Followers

World Clock

>

Monday, August 22, 2011

08202011

So yesterday I have a Bukak Puasa Berjemaah with my besties at Crystal Crown Hotel. Sgt delightful! We eat a lof of foods and share a lot of laughs (as usual)! I totally love it. But I'm not in da mood nk wat karangan Sejarah SPM 2006. But klu sape2 nk tgk gamba2 bole klik kat sini. Overall, it was such a wonderful bukak puasa and I have a lot of fun with them.

The gang.

Before pegi Bukak Puasa ni, Me, El and Ikwan g soping skit kat One Utama and The Curve. Masa kat OU mmg kitorg jalan smua kedai. Like SEMUA kedai. Mmg survey abes2an r. In the end ak buy skinny jeans kat ROMP and El dpt gak beli kasut raya dier nk kat Studio R. Oh time jenjalan ni kitorg terserempak with The Sukarnos. Catch up dgn dorg and jalan2 to bridge kat Rainforest patu tgkp gmba jap. Hehe

 Eh tolong promote gamba ni masuk dalam Lomography Malaysia bole? Thank you! Hahaha

After dat sambung soping ag kat The Curve. Sian kat El g banyak kedai smua baju dier try banyak yg muat2 jew. Pas pusing2 dapat gak r 2 3 helai baju dier beli pas puas mencari. Ak lak just bought a cardigan and pair of new shoe (Ramai org suka my new shoe. Thank you! Hee). Patu rushing cpt2 to Crystal Crown Hotel. Seb bek time odw keta tak byk. Ak n El sampai pon dlm around kol 7 PM.

Pas dah bukak puasa, lepak2 kat entrance hotel smbl continue to tgkp gmba. Sambil2 2 wat bising ag. Patu masing2 mula balik tggal la ak, El, Mus, Jerr and Noon. Ktorg msk balik hotel pasal nk nk solat Isya'. Last2 bukannya solat Isya' tapi duk bergosip dlu kat dlm surau. Teruk btl ktorg. Hahaha. Pas abes solat smua ktorg plan nk g Dataran Merdeka nk lepak2 jap skali sampai sana polis tutup jalan n takle masuk Dataran Merdeka. Jerr plk yg dah smpi sni trus balik umah pasal mls nk join ktorg. In the end kitorg pon trus je r g Kg Baru nk makan Cordon Bleu. Act mula2 plan nk makan cordon Bleu time sahur dlm kol 4.30 AM skali dah taktau nk watpe sgt trus la g sni dlm kol 12AM cm2. Dahla perut time ni stil tgh kenyang ag. So makan Cordon Bleu mmg perut ak rasa nk pecah je rasa. Kenyang yg terover sgt. Isk3. Pas dah makan ni bole plk kitorg duk bincang pasal Modern Family den dah kenyang sgt smpi ktorg terlupa nama Sofia Vergara dlm citer ni. Ak la g tnya sape dorg "Sape nama Sofia Vergara dlm Modern Family?" n smua org tetibe tak ingt. Kitorg smpi gelak2 n duk pikir bagai nk gile duk try nk ingt sape la nama watak Sofia. Ak siap msg n kol Trah tapi dier tak angkt lak. El pon msg kwn dier n last2 Mus gak yg dpt ingt pasal dier kol kwn dier n kwn dier angkt. Masing2 dah bengong time ni. Hahaha ntah pape je. Nk dkt kol 2AM cm2 barula kitorg say goodbyes and balik.

Nun sempat beli kopiah. Murah katanya.

Noon and El

 Mus and Me

p/s:I feel very much like Charlie in The Perks of Being Wallflower. Wondering how Emma Watson will portray Sam in the movie next year. Hehe

Best.Book.Ever!

p/ss: Now I now who are my truly besties. =P

p/sss: To whom it concerned, I have promised to myself dat I will not spread rumours about you after this. In fact I also have lost interests to update bout your life like I did with others as usual.

 The irresistible Cordon Bleu yg murah at HR Steak, Kg Baru!


Thursday, August 18, 2011

About Borders.

Dinamakan "Borders" sebab founders bookstore ni adalah Tom and Louis Borders.


