Followers

World Clock

>

Thursday, April 28, 2011

Book Fair 2011



Yesterday ak g KLIBF 2011 (Kuala Lumpur International Book Fair) kat PWTC. Ak mula2 takder geng nk g skali seb bek Syahid dah trun KL from his hometown kat Perak so ader la teman. Nk ajak Yan Trah El smua ni tgh bz exams. Huhu

Cm biasa KLIBF penuh dgn budak skola time ak masuk PWTC. Ak rasa 90% visitors kat dlm PWTC ni smuanya bdk skola. Mmg tak heran r pasal dr dlu ag mmg majoriti yg dtg sni bdk skola je. Dis time KLIBF makin besar. Klu dlu 2 floors kali ni smpi 3 floors n stiap penjuru bilik2 negeri kat dlm PWTC ni cm Bilik Selangor, Bilik Pulau Pinang r smuanya penuh dgn book publishers. Satu pencapaian hebat kepada organisers KLIBF dis year pasal byk bwk book publishers datang promote buku dorg kat PWTC ni. So ak n Syahid trus nek 2nd floor n cm biasa gak floor sni penuh dgn buku2 bdk skola cm Sasbadi, Pelangi, Fajar Ulung bagai. Ak mls nk sggh mana2 gerai kat sni n trus r nek 3rd floor pasal floor snila byk jual buku2 yg taste ak cm english novels n history books. Sblm nek tu kena tarik dgn org Linguaphone n bukan maen panjang lebar gak r dier duk terangkan pasal menatang ni. Yg tak tahan tu ader skali tu dier uji ak punya pronounciation n dgn yakinnya dier ckp smua sebutan ak salah. Duhhh sebutan in English sgt subjektif k. Tak semestinya smua org kena sebut cm ko. Emos gak ak dgn bdk ni. Tapi dier mmg yakin r explain kat ak pasal bnda ni n ak pn cm tertarik dgn Linguaphone ni. But in da end dier sebut hrga dier RM1990 sekian terima kasih la. Aku pn bla n g cari buku2 yg bole menarik minat ak.

Dah smpi 3rd floor jalan keliling byk international publishers cm Wiley, Oxford, Macmillan n unfortunately smua publishers ni byk jual textbooks. Time ni byk la nmpk lecturers duk borong textbooks cm giler. Pusing2 ag jmpa Penguin publisher n tgk signboard kiri kanan kat sni ader discount 30% and 40% kat most of buku dorg. Cm excited la kan skali duk usha2 tgk takder buku yg best. Klu ader pon cm mahal sgt r plk lebyh dr bajet ak. Patu jalan skit ag kat blakang 3rd floor ni jmpa satu gerai ni jual buku2 Turkish n dis time mmg tarik perhatian ak. Gerai ni byk jual buku2 Ottoman empire soo ak pn dah excited terlebeyh r ni. Soo ak pn beli r satu buku ni called Ottoman Women

Nama buku ni Ottoman Women by Asli Sancar. Buku ni berharga RM70. Ak pantang nmpk buku2 pasal Ottoman n Turkey ni mesti rasa menggeletat je nk beli trus. Haha

Buku ni mengenai women lifestyle and their roles during Ottoman Empire. Content dlm buku ni sgt beautiful illustrated !

Turkish woman


Makkah during Ottoman empire.

Reception room of the Dolmabahce Palace at Istanbul. Cantek giler !

Pemandangan dalm salah satu palace in Istanbul

Pemandangan di Topkapi Palace

Time usha2 buku ni skali ader buku pasal Ottoman Sultans yg lbeyh kurg je buku dier cm Ottoman Women. Ak mula2 berminat nk beli yg Ottoman Sultans ni skali tgk dah abes stok. Down giler ak. Tapi takpe r ak akn beli on9 nt. Haha.

The Ottoman Sultans by Salih Gulen. Buku ni pon content dlm dier sgt cantek !


