.Haha..takpe2 Sem dpn ley cuba DL ag k Una'

Barisan "Ahli2 Exco Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat".OWh exceptional kpd Trah di belakang pasal ko tak seswai join dorg..Haha.

Candid

Gosh I Love dat Belt FAtin.Nadea punya style ala2 Lauren Conrad.hehe..

Ramai gak yg nk dtg tapi tak dapt datang reunion ni like Muaz cuz dier ader klas.Duma citer kat aku dier tak penah langsung ponteng klas dier.Gilak r Muaz.Aku ni r yg dlu skema2 kat skola dr ko pon skang syik ponteng klas smpi 5-6 kali.Tapi takpe r tgk r Muaz blaja katner pon tmpt org2 kaya.hehe..HAzim pulak Duma kata ader hal.Hmph tibe2 aku dapat rasa yg e tries to avoid ktorg.Aku tnya Duma yg Hazim ader probs kew tpi Duma cm stutter2 n nk lari dr soklan aku.Zatinor dier kat kg n Wawa pulak mmg duk jauh kat Kuantan so tak dpt join.Nuek pulak br balik dr keja so dier tak dpt nk make it.Amad n Mirul spt biasala dgn training dorg yg tak abis2.Syuk pulak tersalah ari.Tapi takpelaa korg tak dpt dtg pown.Ktorg wat nipon skjp jew pon tak lama.Aku tak dpt nk wat ari laen cuz Senin smpi Kamis ktorg UIANs ader klas while wikends msti rmi tak dpt dtg cuz 'Komitmen thdp Keluarga'.Pas tgkp gmba n hangout2 smua masing2 dah nk stat balik especially galz.Yg laki pon sama gak ader yg balik awal.Soo yg stay smpi after Maghrib Aku,Oden,Arep Suk,Elnur,Noon n Jerr.So ktorg g r foodcourt borak2 hangout2 smpi Maghrib.After Maghrib ingtkan nk tgk wyg skali tgk showtimes smua tak best n takot klu tgk nt lewat sgt blk.Arep ajk r dorg2 ni lepak bilik dier kat UIA.Oden dier tak dpt g cuz dier ckp ader hal.Mula2 Noon rasa serba salah g pasal dier dah beli Tiket KTM dua hala but after ktorg pujuk2 dier pon agree.Dorg pon naek r keta Jerr g UIA while aku rempit2 sorg blk UIA.

Elnur wat muka lak..Masa ni tgh naek escalator kat dlm ISETaN

Berehat jap kat dlm Surau KLCC..

Tgkp gmba sblm balik.Dorg ckp time dorg tgkp gmba ni bulan tu takder.Tapi aku rasa tu bukan bulan tapi effects flash camera Noon..haha.mcam2 r korg..

Smpi2 kat UIA ktorg g dinner kat Cafe Mahalah Usman.Ikwan, Jerr, Noon n Elnur smua makan western food as dorg cm jakun tak penah jumpa chicken chop or lamb chop 5 bucks jew kat UIA ni.Aku n Arep dah biasa so ktorg makan masakan panas jew r.haha.Time mkn2 ni smpt gak r wat havoc2 kat cafe tu.Pas makan ktorg g lepak kat bilik Arep.Aku lak bwk laptop aku g sana skali.Ikwan n Jerr sggh skjp jew pasal dorg nk balik.So Aku, Noon n Elnur lepak r kat bilik Arep.Ngadap laptop aku jew ktorg 4m watching American Idol, MTV Movie Awards, Oscars, Britney punya concert, HD Video Clips yg aku kumpul to Hannah Montana smbl2 wat bising.Seb bek rum8s Arep ok jew n Fifie pon rum8 dier gak.Sedar2 wat keja2 LAgha ni tgk2 dh kol 4 lbey.Aku ingtkan nk blk bilik aku g tdo tgk2 dh kol 4 sleepover jew r bilik Arep.Bgn2 jew kol 10 Ikwan dtg nk amik Elnur n Noon nk anta dorg blk.Den masing2 pon pulang r ke destinasi masing2.Dah lama tak hangout slama cmni dgn dorg n aku rasa sgtla best n teringt time waktu skola dlu himpit2 tido sama2..haha.PApepon mmg best sgt dpt jmpa korg even tho ader yg complain ckp wut a waste of time wat reunion ni cuz takder pape aktiviti yg dirancang.Wuteva la sape yg kata ni aslkan aku bhgia dpt jmpa mmbr2 aku wlupn skjp jew.So klu rasa dah waste of time pani takyah datang la ea'Saper mkn cili dierla yg terasa..Hope 2 see u guyz again soon..Viva Forever!!

p/s:Fyi, Syuk tak kawen ag k'soo saper2 yg dgr rumours yg ckp dier dah kawen pliz don't believe it.Br2 ni dier ader kol aku..

