Followers

World Clock

>

Sunday, July 19, 2009

Drama

Here are several things and events that happened to me during my 1st week in IIUM Sem 1 09/10:

  • I am officially majoring in History and Civilization. So pani mmg dah bole panggil aku History student r. Akhirnya impian utk menjadi History student since skola dlu berjaya! Thank God time nk declare senang giler n cepat. Head dprtment History Mdm Wan Suhana pon tak byk2 soal aku just amik form declare n major n sign trus. So dis sem br amik dua sbjk core history which are Rise and Spread of Islam to 132 AH and Islam in the Malay World (YAWN!ZzzZzz.Tak suka sejarah Asia Tenggara since skola ag)
  • Credit hour pon skit 15.5 sajorh. Klas pon dah tak smua sama dgn Akmal n seb bek klas History Nisa' ader.Mmg plan nk sama dgn Nisa' jew for History classes.Den berjaya gak pujuk Syahid amik Poli sama2 dgn aku.Kesimpulannya smua klas aku ader muka famliar so snang r nt nk tnya pape klu aku ponteng klas.Hihi..
  • Dpat jumpa ex-rum8s kat Nilai n rasa sonok lak dpt jumpa dorg balik.Btw rmi puji rmbt aku lawa n I'm lovin it!Yg tak benti2 puji rmbt aku smstinyalaa Ratu Rebond Si Syahmi.But ader gak yg pelik n klaka tgk rmbt br aku n komen dgn sinis but aku wat bodo sajorh.Well thanz for da compliments Guys!Appreciate it very much.
  • Aku bwk Syahid g amik moto dier kat KTM Kuala Lumpur patu dr situ men cr jln g Mid Valley nk tmnkan dier shopping.Fyi aku ponteng klas Intro to Sociology time g tmnkan Syahid ni cuz takut Pejabat Pos tutup.Ala 1st class jew pon.Slaen tu tgk Harry Potter dgn dier gak kat KLCC ari kamis kol 8.30pm.Ingtkan skjp jew citer ni skali 2 jam stgh.Soo smpt gak r sempat smpi UIA sblm kol 12.Jlan mlm2 nek moto mmg best cuz takder keta.Hehe.
  • I almost lost my dear fren due to my ignorance n obssession towards Harry Potter.I'm sorry my fren.
  • AKU KENA SAMAN WAT KALI KEDUA!Arghh!yg peliknya waktu aku kena saman ni msti awal2 semester br bukak.Dlu saman pasal parking skang saman sbb songsang jalan.Slalunya petang2 abis klas dlm kol 5 lbey ni Pak Guard tak jaga skali tgk2 dier jaga.Fyi,moto riders kat UIA ni suka songsang jalan cuz tak larat nk tawaf satu UIA nk balik mahalah.Soo keesokan arinya g r so-called Mansion Pak Guard nk byr patu Pak Cik Sulaiman yg slalu uruskan saman2 ni suh dtg sok lagi.Aku pon g dgn Akmal da next day n time ktorg dtg kol 3pm n time ni rmi Pak guard aka Green Monsters bak kata Syahmi ader dlm opis ni.Out of sudden aku n Akmal kena sembur dgn Green Monster pasal pakai selipar jew dtg opis ni.Mula la dier bebel kamu dr mana,naper pakai slipar,taktau kew undang2 UIA,ni klu pak cik wat operasi masak kamu bla2.Den aku cr Pak cik Sulaiman n time dier msk jew opis cpt2 aku g kat dier.Yg Green Monster ni lak sebuk tnya aku naper kenA saman n dah wat appeal lum tapi aku wat bodo jew.Aku pon cepat2 ikut Pak cik Sulaiman ni n duk kat meja dier.Pas dier dah check2 smua rekod aku dier ckp dier lepaskan aku soo aku takyah byr Saman.Yeeeha!gembira sakan r aku.Tapi dier ader r ckp pani jgn ag songsang jalan n dier dah cm aku.Akmal ader ckp gak kat aku yg Pak cik ni kata rmbut aku tu jaga2 tapi aku tak pasan time dier ckp ni.Time pakcik ni ckp kat aku pon dier ckp perlahan giler taknk bg colleagues dier len dgr.Seyesly,dier mmg satu2nya Pak Guard yg aku syg kat UIA ni..Hehe..
Da Summon