Time nk bayar buku Ottoman Women ni ak ternampak satu lagi bnda dlm gerai ni yg wat ak cm hysterical diam2 wlupon kat luar nmpk je tenang. Haha. Ak trus tnya seller tu "Do you sell this?" and dier jwb yes and it's RM5 ak dgn tanpa pikir panjang trus je amik. It's Topkapi Palace Visitor Guide !

Tak dpt g Topkapi Palace dpt dier punya visitor guide pon jadi r. Haha

Kandungan dlm visitor guide ni.

Sblh kanan tnjk lukisan2 yg related to Topkapi Palace. 

Sblh kiri tnjk ucapan dr Topkapi Palace punya director.

Visitor guide ni sgt best pasal dier bole bukak2 cm pop up punya buku. Kreatif2 ! 

Sblh kiri yg ucapan tadi tu klu kiter tarik dier bole bukak jadi map Topkapi Palace ni.

Sblh kanan plk klu kiter tarik kuar tmpt2 menarik yg patut dilawati kat dlm Topkapi Palace ni.


Patu dier ader kasi free 2 bookmarks n satu booklet yg publisher ni ader publish pasal top public intellectual kat dlm dunia ni. Of kos dier listkan Muslim punya public intellectuals. Hehe
Ak tak kenal pon sapa dier ni. All I know he is Turkish. Haha

The list.

Pas dah shopping buku kat sni ktorg jalan2 kat ground floor punya gerai. Kat GF ni byk publisher cm Karangkraf, Dawama, MPH, Telaga Biru n etc. Masuk MPH smua ader buku ader discount 10%. Tak rasa tertarik nk beli pon pasal bek beli buku MPH time great sale dorg. Lagi berbaloi. Ingt nk balik dah pani skali hujan lebat giler nk mampos. Syahid plk time tu soh tggu dlu Ros ('bini' dier) smpi sni pasal dier nk dtg sni pas blk dr kerja kat Menara Celcom. Tggu2 Ros pon dtg n kitorg plan nk makan kat The Mall. G makan solat smua kat The Mall ni skali kitorg perasan kat dlm Mall ni ader bukfair gak. Kitorg pon g r usha n upa2nya kat sni English novels lagi murah n best2 lak 2 buku2 dier jual. Even World Map yg besar sblm ni ak beli 30 hengget lebeyh jual kat sni 16 hengget je. Soo ak dgn excitednya cm bdk2 dpt gula2 spend masa lama giler usha buku2 kat sni n in the end ak beli 3 buku dgn just berharga RM28. Hehe


The Secret of Lost Things by Sheridan Hay. Hrga RM8. Cover cantek n citer dier pon cm menarik so ak amik r. Hehe


The Story of A Life by Aharon Appelfeld. Buku ni lak RM10 je. Mula2 baca excerpt blakang dier citer pasal WWII skali pas dah byk usha dalam citer pasal Jews r lak. Adeyh ak bukan minat sgt pon nk amik taw pasal Jews ni. Takpela baca sajorh. Hehe


Last buku beli kat The Mall ni Henry: Virtuous Prince. Buku ni hardcover n tebal gile but hrga dier RM10 je. Murah giler kot.


So kesimpulannya ak mmg puas hati g KLIBF ni. Mula2 g ingt nk usha2 buku je mls nk beli pape skali dah jmpa yg berkenan n murah mmgla tak le tahan r da temptation to buy them. Hehe. Rugi sape tak g KLIBF ni. Tak kesahla klu korg claim yg korg bukan ulat buku tp trust me klu korg dah smpi sni msti ader gak satu dua buku korg akan beli punya. Soo silala pergi KLBIF ni sementara tgh masih ad kat PWTC tu. Oh KLBIF smpi 1 May ni wich ahad ni. More information about KLIBF can be found here. =) 


p/s: Dah jmpa reality show br yg ak totally hooked up called The Voice ! Best giler.