Sunday, June 14, 2009

Buyut Allah . .

Wlupon baru a few days tak update blog tp aku dapat rasakan cam nk dkt sebulan tak update blog ni.hehe.Actually aku br blk dr kg cuz ader Majlis Khatam Quran anak buah aku n tahlil arwah skali.soo dah smpi umah ni rasa ngantuk2 stil nk wat posting ni gak pasal dah plan sjk ari Selasa ritu ag nk wat posting ni.Dapat idea nk wat posting ni pown pasal aritu kat klas Arab ader laja petikan pasal 'Buyut Allah' n ustazah ader laa men2 soal pasal masjid2 kat Msia n around da world.Besides aku nipon tak abis2 wat psoting pasal skandals n gossips org je so nk gak r wat posting yg berfaedah skit.haha.pasan bt0l.So in dis posting aku nk tnjuk a few Masaajid yg Subhana-Allah n Masya-Allah klu korg tgk or bg aku FABULOUS n GLaM0ROUS dier punya seni bina n serta sejarah dier sebalik pembinaan Masaajid ni.Let's check out!


Masjid Al-Haram,Makkah and Masjid Nabawi,Madinah, Saudi Arabia


Atas: Masjid Al-Haram time mlm Bawah:Masjid Nabawi time siang

Of kos da 1st Masjid yg paling Afdal skali kat dunia ni Masjid Al-Haram pasal kat dalam Masjid ni terletaknya Kaabah which is as everyone knows kiter Muslims punya kiblat klu nk solat.Masjid ni gak masjid yg paling besar skali kat dunia as everyone datang sni nk wat Haji n Umrah.Kat dlm masjid ni gak titik permulaan kelahiran agama Islam n landmark paling utama tamadun Islam smpilah Islam tersebar ke satu satu dunia.Yela cuba korg bygkan smua Great Civilizations cm Mesopotamia,Mesir Purba,China,Hindu,Greek,Rome smua lahir kat tepi sungai klu tak sungai pon valleys yg ader air for sources of life dorg dkt2 dgn tmdn2 ni EXCEPT Islam yg lahir kat tgh2 buta padang pasir yg kering kontang takder paper sumber air or makanan pada mulanya den kembang2 jadi One of the GREATEST civilizations in da world.Masjid Haram ni dibina oleh Nabi Ibrahim n Nabi Ismail n Nabi2 ni gak bina Kaabah.So aku mls nk citer pjg2 sejarah Masjid Haram pasal aku rasa korg mesti lagi taw n maklum or alim dr aku pasal masjid ni.Perkembangan terbaru aku taw pasal Masjid Haram ni Saudis nk besarkan ag smpi smua hotel2 kat sekeliling dier smua dah robohkan.Mmg besar giler r nt.Nipon aku taw hasil informasi dprd Sister n Adek Ikhwan (diulang Sister n Adek Ikhwan shj) yg baru2 ni g umrah.Btw nama Haram tu sbnrnya bermaksud kawasan suci.Ia berbeza dgn Haram yg kiter slalu sbut for bnda2 kotor tu.Beza dier klu nk cam bole tgk kat ejaan.Klu Haram babi smua tu ader alif pas ror tapi klu haram suci ni takder alif k.Klu org sebut pasal Masjid Haram msti org sebut gak Masjid Nabawi pasal dua masjid ni saling berkaitan satu sama laen especially time korg dgr citer masjid2 ni 4m org yg balik r umrah takpon haji.hehe.Masjid Nabawi atau Masjid Nabi ni pon besar gak n makam Junjungan Nabi kite Nabi Muhammad S.A.W ader kat sini.Slaen tu masjid ni merupakan masjid yg pertama Nabi bina slps dier berhijrah ke Madinah.Masjid ni pon penting pasai ia merupakan nadi kepada pusat pemerintahan Islam yg pertama skali kat dunia ni.Fyi,Masjid Al-Haram merupakan tempat paling suci bg umat Islam dan Masjid Nabawi merupakan da 2nd holiest place for Muslims.