  • Aku Accident Moto wat ptama kali dlm idup aku.Accident ni berlaku time Aku odw balik ke umah ari Jumaat b4 Jumaat prayer.Sbnrnya aku taknk balik cuz ahad nyer tu aku ader Xplorace kat Lake Garden.Tapi Nadea n Tqah ader texts aku nk pinjam notes n buku aku soo aku cm sian kat dorg balik r jap nk amik bnda2 ni.Besides dat petang Jumaat tu dah ajk Kak Pah g mkn pizza kat Pizza Hut Kepong.Soo sblm bertolak ni takderlaa pulak rasa sedap ati or wutsoeva.Dah smpi Traffic Light Tmn Metropolitan Kepong bwh flyover MRR2 nk ke Jlan FRIM aku dr kiri nk ke kanan dgn slambanya cilok keta kat sblh aku.Ingtkan smpt cilok skali BAM! aku kena langgar dgn keta tu.Mmg time langgar ni aku terpelanting jadi Superman terbang meniarap.Time aku kena langgar ni I was thinking Oh Gosh Am I Going To Dead?Seyesly it was da scariest moment dat eva happen in my life.Aku ingtkan aku akn mati but Allah itu Maha Penyayang n Maha Adil n He has a lot of purposes for me to continue to live in this world.Pas aku dah meniarap kat ats jalan aku byk kali Beristighfar n try nk bgun.Beg galas n beg laptop aku pon tercampak.Keta yg langgar aku tu pon stop n driver dier tolong aku bgn n bwk moto aku ke tepi n tlong aku kunci moto.Org yg langgar aku tu org Cina n umur dier dlm 30s cm2 n kat dlm keta dier ader wife dier n anak kecik dier.Dier pon mula la stat bebel ckp salah aku men potong smua n aku terima jew mls nk gado.Tapi dier takderlaa tengking2 just ckp2 biasa jew.Aku mls nk cr pasal dgn dier just mintak maap byk kali kat dier kang abis dier tggl aku tepi jalan mmg payah gak aku.Patu dier g anta aku Klinik kat area2 umah aku n kena la cuci luka2 aku kat badan ni.Byk gak r luka kat badan ni n dAGU aku pon kena jahit 4 jahitan.Time nk byr da bills ktorg byr separuh2 pasal dier ckp salah aku jgk soo aku pon just ikot jew.Den dier anta aku balik umah n Mak aku nmpk aku kuar dr keta cina tu dah panik tgk aku.Dier byk kali ckp Syukur aku tak cedera parah sgt.Aku pon bersyukur gak cuz A) I'm still alive B) Takder ap2 yg patah2 n or cedera teruk kat bdn aku. Mmg accident ni some kind of wake up call for me n makes me realize to appreciate more around me.Sblm ni org slalu gak ckp yg klu laki bwk moto msti dorg akn accident skali dlm idup dorg n I guess they right.Accident ni dh cm rites of passage klu saper2 yg bwk moto aku pikir.Hehe..Terpaksa laa aku skip classes a few days cuz nk rest n bg luka2 ni kering esp luka kat tapak tgn ni yg nmpk isi btol2 kering.Besides aku taknk blk UIA dlm keadaan injured cmni nt nyusahkan Akmal n Nabil tlg tgk2kan aku smua.Once again,THANK YOU ALLAH FOR SAVING MY LIFE..
The Injuries


p/s:Klu dah sakit br korg taw saper kwn2 korg yg sebenarnya.This accident makes me think a lot as some of my frenz found it amusing dat I crashed into accident while some concerns about me.Ader yg wat dono jew even tho dah taw yg aku accident.Yup it is a test for you, Azam.Now I know dat I live in reality and not everyone cares about you as you think.

Friday, July 17, 2009

Half-Blood Prince MADNESS ! ! (Updated as July 19, 2009)