Adam Levine, Cee Lo Green, Christina Aguilera and Blake Shelton as the coaches.
Kat bawah ni video promo dier klu sape nk taw general idea about The Voice ni. Hehe. Br 1st episode pon show ni so tak terlambat pn nk follow. Hehe

Tuesday, April 26, 2011

The TIME 100 2011 (World's Most Influential People)

The cover issue

So last week TIME magazine arrived in front of my house. Slalunya ak akan bukak sampul dier n den tgk cover mag ni dlu klu cm menarik ak akn trus baca n klu cm tak menarik perhatian ak akn letak tepi dlu baru baca. But last week punya issue agak menarik perhatian ak pasal it's the annual TIME 100 which da magazine lists 100 persons in dis world who are very influential n give impacts to us. 100 cm byk sgt r plk soo ak just listed kat bawah ni 11 persons yg ak minat kat dlm list ni. Hehe

1. WAEL GHONIM

He helped the Egyptian people realize their power
Beliau merupakan Egyptian Google executive yg telah bertanggungjawab menyedarkan most of Egyptian young adults about their dire situation in Egypt. He is also famous because he spread the ideas of peaceful demonstrations tru Facebook and Twitter thus lead the successful Egptian Revolution that started on Jan 25 ended with 12 million Egyptians removing Hosni Mubarak and his regime.


2. AMY POEHLER

America's freshest comedian
One of the funniest US comedian ! Lawak dier smua best n fresh like what Aziz Ansari said of her. Mula2 dier stat popular kat SNL (Saturday Night Live) and skang dier dah ade sitcom sendiri called Parks and Recreation. 


3. JULIAN ASSANGE

A teller of secrets, with a few of his own
Merupakan founder Wikileaks yg telah menggegarkan dunia dgn membocorkan pelbagai rahsia-rahsia kerajaan di seluruh dunia. Juga dituduh atas tuduhan merogol in Switzerland court tapi ramai yg percaya yg ini adalah konspirasi US government untuk menjatuhkan beliau. Beliau juga dihormati kerana stakat ni hanya beliau seorg sahaja yg berani menampilkan diri sebagai founder Wikileaks manakala rakan2 dier yg laen masih lagi remain hidden or anonymous.


4. JUSTIN BIEBER

The crown prince of pop
Well sape yg tak kenal Justin Bieber? He's only 16 but dah ader millions of fans around the world. But seyesly ak tak paham nape ramai sgt org benci dier? Ak rasa tak perlu nk benci budak ni pasal he's really TALENTED bcuz he can sing (wlupon sore tak derla sedap mana but stil sedap gak r dgr), dance and play a lot of musical instruments (guitar, drums). Lagu dier smua HITZ and BEST and in fact ak tak malu nk ngaku dat I like him. Ak rasa lagi ok kot minat Bieber ni dari minat artis2 Korea yg tak reti nyanyi n menari bagai nk rak je lbeyh. Klu dier popular sebab dier tak talented mmg patutla dier dibenci but nk wat cmne kan dh dier mmg talented n he's really good in what he's doing. Besides dier tak kaco idop korg pon soo takyah la nk benci2 dier. =)


5. CHRIS COLFER

For his pitch-perfect potrayal of gay teen
Sape2 yg tak kenal Chris Colfer ni dier adalah pelakon Glee yg melakonkan watak gay teen kat dlm citer ni. Ak suka tgk Chris dlm citer ni pasal he is so funny n sore dier awesome gak pasal bole smpi pitch tggi gile cm pompuan. Well dah kata gay. Haha. Ak mls nk komen pasal gay role dier dlm citer ni but ak puji dier pasal dier inspires US teens to stop bullying kat skola dorg. In fact dier byk je terima surat2 from his fans ckp Thanks for saving my life and etc. Baru2 ni pon dier ader menang Emmy award n smua org terkejut pasal dier baru 1st time tercalon dah trus menang. Hebat2. Hehe


6. COLIN FIRTH

A King with a common touch
Sblm ak tgk The King's Speech ak tak bape minat sgt Colin Firth. Citer2 dier yg sblm ni pon ak tak tgk sgt n tak penah nk amik taw pn pasal dier. Skali pas ak tgk Academy award movie ni trus ak impress Colin Firth. He's really talented n lakonan dier sbg King George VI sgt menjadi. Payah gile kot nk berlakon jd mamat yg gagap. Mmg jadi la gagap dier dlm citer ni. In fact dier juga merupakan salah seorg pelakon kat Hollywood yg buktikan bahawa tak semestinya ko takder good looks ko takle berjaya dlm industri ni.