Masjid Al-Aqsa, Jerusalem, Palestine

Masjid Al-Aqsa drpd pandangan dinding selatan Noble Sanctuary or Temple Mount

Masjid Al-Aqsa yg berada di Palestin skang yg juga merupakan da 3rd holiest place for Muslims adalah masjid yg paling kontroversi skali sejak drpd pembinaannya sehinggalah skang pasal masjid ni telah menjadi rebutan antara Muslims n Jews.Slaen drpd diiktiraf sbg tempat ketiga paling suci for Muslims masjid ni penting umat Islam pasal masjid nila tmpt persinggahan Nabi Muhammad sblm Baginda mikraj pada malam Isra' Mikraj.Jews pula menganggap yg tapak masjid ni pada asalnya tapak kepada Holy Temple yg telah dimusnahkan oleh Babylonians pada 587 sebelum masihi.The Jews berangan n masih lagi berangan utk kuasai masjid ni so dat dorg bole runtuhkan masjid ni n bina balik Holy Temple.Tujuan sbnr dorg nk bina balik Holy Temple ni pasal dorg nk sambut kedatangan Messiah or penyelamat dorg time nk dkt kiamat nk satukan blk Israel yg dorg pasan tanah dorg.Aku penah dgr lecturer aku bgtau yg Messiah Jews ni sbnrnya Dajal.Wallahualam r pasal ni.Masjid ni makin lama makin uzur pasal Yahudi Laknatullah tu makin giat nk try access ke masjid ni smpi korek2 tanah bagai so dat masjid ni runtuh sndri.Kuang Aja nk mampos!Masjid ni currently di bwah jagaan PAlestinian -led ISlamic waqf wlupon masjid ni berada di kawasan Old City yg Israel pegang.Secara teknikalnya, sovereignity masjid ni under Israel tapi custody Masjid ni Palestine pegang.Fyi,klu Palestinian Muslims yg duk kat Jerusalem nk masuk masjid ni bole jew tapi klu Palestinian Muslims yg duk kat Gaza n West Bank for laki dorg kena 50 tahun n berkahwin n pompuan kena 45 thn n berkahwin.Sgt tak masuk akal!


Sultan Ahmed Mosque aka The Blue Mosque and Aya Sofya, Istanbul, Turkey

Sultan Ahmed Mosque time dusk

Klu korg nk taw masjid Sultan Ahmed ni Masjid feveret aku skali pasal masjid ni masjid yg tiap kali aku tgk mesti BREATHTAKING!MAsjid ni telah dibina oleh Ahmed I dan merupakan masjid or landmark Turkey yg penting slps Aya Sofea and time Ottoman Empire.Aku suka masjid ni gak pasal kat sini laa kiter bole tgk pertembungan antara dunia Islam n BArat.Aku mmg dr dlu giler dgn sejarah Ottoman pasal time ni macam2 berlaku 4m zaman perluasan Islam sehingga ke Europe smpila zaman kejatuhan Khilafah disebabkan PErang Dunia Pertama n kebangkitan semangat Negara-Bangsa wich msg2 nk tbhkan negara dorg sndri ikot Bangsa dorg bukan ngra ikut agama dorg.

Aya Sofya pada pandangan luar

Slaen dr Masjid Biru aku suka gak kat Aya Sofya ni.Aya Sofya ni pada mulanya adalah church den tkr jadi masjid den skang jadi museum jew.Ia dibina atas arahan drpd Maharaja Justinian time tu King of Constantinople.Gara2 tertubuhnya Republic of Turkey,masjid ni tlh dijadikan museum.Aku rasa Turkey time tu nk tnjk yg dorg ni bet0l2 komited nk jadi negara sekular.Pandangan dlm Aya Sofya ni mmg amazing giler pasal korg ley tgk kaligraf2 Islam yg lawa n a few Christians mosaics kat ceiling dier.so skali ag kite bole tgk pertembungan Islam n Christianity kat dlm bks masjid ni.mosaics ni bole nmpk pon pasal pada mulanya dier kena cover dgn plasters tapi sjk dier jd museum plaster2 ni pon dialihkan r.huhu.Time Constantinople ditukar menjadi Istanbul, masjid ni pernah jadi Church for Orthodox Christianity slama 1000 thun.

Masjid2 yg laen ni aku mls dah nk xplain n aku just nk tnjk gmba2 dier jew..hehe

Hassan II Mosque, Casablanca, Morocco

Umayyad Mosque, Damascus, Syria

Mosque of Paris, France

Bibi-Khanym Mosque, Samarkand, Uzbekistan

Faisal Mosque, Islamabad, Pakistan

Great Mosque of Samarra, Samarra, Iraq

Imam Ali Mosque, Najaf, Iran

Jezzar Pasha Mosque, Acre, Israel



p/s:Dah banyak kali ponteng klas arab smpi 5-6 kali.arap2 r tak kena BAR b4 final 19th June ni..huhu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...