Aku br sajer pas tgk citer Harry Potter and the Half-Blood Prince abis k0l 11mlm tadi kat KLCC.Review aku utk citer ni sgt AKU BG SEGALA BINTANG YG ADER KAT BINTANG NI utk rating citer ni.Best sial nk mampos!Haha.Aku mmg dah booking citer ni sejak ari selasa 14 th July ag.Mula2 kol time ari senin tapi dier tak kuar ag dlm list movie tagline GSC.Plan2 mula2 nk tgk kat TGV Kepong sajorh skali tgk2 kat TGV Kepong ari Jumaat br ader.Mmg takle jadi ni soo aku pon try TGV KLCC n ader time ari Kamis wktu citer ni br kuar.Soo pas dah booking ari Kamis tu petang dlm kol 6 g merempit dgn Syahid nek moto dier g KLCC.Mula2 Balan nk tgk dgn aku tapi aku sajer jew nk tgk dgn org len.Sory la yew Balan.Heee.Besides aku sajer nk bawak Syahid nek moto dier tunjuk jalan soo pani dier dah familiar dgn jalan2 g KL.Maklumlaa dier bukan org KL kan.Time aku tgk citer ni kol 8.30 PM aku mmg duduk tak senang jew cuz terlampau intrigue n excited nk tgk citer ni.Dah lama aku tak tgk muvie HP n dah lama aku tak baca buku HP balik soo rasa cm best dapat rasa balik fanatik2 HP time kat skola dlu2.Klu ader part klaka aku gelak,part cemas aku terkejut,part sedey aku nangis.Audience kat dlm cinema aku pon cm aku gak n I'm glad dorg pon cm2 at least aku taw smua kat dlm wyg tu mmg DIE-HARD-FAN Harry Potter.So aura smgt nk tgk citer ni makin best.hehe.Owh semestinya mata aku bergenang n rasa nk nangis time Dumbledore mati.Part ni mmg SEDEY nk MAMPOS!Other than that aku suka tgk Emma Watson kembali kat dlm citer ni as she becomes more prettier n beautiful!Tom Felton as Draco Malfoy pon dah makin tggi n agk jambu dah muka dier.Haha.Even tho citer ni kurang skit action dier compare to the book I still don't mind as I miss Harry Potter soo much cuz dapat tgk kembali movie Harry Potter.Yang penting Deathly Hallows yg akn kuar 2010 n 2011 smstinya akn lebey mencemaskan n mendebarkan pasal byk scenes lawan dlm buku ni n also sad n grief scenes as many feveret characters yg mati gak.Wuteva it is,Harry Potter is DA BEST ! !


p/s:I am sorry klu statement p/s aku sblm ni menyinggung perasaan mana2 pihak.Aku sedar yg I have made mistakes n truly regret about it.I was blinded with obsession towards harry potter n it led me to make a bias statement.Everyone has their own opinions and I should respect it.Once again I am sorry..

Friday, July 10, 2009

East Coast Vacay . .

Dis week I have a blast wikdays as I spend my last wik of hols with my Parent n Balan at East Coast.Ktorg g sana 4 days 3 nights 4m Monday till Thursday.Actually mula2 just nk g bertiga je (My dad,Me n Balan) but tibe2 on da 1st day sblm bertolak my mom decided nk ikot skali.Besides nt cm tak best lak my Mom takder.Klu dier tak ikot tak dpt laa tgk gelagat shopping dier yg Over to the Top mengalahkan mak datin.Hehe.Masa time ayh aku bgtau yg nk g east coast ni 1st skali yg aku terlintas dlm pala otak aku "OMG!Aku terasa yg aku ni 4m US n I am going to Iran!" takpon "OMG!Aku terasa aku ni SPOIL BRAT 4m Hollywood,California n I am going to Tennesse or Texas!".Fyi,aku tak penah g East Coast soo mmg rasa cm jakun r nk g sna.Hahaha.Soo in dis posting aku nk cerita ikot day by day..

Monday, 6th July 2009: Day 1 - The Journey

Snapshot at Masjid Geliga

On dis day aku dikejutkan oleh Balan at 9 am yg memekak2 suh aku cpt mandi n kemas barang asap as everyone smua dah mandi n siap packing barang.Yewlaa cuti sem ni aku slaloo bgn kol 3pm so tak biasa r nk bgn awl.Haha.Aku pon kelam kabut mandi kemas2 brg smua.So around dlm kol 10.30 am ktorg pon starting to embark our journey to East Coast.Macam biasala lalu Karak nk g East Coast.Aku pon dah lama tak lalu Highway Karak (My sister works for MTD yg opis dier kat Batu Caves.Fyi,MTD yg wat Highway KArak ni) n slaloo pon just lalu jalan tepi dier cuz ulang alik g UIA.Bapak aku ckp kiter ikut jalan pantai.Aku ni mana la paham jalan ap tu.Pas dah duk dlm keta2 berjam2 br laa aku paham.Mula2 ktorg lalu Temerloh den Cherating.Lawa gak pantai2 Cherating ni.After a few hours aku smpi kat Kemaman.Ktorg singgah la jap kat Masjid Geliga kat situ for solat zuhur+asar (Dah lama tak wat n tak biasa jama' tpksa msg Una tnya cmner nk wat.Hihi).Den ktorg stop by kat Restoran Aziz Satar 4 lunch.My mom ketagih benar nk makan Satar.Ktorg pon makan r Satar, Pulut PAnggang n Otak2.Seyesly I don't like Satar at ol.Rasa cm bnda mentah.Bueek!Aku ni tak suka makan2 bnda mntah cm sushi.Just makan Otak2 n Pulut Panggang sajorh!Kat Kemaman mmg lawa laa pasal tmpt ni pon tepi pantai.Aku dptla nmpk kg2 org kat tepi pantai.