Salam Ramadhan. It's been a while ak tak update blog ni. Dah lama gile kot tak update blog smpi ak rasa kekok nk berblog kembali. Antara sebab2 nape ak dah lama sgt x update blog pasal ak MALAS and BUSY BEKERJA. Hehe.

So I have officially ended my position as Store Associate at Borders, The Curve on 15th August 2011. So like my previous post (About Kinokuiya) aku nk tules skit 20 fun facts that you may know or not know about Borders. Since ak dah penah keja kat Kino list di bawah ni ak byk compare to Kino yew.

(WARNING: SEPERTI BIASA POST INI PANJANG GILE. KLU TAK SUKA BACA ESSAY BUDAK SEKOLAH MENENGAH DAPAT A1 DALAM SEJARAH TIME SPM SILA KELUAR DARI BLOG INI SEKARANG. HAHA!)

1. Borders merupakan MEGACHAIN bookstores yang berasal dari Amerika Syarikat. Tetapi Borders kat Malaysia ni di bawah kelolaan Berjaya Books Sdn Bhd (company Berjaya Group yg bangunan dier yg Times Square tinggi2 tu). Terdapat six chains Borders bookstores di seluruh Malaysia iaitu di The Curve, Tropicana City Mall, Berjaya Times Square, Bangsar Village II, Gardens dan Queensbay, Penang. Recently Borders kat US dah bankrup smpi smua kedai buku dier kat sni dah tutup tapi bankrupsi ni tidak sekelumit pon menjejaskan prestasi perniagaan Borders kat Malaysia cuz like I said Borders kat sni under Berjaya. Buku2 kat dlm Borders Malaysia nipn skang smua dah tak import from overseas instead amik dr local suppliers.

2. Borders dibuka setiap hari from 10 AM till 10 PM. Borders lagi teruk kot dari Kino pasal mmg tak penah tutup lgsg even time Stock Take tak silap ak. Kino at least tutup la gak sehari for stock take. Isk2 bazir bil letrik je keja.

3. Nk apply keja kat Borders ni mmg senang. Just datang Borders isi form den anta straight away. Tapi nk tggu dier kol korg balik? Lama okay! Ak dlu pas sebulan ak dah anta borang kat Borders baru dier kol for interbiu. Tapi dis one apply tu Borders The Curve je r. Borders len ak xtaw bape lama korg kena tggu br dier kol balik. Pas dah dpt kol from manager dier akan suh korg dtg interbiu. The best thing about interbiu kat Borders The Curve is dat interbiu dier sgt SEMPOOOOI !! Manager yg in charge hired staff Borders ni nama dier Ikmal. Ak time intebiu dlu ak rasa ak la paling byk ckp lagi dr Ikmal. Dier tak tanya soklan ag ak dah bebel2 kat dier pasal diri ak. Yg paling best ak bgtau je ak keja Kino trus dier amik ak n tnya bile nk stat. Takder nk ckp2 omputeh ckp Melayu je trus. Hehe.

4. Another thing I like bout Borders is dat no official uniform baju pengawas cm Kino! Just pakai tshirt Borders (wich bg ak cantek), suar jeans/slacks and sneakers/converse/pape kasut asalkan bukan selipar. So mmg keja ak duk pakai skinnies je la mmjg g kerja. Baju kena tuck-in tapi ramai je staff sni tak tuck-in. Ak lagi prefer tuck-in pasal klu dah pakai skinny mmg seswai ag tuck in br nmpk smart. Hihi.

5. So staff Borders ader dua shift cm keja tmpt2 len. Pagi masuk kol 9 AM till 6 PM and petang masuk kol 2 PM till 11 PM. Each shift ader break 1 hour. Patu sempoi takyah nk tules nama kat buku (like Kino) klu nk g toilet or surau. Just kol SM (Supervisor/Manager) bgtaw dorg. Tapi spjg ak keja kat Borders ni ak tak penah bgtau SM n men kuar je. Klu ader bgtau pn bole dibilang dgn jari. Just bgtau staff len ader r. Hehehe. Bulan puasa ni shift pagi special skit bole balik awal sejam kol 5 PM. Tapi takder break r. Huhu. Oh lupa lak nk mention keja seminggu 5 kali gak. 2 hari cuti. Tapi every month akan rotate cuti n tak sama.