7. AUNG SAN SUU KYI

Burma's flame of democracy
She is a global inspiration due to her endless wisdom and courage for democracy in her country. Walaupon dah bertahun2 dier kena house-arrest by the Junta government, dier tak penah give up teruskan perjuangan dier sbg akitivis untuk membebaskan Burma drpd pemerintahan Junta tentera ni. Last November she was released from her house arrest n everyone is hoping with her release she will make big changes to the Burmese government.


8. BLAKE LIVELY

A youthful picture of Hollywood poise
She is famous for her role as Serena Van Der Woodsen in Gossip Girl. Ak taktau nape dier influential sgt smpi tersenarai dlm 100 list ni but all I noe dat she is really beautiful. Kat mana2 paparazi tgkp gmba dier she always looks cute n stylo. Pompuan2 kat luar sana smua envy with her and slalu berangan nk ader taste of fashion like her.


9. BRUNO MARS

The musician with everything
Ak suka ap yg B.o.B ckp pasal Bruno Mars. He said "There are a lot of people who can sing and play the piano and guitar. But there's something different about Bruno Mars. He has a musicality, a presence in his voice that I've never heard from anyone else." Btul ckp B.o.B tuh. Bruno Mars is one of the geniuses dlm music industry in Hollywood. Sore sdp, lagu smua best2 n smua lagu dier wat. Payah woo nk cari org cmni. Lagu Fuck You by Cee Lo Green pon sbnrnya Bruno Mars yg wat n lagu ni tersangatla berhantu. Ak tak saba nk tgk da next project by Bruno Mars.


10. MICHELLE OBAMA

She moves us in the right direction
Ak rasa dlm byk2 first lady US dier la yg paling popular (Well myb after Kennedy and Clinton). She's beautiful and knows what her role as the first lady of US. She tackles da issue of obesity among kids which tak ramai nk discuss pasal bnda ni. She convinced her husband to establish America's first Childhood Obesity Task Force. She planted a teaching garden at the White House and reminded Americans that to know their farmers is to know their food. Walaupon dier tahu ia satu perkara yg mustahil nk selesaikan isu obesity ni at least she tries her best to help the US kids to overcome obesity ni. Mungkin dier takder bg impak pape kat kiter Malaysians ni but mayb first lady kiter bole contohi dier ke. Who knows. 


11. PRINCE WILLIAM AND KATE MIDDLETON

A fairy tale for the modern era
29 April 2011 will mark an important event in the history of the world because it is the wedding of Prince William and Kate Middleton ! Ak sgt looking forward their wedding because it's going to be marvellous and the most amazing wedding of the decade or maybe century. Lagi satu ak suka pasal dorg ni pasal kisah dorg cm fairy tale; putera raja kawen dgn org biasa. Payah kot nk cari kerabat diraja cmni. Kerabat diraja kiter kat Malaysia pon kebanyakannya smua kawen dgn artis la takpon org2 kenamaan je. Payah nk cari yg kawen dgn org biasa or nobody. Seyes ak tak saba nk tgk dorg dua ni kawen ! Hehe


More on TIME 100 can be found at here.

Tibe2 jmpa video Emma Watson kat TIME ni. Jom tgk ! Hehe.





Oh BEST giler remix Till the World Ends by Britney, Nicki Minaj and Ke$ha. Bole dgr kat bwh ni. Hehe





p/s: Tak saba giler nk g concert Maroon 5 with Yan and El !

Tuesday, April 19, 2011

Cuti

Soo cuti dah stat. Almost smggu dah ak cuti and I'm lovin it every single day ak spend kat umah. Ramai mmbr2 Yuyayiea yg cuti dah plan n wat mcm2 bnda like join internship keusahawanan (Nailofar), panjat gunung and thon-related activities (The Sukarnos of kos) travelling (Syahmi g Korea sioot) but ak lak just duk umah je. I don't know why but lately ni ak cm suka je duk umah lepak doing nothing je. Haha. 