Petronas punya Power Plants, Silos or papelaa panggilan dier kat Kerteh

Smpi kat Kerteh aku sggh jap umah Pak Long Aman aka Pak cik aku.Dier ni kazen ayh aku n mmg keja kat Petronas Kerteh ni.Kat Kerteh ni mmg coool abis giler r pasal jalan2 dier nmpk agak maju cm KL n kwsn dier pon ala2 elit.Umah2 staff Petronas pon masyuk jew ala2 townhouse tapi versi old-skool.Mmg aku kagum r Petronas jadikan tmpt ni tmpt sempoi abis.Kat sini pon ader Mcdonald n Mcd dier pon mmg besar sebuah nyew bgunan.Plg aku suka dpt tgk power plants or tmpt2 minyak petronas sepanjang2 jalan Kerteh ni.Bole nmpk api menyala2 kat mana2 tmpt plant ni.Time visit umah pak cik aku ni mmg lama r gak jumpa dier smpi nk maghrib cuz ktorg tak penah pegi umah dier kat sini pon.Patu dier tak abis pujuk ktorg tdo umah dier dlu n sok pagi br g Kuala Terengganu.Tapi ktorg tolak pelawaan dier as wife dier pon br jew pas operation 4 thyroid n taknk nyusahkan dier.Time pak cik aku ajk tdo umah dier tu aku dah riso kot2 ayh aku accept.Yewlaa aku bukan rapat sgt pown n aku ni manalaa selesa tdo umah org.Thank God ayh aku tolak dgn scra berhematnya.Den smbg perjalanan lalu Rantau Abang (time ni dah malam soo tak nmpk sgt pantai or signboard2 yg ader gmba2 penyu) n at 9 pm cm2 ktorg pon smpi Kuala Terengganu.Well not bad gak Terengganu ni.Pelik gak aku ader dgr kwn2 aku ckp sni takder pape aku tgk maju jew.After a quick dinner kat Batu Burok ktorg check in kat Hotel Seri Malaysia n call it a night.

Tuesday, 7th July 2009: Day 2 - The Best Day


Hotel Seri Malaysia kat Kuala Terengganu

One thing yg aku suka g vacay ni aku dpt tdo awal patu kena bgn awal.Aku pon dah lama tak tdo awal n have a breakfast.Slalunya jadi nocturnal since masuk UIA Nilai patu membuta smpi noon.Klu bfast lak mmg dah takder dlm life aku pasal aku slaloo Brunch jew.Hehe.Pas bgn ni bfast kat cafe Hotel Seri Malaysia ni n sedap2 gaklaa makanan dier.Aku just bfast with Honey Stars,Cornflakes n a few Toasts.Dah lama tak bfast dgn fud cmni.Slalu roti canai n dah fmly takpon nasi lemak jew.After dat aku g Pasar Payang.Kat sni mmg ader segala2nya 4m kaen baju tu brg2 dapur.Klu dah smpi tmpt2 cmni aku akn tmnkan mak aku while Balan g jln dgn ayh aku.Kat sini aku dpt tgk da real Terengganu people as aku dah mula dgr loghat2 Terengganu cm Kamal ckp.Den smua ladies yg jaga kedai kat sni most of dem pakai baju kurung n bertudung.Hmph diorg tutup aurat mmg bagus.Hehe.Mata mak aku dah mula melilau n puteh mata tgk baju n kain (batik,shifon,koshibo n mcm2 jenis kaen aku tak penah dgr smua br tau) n mula la dier stat borong.Aku lak rasa cm malas jew nk beli barang pape.Taktau nk beli ap.Myb aku da biasa shopping kat Mall jew soo rasa cm jatuh standard shopping kat sni.AHakZ!Bapak datin aku ni.After one-hour lbey kat sana (Parking dier 80 sen jew satu jam!jam seterusnya just tmbh 40 sen tak silap aku.Murah giler) ktorg blk hotel blk n check out n g tmpt yg aku nanti2 wich is Taman Tamadun Islam!




From Up: Entrance Pasar Payang, One of da so-many-many lorongs kat dlm Pasar ni n A view of Ship Construction 4m Pasar Payang nyew parking

Balan n Abah while Mama tgh pilih2 tdung

Time odwy g Taman Tamadun Islam kat Pulan Wan Man (ke Seman?cm nama bpk Acap Seman r lak.Haha) aku pasan a lot of different things here in Kuala Terengganu compare to KL.kat sni jalan dier smua One WAY n sgt melecehkan cm UIA.But byk bangunan br2 yg lawa dier br bina.Patu byk giler masjid n Istana ader kat sini.Ader Masjid Terapung,Masjid Kristal,Masjid Abidin n Istana Meziah (kew Maziah?), Istana Badariah n many more.N da best things are signboard sni or nama2 gerai kat sni smua ader tulisan jawi n model2 pompuan pakau tudung.Ader gak usaha nk preserve tulisan jawi n also Sejuk jew mata memandang takder wat dosa kat iklan yg ader model2 pompuan.Bukan cm kat OU Bandar Utama tu klu nk tnjk model Celebrity fitness takle seksi ag r..ish2