6. Keja every staff Borders adalah multitasking. Smua bnda kna taw compare to Kino wich klu ko keja kat sesuatu unit sampai matila ko wat keja tu je. Ko kna taw susun buku, jadi cashier and wat membership card, jaga Info and serve customers, jawab kol customers, wat pricing, wat return buku and cabut price tag everytime nk return buku2 ni, angkt kotak n lipat kotak, susun magazines, wat special order buku, reserve buku, transfer buku, shrink/wrap buku dan apa2 la kerja yg seseorg bookseller bole lakukan dalam bookstore. Banyak kan keja kitorg? Ak smua keja2 berikut ak dah wat except jadi cashier n wat membership card pasl ak tak reti. Jadi cashier kena ader training tapi ak x penah di panggil oleh SM for training cashier. Maybe muka ak mmg takder muka cashier kot. Haha. Besides ak mmg tak reti kire2 duet ni.

7. Staff kat Borders The Curve sni bole dikatakan 98% adalah Melayu wich is satu lagi perkara yg menyebabkan ak suka sgt keja kat sni. SM pon byk Melayu. Hanya 2% je Chinese keja kat sni. 2% ni pon consists of 2 org SM Chinese and 3 org Chinese part timers. Indians and other races takder. Patu staff dier smua friendly! Tak cm Kino yg smua org cm robot (like what my SM said. Eh silap dier ckp customers yg bgtaw dier staff Kino cm robot. Hehe). Act ak mula2 stat keja sni cm down skit pasal dorg2 ni takder pon nk tego ak n asyik ak je yg sibuk2 nk borak dgn dorg patu dorg ni cm mls bg respon je. Tapi lama2 tu dah okay. Tapi ag klu dipikirkan balik klu ak jd dorg pon ak pelik n annoyed dgn bdk baru apasal ko menggelabah sgt nk kwn dgn kitorg kan? Hahaha.

8. Kat Borders The Curve ni ader 2 tingkat. Staff di bahagikan kena jaga Ground Floor or 1st Floor. Ak kena jaga Ground Floor n specifically kena jaga section Manga/Graphic Novels. Ak tak suka jaga Manga/Graphic Novels cuz:

a) Ak mmg tak suka baca Manga/Graphic Novels pn. Just ad general knowledge je.
b) Stiap kali susun Manga/Graphic Novels ni mesti tgn ak kotor pasal berhabuk!
c) Banyak sgt customers suka sgt baca comics. Yang paling annoying tu klu customers men suka mak bapak dorg je unwrap sendiri comics ni. Nanti mulala bersepah plastic wrap kat celah2 shelf section ak ni.
d) Comics adalah buku yang paling kerap skali kena curi by customers. Slalu je klu ak susun comics tgk2 tggl plastic wrap je comic dier dah takder. Geram btol!

Act ak suka jaga Fiction books psl kat Kino dlu ak mmg jaga buku2 nipn. Besides ak mmg suka baca Fiction books. In fact ak dah cm bole hafal feymes authors and taw gakla certain2 authors yg feymes in Fiction compare to staff len. Haha bangga diri sendri lak. Antara feymes author yg org slalu cari Vladimir Nabokov, William Blake, Jodi Picoult, Jane Austen, Charles Dickens, Haruki Murakami, Lee Harper dan Kazuo Ishiguro.

9. Buku2 kat Borders ni tak banyak cm Kino. Patu slalu je lambat sampai ak rasa esp klu buku BM. So klu sape2 nk beli buku BM it is advisory beli kat MPH or Kino or maybe Popular. But bestnya buku kat Borders ni almost smua buku dier tak yah balut. Mesin shrink/wrap pon ader satu je kat dalam store room. Buku yg kena balut hanyalah Manga/Graphic Novels, Hardcover books, Buku yg atas 80 bucks, Dummies and aderla certain2 criteria ag. Tapi da disadvantage tak balut banyak buku ni time wat return. Banyak buku akan damage - terkelepek, cover kotor, page ader yg koyak n etc. So sepatutnya buku ni bole return to suppliers tapi dah tak bole return pasal dah kire as damage.