Exam ritu sgt sucks. I mean like screw-you-exams ! Yg paling sial skali of kos da last paper Financial Accounting Fundamental eh silap more like Financial-Accounting-Fucked-Up. 3 jam duk dlm Main Hall, CAC ak duk mengelamun, usha org, menguap beratus2 kali, masuk kluar tandas n duk belek2 kertas soklan smbl taktau nk jwb ap. Sblm masuk dewan ak cm yakin dpt C+ pon jadi la skali pas dah kuar exam mmg ak speechless n takut sgt kot2 aku fail. Seyes klu ak fail mmg ak tekad nk tkr minor trus tak nk dah minor BBA. Ak rasa ak mmg seswai stick to History je r n tak masuk btol dgn Bisness ni. Stakat wat bisnes jual dvds je bole r kot. Hehe. But salah ak sbnrnya tak stdy awal2 n sbjk ni msti last2 minute je ak terhegeh2 nk stdy. Sbjk2 BBA ni kna stdy memanjang so kiter leyh sentiasa on track with chapters yg kiter dah laja tu. Ni x ak g apply cara stdy History ak dgn BBA wich mmg tak masuk r. Tgkla cmner result nt.

Yup he is totally right !

Duk kat umah ni cm biasala takder byk aktiviti sgt pon wat. Bgn je dr tdo g makan Mama dah siap masak. Den ngadap laptop je tkan kat link dload byk2 pasal ak mmg obsessed dgn dload. Dah bergigabytes movies, series n videos ak dah dload. Tapi cm biasala bukan ak tgk pon. Other than that ak dah stat reading habit ak blk. Skang ni tgh bz baca Room by Emma Donoghue. Mula2 baca ak cm down pasal tak paham skali dah smpi tgh2 buku barula ak paham n mmg best stakat ni ak baca. Sgt suspense n wat ko nk taw je ap yg berlaku next. No wonder la buku ni dpt International Bestseller. 

Aritu ader la kuar g mall cm biasa n enjoy2. Mula2 g Shah Alam kuar dgn El tgk movie Source Code. Bolela citer dier takder la best mana pon. Cliche sgt jalan citer dier. Deja Vu lagi best bg ak. Den karok dgn dier kat Bintang Gemilang wich mmg ktorg terpekik2 as usual smpi ak nyanyi sumbang gile nk mampos. Pas karok g makan dgn Nun n Syafiq Asmi. Time makan ni kelam kabut dorg2 ni copy smua citer kat dlm hard disk ak pasal time tu pon dah kol 10PM ak kena ader kat KTM by 10.30 or else ak akan miss da last train. Seb bek smpt gak smpi KTM tu 10.40 cm2 n ak dpt r nek da last tren. Papepon tiap kali ak g Shah Alam mmg best dpt jumpa n hangout dgn dorg ni.

Skang ni gak tgh counting days pasal excited nk g Maroon 5 punya concert. Patu duk counting days nk tgk wedding of decade gak. Sape ag klu bukan wedding Kate and William. Mesti grand giler nt.
The soon-to-be Princess and the soon-to-be King

Patu ak skang gak dah berazam nk jogging at least 2 kali seminggu. Teringin gak nk jd fit cm kakak aku Britney Spears. Hahaha.

Rio best giler ! Smua org kena tgk pasal klaka.

Tak suka Arsenal seri dgn Liverpool ritu. Haish cm xde harapan dah je. Huu

2 je la kot. Taktau nk tulis ap ag dah kat blog ni. Adios !


p/s: Nk cari keja kat Ikano. Hehe

p/ss: Video bawah ni yg DANCE version of Till the World Ends. Enjoy !

Sunday, April 17, 2011

BEN ASHAARI GEGAR LAGI

Saje tetibe nk join. Hee



p/s: Shah Alam BEST !