Sblm smpi kat TTI (Tmn Tmdn Islam) ni smpt gak lalu Muzium Negeri dier.Dr luar nmpk cm menarik jew n teringin gak nk masuk but kekangan masa n petang tu ayh aku nk trus bertolak g Kota Bharu takderla singgah.Sesampai jew kat TTI ni mulut aku mmg tergamam.Seyesly Shit tmpt ni lawa nk mampus!Penuh dgn seni ukir Islam kiri kanan atas bawah dpn blakang.Aku ni klu tgk seni ukir Islam ni mula2 la nek giler kuar hormon2 obses Sejarah yg tak tentu pasal.Pas ayh aku dah park keta ktorg bayar Rm10 4 entrance fee n dpt coupon makan RM3.Taman tu mmg besar giler nk mampos n penuh dgn masjid2 yg lawa2 around da world.Mak Ayh aku tak larat sgt nk jalan soo Aku n Balan jew r pusing2 tmn tu n tgkp gmba.

Taj Mahal, Agra, India

Dome of The Rock, Jerusalem, Palestine

Great Mosque of Samarra, Iraq

Masjid Al-Haram, Makkah, Saudi Arabia

Sultan Suleyman Mosque, Istanbul, Turkey

Yg ni just a few pictures favourite mosques yg aku minat n nk share kat dlm blog ni.Slbeynya korg ley tgk kat Facebook aku.hehe.Klu masjid2 or monument2 bsr cm Taj Mahal, Masjidil Haram, Masjid Negara,Alhambra n Dome of the Rock kat bwh monumen2 ni dier ader ruangan galeri n theater room korg ley msk n tau info2 yg lebey details pasal monumen2 ni.TApi yg paling best Dome of the Rock r pasal korg bole msk dlm Kubah ni n tgk dlm dier cmner (Masjid2 len just replika cm2 jew).Mmg real abis giler r dier wat cm betul2nya kat Palestine.Aku mmg KAGUM GILER!Sgt menakjubkan (gmba kat dlm ni korg ley tgk kat FB aku gak.Hehe).Pas dah pusing2 satu round dlm TTI ni aku g makan guna coupon dier kasi tu.Sedap2 gak makanan dier.After dat ktorg kuar g solat kat Masjid Kristal yg a few hundred metres 4m Taman ni.Seyes Taman Tamadun Islam ni one of da best tmpt historical (i mean not lama but full with historical facts n replicas) yg da best aku penah g.Aku respek r saper yg bg idea nk wat taman ni.Tak silap aku tak penah ag ader negara wat taman monumen2 masjid kat satu dunia ni ag.Rasanya Malaysia r kowt negara Muslim yg pertama wat cmni.Tbe2 Proud to be Malaysian.Hehe..

The Fabulous Crystal Mosque

Masjid ni mmg lawa giler r.Dah r keliling dier smua sungai n cool jew rasa.Dlm hall dier pon aircond gak.Tapi masjid ni takder laa besar mana pon cm Masjid Negara or Masjid Wilayah.After solat smua me n ma fmly g Kelantan lak.Sblm tgglkan Tganu lalu gak jalan nk g Keropok Losong.Una ckp kat sni best kopok lekor dier mmg sedap.Aku nmpk gak Signboard nk g UDM tmpt Una laja tapi smua ni aku tak g cuz nk cpt smpi KB b4 Maghrib.Pas dah tgglkan KT aku lalu Setiu, Dungun, Jerteh smpilaa ke Kota Bharu.Aku ingt dkt jew KB n KT upa2nya 200 lbey kilometres.Jauh giler nk mampos.Aku kat dlm keta dgr lagu kat Hitz FM jew smbl ternanti2 news bout MJ.hehe.Sepanjang2 jalan nk g KB ni mmg byk giler masjid aku nmpk.Aku rasa kat Tganu ni myb bole capai 1000 lbey masjid dier.Hebat2.Sesampai jew KB ktorg check in kat Rider Hotel kat Riverfront Kelantan.Well kat Kelantan ni aku tgk pembangunan dier biasa2 jew takderlaa se-Gah Terengganu.But it's still interesting pasal aku bole rasa aura islamik di mana2 kat Kelantan ni.Pas dah mandi n bersihkan diri smua my fmly n I dinner kat Pantai Cahaya Bulan.Masyuk kat Pantai ni.Aku ader dgr dlu nama pantai ni Pantai Cinta Berahi so since Berahi tu explicit bunyinya ditukar la namanya ke Bulan.Macam2.After makan2 ktorg just go back to hotel n tdo.