10. Since buku2 kat Borders tak byk so mmg possible r certain book takder kat branch A tapi ader kat branch B. So kat sni customer leh mintak transferkan buku. Act tak ramai customer taw pasal transfer2 buku ni. Ak pn xtaw pasal transfer buku sblm ni n dah keja kat Borders br ak taw. Customer bole request transfer buku klu cthnya buku tu takder kat The Curve tapi ader kat Tropicana City Mall. So nt staff Borders kat The Curve ni akan kol kat Tropicana City mintak transfer buku tu from there to here. Other than that, customer pon leh reserve buku. Cth cm tadi klu customer tu rajin nk g Tropicana City kiter just kol staff sana reserve kan buku kat sana n ckp customer akan g sana g amik. Upa2nya kat MPH pon leh wat cmni gak.

11. Special Order book pon bole wat klu buku tu takder kat Borders. Buku ni Borders order from overseas. Tapi bg ak cm bazir je wat special order kat Borders pasal mahal. Bek beli sndri on9 kat Amazon or ebay. Siap bole dpt discounts ag. Klu kat Borders dah la amik masa 4 hingga 6 minggu br smpi buku 2. Tupon tak sure btul2 pas 6 mggu dier smpi. Patu kena extra charges for shipping ag.

12. Keja kat Borders mmg sempoi. Takder strict sgt cm kat Kino. Hanset pandai2 r ko men janji jangan kantoi sudah. Klu compare ak keja kat Kino n Borders ni kat Borders ni ak pemalas skit. Ak siap penah kena panggil by manager Kevin masuk dlm bilik dier n kena marah pasal dier kata ak tak wat keja, men hanset, baca buku kat info n sebagainya. Besides ak penah kantoi men hp smpi hp ak kena rampas n time dh blk baru leh amik blk. Dasat kan? Hahaha. Si Kevin ni mmg strict pon compare to SM len yg sempoi jew. Klu time dier ader smua staff bukan maen baek ag wat2 keja tapi klu dier takder je ha ko nmpk la perangai sebenar staff2 Borders ni. Hahaha.

13. Gaji for full timers adalah RM900 basic while part timers RM5 sejam. Tapi slalunya mesti tggl 800 je gaji pas dah tolak epf. So ramaila staff Borders ni wat OT. Kat sni mmg sng nk wat OT. Tapi tak silap ak klu sape2 staff lama gaji dorg byk skit dr yg br jd full timers ni. Ak tak penah la plk tnya staff lama kat sni.

14. Keja kat Borders The Curve best lagi pasal bole jumpa ramai celebrities Malaysia! Hahaha. Sepanjang ak kerja kat sini ak dah jumpa Diana Danielle, Aishah Sinclair, Sharifah Aleya, Fauziah Ghaus, Awal Ashaari, Nas pengacara Sejuta Impian, Amir Muhammad and Ikhwan Hot FM. Tapi smua ni just jumpa je or dorg tnya buku kat aku. Yg Nurul Izzah and Pete Teo je ak bergambo. Last 2 days ak geram tak dpt jumpa Ana Rafali and Maya Karin. Melepas r plk. Hahaha.

15. But dalam banyak2 perkara yg ak suka kat Borders ni adalah DISCOUNTS AND STAFF PURCHASES! Kat Borders ni staff dapat 20% discount on all books,10% discounts on magazines and 5% discounts on stationery. Ak rasa ak dah byk kot spend duet beli buku n magazines kat Borders ni. Tapi yang tak bestnya ader discount kat buku ni everytime gaji masuk mesti duet ak perabes banyak beli buku je. Br berangan nk shopping bnda len skali tgk2 duet dah abes kat buku je. Haha. Selaen tu staff Borders pon dapat discounts at any Berjaya outlets. Upa2nya banyak kedai and restaurants under Berjaya Group ni. Seingt ak Starbucks (dats y almost all Borders dlm dier ader Starbucks), Kenny Rogers, Rasa Utara, Wendys, Sushi ap ntah n many more. So klu any staff Borders g mana2 restaurants ni ktorg akan dpt 18% discounts. Tak byk pn. Tapi at least bole r tolak duet tax kan. Ak dah try and mmg dpt pn discounts kat Starbucks and Kenny Rogers. Hehe

16. Any bookseller wajib ader blade and pen semasa bekerja di dalam Borders. Blade penting pasal nt customers akan kompem dtg kat ktorg mintak bukak plastic wrap buku. Pen lak penting nk tules nama buku, authors or ISBN buku klu nk cari buku kat dalam system.