Thursday, April 7, 2011

Britney Spears: Femme Fatale

It's Britney BITCH !

Other than EMMA WATSON, sesape yg kenal ak mesti tau BRITNEY SPEARS is my  other true obsession after Harry Potter ! 2 3 mggu ni wall kat fb aku penuh pasal Britney je. Hee. Aku minat Britney since sejak kecik ag kot. In fact lagu Baby One More time la da 1st English song yg ak hafal time kecik2 dlu. (Rasanya cm penah mention kat previous post pasal Britney gak. Hehe) So in dis post aku nk citer skit about her new album Femme Fatale.

Femme Fatale merupakan album ke 7 Britney Spears dan so far bg ak ia adalah album yg paling best skali Britney penah recordkan. Lagu dier smua ala2 clubbing but bukan clubbing punya sound yg hardcore. Plus ak rasa wat pertama kalinya dalam album ni Britney nyanyi smua lagu Pop n takder satu pon lagu Ballad. But it's ok I don't mind pon pasal smua lagu dier mmg BEST GILER. Stakat ni ak dah giler a few songs from this album which are Hold It Against Me, Till the World Ends (THE BEST !), Big Fat Bass, Selfish, Up and Down and Don't Keep Me Waiting. Ak rasa sejak ak dah dload album Britney since bulan March ritu ak dah pasang berpuluh2 kali kot tiap kali ak bukak laptop ni. Haha. Kat bawah ni a few fun facts bout Femme Fatale.

1. Album ini telah direkodkan pada di antara tahun 2009 dan 2011 bersama Britney's usual collaborators Max Martin.

2. Hold It Against Me merupakan single pertama Femme Fatale.

3. Spears menerangkan mengenai Femme Fatale sebagai "moody, edgy pop with A LOT of energy" with "a few mid-tempos that could be considered ballads.

4. Spears released her new album title and cover through her Twitter account on February 2, 2011.

5. Hold It Against Me" debuted at number ONE in Canada, Belgium Wallonia, Denmark and New Zealand manakala berada di tangga ke 4 di Hot Billboard 100.

6. Femme Fatale telah membuatkan Britney sebagai the first female solo artist yg mempunyai 6 no 1 album dalam sejarah carta Pop Billboard before her 30th birthday (She's 29 now).


Source Wikipedia

Yesterday Britney just released her new video Till the World Ends. Seriously, this is da BEST video she ever made since zaman kegemilangan dier dlu sblm dier nervous breakdown. I LOVE IT SO MUCH ! Here are some screenshots from the video and the video itself klu sape2 tak tgk ag. Hehe.






















Till the World Ends has been watched over 1,827,288 viewers and counting since it was released on April 6 ! Baru sehari je dah sejuta lbeyh viewers. AWESOME !

Ahad lepas MTV also released MTV Special: I Am the Femme Fatale for promoting Britney's new album. Show ni tnjk 2 weeks preparations of Britney before dier release Femme Fatale and made her perfomance kat Las Vegas.


The opening title.


Looking slightly nervous


Some of the routine


Interviewed in her car


Will.I.Am also composed one of her songs in Femme Fatale


Britney and Will.I.Am


Candid !
Britney ader perform gak in Good Morning America and Jimmy Kimmel Live Show. Ader je perfomance dier kat Youtube.

Tak kesah la org nk kutuk Britney because of her weak perfomance and lip-synch but I still love her ! Britney u totally ROCK my world babe ! Hahaha

p/s: Lega dah lepas 4 papers. Tinggal lagi 3. Tapi yg tinggal 3 ni smuanya paper yg pecah pala otak ! Arghhh.

p/ss: Cuti nt nk tkr layout baru blog r plk. Cm dah bosan lak dgn layout ni. Hehe.

p/sss: Baru pas dload album Lady Antebellum and The Band Perry. Tetibe nk layan country lak. Hee

p/ssss: Sgt gile juga akan lagu E.T by Katy Perry !

Shade pon nk VOGUE je Katy Perry ni. Hahaha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...