Mama n Me kat Restoran Cinta Selera. Ktorg makan byk giler kat sni tapi just kena charge 42 bucks!Spttnya mmg ktorg kire2 bole dkt 100 bucks.Mmg kompem org tu salah kire but dah rezeki ktorg.Hehe..

Wednesday, 8th July 2009: Day 3 - Hottest Day Eva !

Hotel yg ktorg menginap kat Kota Bharu

On dis day lak me n my family pegi Rantau Panjang. Kat sni mmg everyone g shopping abis2an cuma aku je yg masih ag taktau nk beli ap end up just beli shade D&G yg berharga RM13.Well nk wat cmner takder yg berkenan di hati.Hihi.Balan lak ader kwn dier duorg duk kat Kubang Kerian siap dtg nk tolong crkan jersey.My mom spt biasa g beli barang2 dier n barang2 utk kawin my sis for next year n also periuk belanga while ayh aku lak just looking around beli buah makan2.Time kat sni ktorg smua berpisah n aku tag along dgn Balan n kwn2 dier cuz pada asalnya nk cr skinny jeans skali tak jumpa.Huhu!Br berangan nk pki skinny jeans yg murah.Pas dah tak jumpa ke hulu hilir balik cr jersey n aku mmg dah berpeluh giler babi tahap cipan!Dah lama aku tak berjalan2 smpi lenjun cmni.Time g TTI takderla panas cmni.Urgh!Pas smua dah settle beli barang masing bapak aku ckp kiter g Pengkalan Kubor lak.Aku tnya dier tak singgah Buddha terbaring tu kew?Dier balas singgah laa time pegi nt.Well da truth is aku lbey suka g tmpt2 yg ader tarikan dr tmpt beli belah ni.Soo ktorg pon gerak g Pengkalan Kubor lalu Tumpat..

From Up: Jlan Rantau Pjg n Ratu Shopping

Masa odwy g Pengkalan Kubor ayh aku ader stop by kat Petrol Pump nk tnya jalan g patung Buddha tu.Pas dah tnya truskan perjalanan skali ktorg dah nmpk patung tu kat tepi jalan.Aku nmpk dr jauh dh rasa seram sejuk.Well biasa r temple aku mana penah masuk (except time g trip to Penang F3 Aku n Mus nek kabel car g tgk Kwan Yin kat Pagoda).Pas dah masuk tu ayh aku just parking kat tepi entrance tepi tokong ni jew.Dier ader r tnya org yg jaga situ yg aku nk tgkp gmba.Den aku ajk Balan g dkt2 kat patung tu nk tgkp gmba.Patung tu besar giler nk mampos.Mula2 aku nk g dekat2 skali nmpk ader anjing tgh bertenggek kat dpn patung tu.Aku ni dah r fobia dgn anjing soo tgkp dr jauh gak r.After a few snaps trus balik keta n ktorg satu fmly blaa.Tak lama pon duk situ.Ayh aku pon tak suka sbnrnya g situ cuma aku jew yg beriya2 nk g tgk Buddha tu.Haha.Jalan nk g Pengkalan Kubor ni mmg penuh giler dgn Wat (Tokong2) n patung2 Buddha yg besar2.Ader patung Buddha yg tgh duduk n berdiri besar giler tapi stil takle kalahkan patung buddha yg baring ni r.Kat area2 sini dah nk dkt dgn Siam soo mmg byk r tokong2 ni.Sesampai jew Pengkalan Kubor aktiviti shopping berterusan kembali.Aku spt biasa takder beli papepon just tmnkan mak aku shopping sakan.Seb bek Pengkalan Kubor ni gate dier ttp kol 6 soo mak aku kna r cpt2 shopping takot tak smpt kang nk kuar.Tupon dier abis shopping kol 5.30.Lama giler!Ayh aku n Balan mmg menyirap jew tggu mak aku shopping.Mama ohh Mama..Odwy balik 4m sni ktorg sggh jap Pantai Sri Tujuh.Mmg lawa r tmpt sni ader chalet smua.After a brief visit ktorg pulang ke KB.Mlm tu g Wakaf Che Yeh pusing2 kat situ n makan nasi kukus.Time makan ni teringt kat Mak Cik Ani dlu2 kat dewan makan dier slalu wat lauk ni time SPM Form 5 jew tggl.Hehe..