17. Klu jaga Info 1 kat Ground Floor Borders The Curve mmg soklan yg ktorg kena jawab sampai mati adalah "Where is stationery?", "Greeting cards?" and "Where is children section?". Selaen tu customers juga akan kompius datang byk kali kat Info nk wat payment buku sedangkan Cashier punya section sebesar2 alam kat tepi entrance dorg tak penah pasan. Kat 1st Floor pon lbey kurg jew.

18. Ramai customers suka baca buku and magazines kat Borders pasal like I said before buku2 kat dlm Borders ni tak wrap. Besides byk ruang membaca disediakan untuk customers. Tapi masalahnya nt mulala buku2 and magazines bersepah sana sni esp hari Sabtu. Patu klu hujan kat luar lagi mmg perghhhhh bertimbun buku n magazines staff Borders kena kutep. Kat Starbucks punya area pon dah bertimbun2 belum campur kat ceruk2 dalam Borders ni ag. Haish.

19. Dalam byk2 section ak paling benci jaga section KIDS! Yes ak mmg suka babies, toddlers and kids (maklumla baru dpt anak buah kan? Hehe) but jaga KIDS section kat Borders ni mmg cm pooookaaay! Byk customers suka bwk anak2 dorg datang Borders time weekend terutamanya den dorg akan lepaskan anak2 mereka ini lari berkeliaran kat sni. Time ni la ALL HELL BREAKS LOOSE! Buku2 kids akan bersepah merata2 tempat like EVERYWHERE k! Buku2 kat shelf pon akan tunggang langgang. Ak xtaw la cmner la staff Borders yg jaga Kids bole tahan. Kesannya, klu nk cari buku kat KIDS mmg slalu payah pasal buku2 kat sni mmg tak penah di susun btul2 pasal stiap kali ktorg susun mmg akan bersepah balik.

20. Kat Borders la first time ak tgk buku paling mahal skali dlm idup ak with my own naked eye! Ader gak Borders amik buku ni utk dijual. Hilang mmg rugi besar btol.

 WTF giler buku harga 1000 bucks! Ntah sape ntah nk beli.


Kesimpulannya, kerja kat Borders mmg best! I have so much fun working at here. So I would like to thank to all Borders staffs for giving me such a wonderful job experience. Terima kasih juga kerana sudi membeli kuih raya saya yew. Hehe. Those people are:

From left: Fitri, Safiah, Dalilah, Mira, Nadia, Lokman

Kak Zita with Nurul Izzah.

 Yus Ucuk

Safiah lagi, Dalila lagi, Kak Jue and Oden

Kak Ana

Fitri lagi, Mira lagi lagi, Safiah lagi lagi, Bazli and Iqa

Afif and Me with Izzah and Pete Teo

 Iqa lagi lagi, Nad, Me, Shifa, Kak Ramla, Safiah lagi lagi lagi, Dalilah lagi lagi and Aishah

And staff Borders len yg takder dalam gamba: Leen, Due, Faiz, Amirul, Zaki, Watif, Matthew, Herman. Tak lupa juga kepada ex-staff Haziq, Najid and Andrew. Oh haa terima kasih gak kepada SM Ikmal, Maizun, Anuar, Ramla, Sharon, Sakina and op kos Kevin (Haha!). Semoga korg sentiasa sukses selalu in da future. Majula Borders untuk negara!


p/s: Kebanyakan gamba2 di atas adalah ihsan daripada Safiah. Tu yg muka dier byk je dlm gmba2 ni. Btw, she's a talented photographer. Klu nk tgk gmba2 dier laen yg cantek bole g facebook dier. Hee

p/ss: Jgn mara yew klu ader yew tersinggung ak wat description korg kat dlm gmba2 ni. Kiter nk memaen n gurau2 jew. Hahaha

p/sss: Dah tak keja ni mmg saya jadi fulltime baby sitter. Oh bisnes kueh raya juga masih diteruskan. Kueh raya masih lagi bole di beli di http://kuihrayaonline.net or contact me directly.

Currently he is my everything. =)


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...