In Front of The Laid Buddha.Abg aku yg sulong citer dlu kat ats Buddha ni dlu takder bumbung n pala dier slalu kena panah petir.Ader jugak pernah dgr rumours yg ckp kat bwh pala dier ader tnm Al-Quran.Hmph.I don't know.Ask da Kelantanese

Me n Balan kat Gerai Makan at Pengkalan Kubor while My Parent kat Pantai Sri Tujuh

Thursday, 9th July 2009: Day 4 - Home Sweet Home

At last tibe jua last day kat Kota Bharu.Pagi after breakfast check out from the hotel n den went to Pasar Siti Khadijah.Dapat gak aku g pasar sni slaloo tgk kat dlm tb.Nk tgk gak btul kew tak yg org ckp kat pasar sni org yg jual dier smua pompuan2 jew tapi pas tgk ader jew laki niaga.However, women lagi byk r jual 4m men.Pasar ni mmg besar giler as dier ader 3 tingkat n byk section lak tu.Aku rasa klu aku jalan sorg2 kat situ mmg aku bole sesat agaknya.Pegi pasar sni skjp jew pon yg masuk jew pon me n my mom.Ayh aku n Balan malas nk masuk.Pas dah g beli kopok,kerepek,serunding n ap2 yg berkaitan dgnnya ktorg pon kuar dr pasar tu n start to leave Kota Bharu n headed home.

Common scenery at Pasar Siti Khadijah

Time aku balik aku mmg perasan yg Kelantan ni mmg simple jew tempat dier.Bandar dier pon lbey kepada pekan n people are having a simpler life compare to people in KL.tapi klu kat kg2 2 byk jew umah besar2 org kaya lawa2 lak 2.Patu stiap umah siap ader menara kecik nk letak tangki air kat ats tu.Kiri kanan pon sawah jew nmpk.Mmg cool.Org2 yg berjual dier pon agk friendly.Macam kat Terengganu, Kelantan ni mmg lagi full dgn billboards or pape signboard yg mesti ader tulisan jawi.Jakun btul aku tgk pape bangunan or iklan yg ader tulisan jawi ni.Model pompuan dier pon smua mmg pakai tdung jew cm Terengganu.Well at least my sense of prejudice n ignorance towards East Coast dah kurang r skit after my visit to here..hehe

Tesco

Iklan telco happy

Iphone!My favourite ad.hehe

Time balik ayh aku tak lalu jalan g Tganu balik cm mula2 datang ritu cuz jauh sgt so dier ikut jalan Gua Musang.Well sblm lalu Gua Musang ni lalu gak r Kuala Kerai n kat sni tmpt Manek Urai yg ader upcoming election.Aku bole nmpk mmg BN n Pas berlawan bendera sepanjang2 jalan Kuala Kerai ni.Pas lalu Kuala Kerai smpi kat Gua Musang ktorg stop jap for lunch n prayers.Bapak aku bg cdgn nk g Cameron Highland lak nk tdo sana smlm n aku n Balan tolak serta merta bcuz ktorg dah homesick n byk bnda nk wat b4 masuk blk UIA ahad ni.Den ktrog truskan perjalanan ke Kuala Lipis.Time dah kat Pekan Kuala Lipis ni aku msg Wawa yg aku ader kat Pekan dier ni n tgh stop jap minum.(Wawa blaja kat Maktab Perguruan kat sni).PAtu dier kol aku dier ader kat KFC sni.Aku nk g jumpa dier kat KFC tapi jauh pulak KFC tu dgn tmpt aku minum dgn fmly aku.Bpk aku ckp dier ley anta jap g KFC tu skali aku kol dier dah kuar pon 4m KFC dgn kwn dier so tak dpt r jumpa dier.Time nk kuar dr Pekan Kuala Lipis ni bapak aku bwk dpn Pos Opis n tibe2 aku nmpk Wawa br kuar dr Pos Opis ni.Hahaha.Aku lak bengong tak suh bapak aku benti jap soo dapat tgk jew r Wawa dr dlm keta sajorh.Dier pakai tdung puteh,baju itam n suar track biru.Patu muka dier bertepek tebal giler dgn bedak sejuk (aku rasa pasal nmpk puteh smcm jew muka dier.Haha).Aku pon text r dier aku nmpk dier n dier malu2 pasal aku nmpk dier.Wawa stil cm dlu pendek2 tak tggi mana badan aderlaa kurus skit kot cuma muka dah nmpk matang skit.Wawa ohh Wawa.Den truskan perjalanan ke Raub, Temerloh, Bentong n trus ke KL.Around kol 7 lbey pm aku smpi umah aku kat Kepong.Mmg rindu giler seyh KL.Haha.Tapi mmg aku ley kata dis is da best vacay aku pergi stakat ni.

Manek Urai

p/s:This id da longesssssssssssssttt entry I eva made!

Sunday, July 5, 2009

It's Emma Again . .


I totally love Emma Watson as she becomes cover gal for dis August Elle UK. Damn! She is smoking hot in dis punk-rugged-rebellion outfits. Suka sgt tgk each time mata dier full with black eyeliner cuz for me dier mmg nmpk SEXY! Looks good to her as Good Gal Goes Bad too.In dis issue, dier ader ckp she will pursue her studies at college n rumours say nt dier laja kat Columbia University.Aku sgt respek sama dier ni pasal wlupon account dah berjuta2 duet due to her successfull installement in Harry Potter Trilogy dier stil nk jd cm normal kid g stdy kat college. She even says:

On staying true to herself: “I don’t want other people to decide who I am. I want to decide that for myself. I want to avoid becoming too styled and too ‘done’ and too generic. You see people as they go through their career and they just become more and more like everyone else. They start out with something individual about them but it gets lost. Natalie Portman is an exception. I’m in awe of how she’s handled herself.”


Wuteva it is I will always love u Emma ! Hehe..


p.s: Demam Harry Potter telah kembali n I am enjoying it !

Kena LAgi Daa . .

Skali ag aku kena tag dgn Tqah aka Nurul Atiqah bt Mohamad(cmni ea eja nama bpk ko?sory klu salah!hehe) or TQAH CM ! !(dlm hp aku bubuh nama ko Tqah UIA sajorh).Ko ni mmg suka tag aku kan..yela2 aku wat laa utk ko ni..

Btw aku taknk copy gmba award tu.Buruk r wat nyemak kat posting aku ni.Muahaha..

>> 5 fakta menarik tentang pemberi award nih..

* Kwn UIA n sama kos HS dgn aku. Salah satu gal-friends HS yg aku rapat.Hehe

* Sgt rajin balas msg orang sooo klu korg msg dier ni takyah riso kompem dier balasnya r..

* SGT PEMALAS nk kuar dr blik klu dah duk kat dlm tu even tho nk g makan skali pon. Sanggup berlapar semata2 malas nk trun dr blik..PomPuan2..

* Pernah dpt 29/30 for Mid Term Psych 1010 Introduction to Psychology..DIVA ! !

* Pernah langgar keta org sblm g final exam Introduction to Mass Communication.Ish22 sian dier..


>>Tulis 10 fakta/hobi tentang diri sndiri sbelum memilih penerima award seterusnya..(Aku nk bg 5 jew r..malas nk wat pjg2..Haha)

*Makanan ruji adalah McDonalds (everyone who knows me noe dis) selaen drpd nasi atau ayam goreng.

* Currently addicted to Walls Mini Poppers yg strawberry !


*Tgh dilema nk beli Iphone takpon Nokia Express Music 5800 klu dah ader duet nt.

*Cuti ni tiap2 ari aku bgn kol 3pm.


* It's all about Harry Potter.

>> pilih penerima award seterusnya..n describe tentang mereka..

Malas nk bg award2 kat org.Aku sorg dapat ckup r.Lalalala........


p/s: Ingtkan kat TGV or GSC ader jual box set Popcorn Combo for Transformers..Br nk beli wat collection.huhu.Mintak2 time HBP kuar dier jual ! Hihihi..


Koleksi popcorn combo yg aku minat n beli.tak byk pown.Hehe..

Wednesday, July 1, 2009

Episodic Part IV . . .

Duma, Ilyas, Ikwan, Aku, Muaz n Amad kat Genting punya jalan. Mus ader skali time ni tapi dier yg tgkp gmba ni. Time ni after SPM n br pas g umah Alina abg dier kawen. Tak plan pon g Genting sbnrnya ktorg men bedal jew.hehe..After a brief trip to Genting ktorg singgah umah Arep-Nadea kat Serendah. Dat was da 1st time aku g umah Arep-Nadea yg Fabulous habis!



Elnur, Peha n Ikwan candid as da sleepheads..HAHA ! !Time ni kat dlm bus Trip to Penang masa Form 3..

Aspura Assembly every evening b4 dinner kat Dewan Makan. Everyone looks happy.Myb not to those boys yg blakang get ready taw for their punishments for caught bgn lewat sbuh n ect for dat day..hehe

Yan posing maut dgn Awyn kat Hi Tea Hostel..Hell yeahh u can see dat curve guys..Muahaha.

Me n Mr. Sam after Hari Anugerah Cemerlang. Gosh I am definitely too scrawny then compare to now..hihi..

Da Avicennas with their beloved Ustazah Noriza Ali after Arabic class..



p/s: Br pos JPA..Mintak2 r dpt..huhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...