Followers

World Clock

>

Monday, March 28, 2011

Disasters

Jadual exam ku yg macam gampang

Damn it's already 3.37 AM and I'm still awake. Nk tdo tapi mata tak ngantuk lak. Haish. Plan nk bgn awal sok paginya pasal nk g lengkapkan notes India cuz Kames ni dah start final exam history of India and Mughals ! Time dah nk final brla kelam kabut nk update notes. Act notes ni pon pinjam dr kawan ak n br nk fotostat. Byk gile kot kena hafal for sbjk ni. Awal2 sem ni ak bukan men excited nk laja sbjk ni pasal fascinated dgn Mughal punya history pas tgk Jodha Akbar wich Hrithik Roshan and Aishwarya Rai berlakon. Skali time n pas laja sbjk ni ak trus benci gile sbjk ni pasal byk gile kena ingt n lect ak plk mmg ajar duk tekan slide kat dpn je. Mmgla dier byk selitkan elemen2 klaka dier but aku stil tak dpt gak fokus dlm klas ni. Sem lps ak amik sbjk len dgn dier but ak stil leyh masuk dgn dier ag but dis sem mmg ak trus down n takle masuk lgsg. In fact ak makin blur dier ckp kat dpn pasal slang India dier. Makin wat ak tension pasal kna dgr btul2. Huhu

Papepon aku sgt riso dgn final exams sem ni. Aku rasa byk subjek ak akan kantoi. Ntah r sem ni ak rasa ak cm screwed up je. Dahla ak amik 21.5 credit hours = 7 sbjk so kesimpulannya bykla paper final ak kna amik n yg paling bestnya smua paper jarak dkt2 je. As for accounting, ak berdoa ak dpt C pon jadi or ckp2 lulus pasal sbjk nila plg ak benci n clueless gile sem ni. Nmpknya harapan nk kekalkan Dean List smpi grad mmg makin pudar. Act ak cm dah tak kesah dh dgn DL ni. In fact ak makin tak saba nk abes laja ader r. Dah bosan dh laja ni. Brla skang ak paham nape ramai org kat luar sana tak nk smbg laja. Takpon myb ak dah bosan dgn UIA. Hmm

Duet rakyat kat dlm Bank Islam tggl sket je. Plan nk keja time short sem ni. So far dilema nk keja kat area Kepong or KL. Klu keja kat Kepong gaji tak bape masyuk sgt but dapat cut cost minyak and makan but klu pilih KL vice versa. Tp ag teringin nk keja kat KL cuz nk tkr environment skit. Tgk r cmne nt.

Btw skang tgh addicted gak dgn Wuts App. Slalu chat dgn Amad, Mirul, Mash and Ein. Upa2nya ngumpat org n gossiping dlm menatang ni ag best. Haha. Dah addict dgn app ni rasa nk subscribe mobile tenet weekly. But rasa cm nk beli BB pon ader gak pasal ag murah mobile tenet dier klu pakai Maxis. Ok gak second phone BB. iPhone guna men game while BB for social networking. Hehe



p/s: Tetibe nk stop subscribe National Geographic and subscribe History Today. Cm lagi gempak je. Oh I really WANT THE BRITISH MUSEUM's ROSETTA STONE T-SHIRT ! 

Barula truly historian subscribe mag ni. Haha
Nk order online size M dah abes. Skang arapkan Safwa g tgk kat BM nt whether ader saiz ni tak kat dlm gift shop BM tu. Huhu

Saturday, March 19, 2011

Kenapa Budak-budak Sekolah Tak Suka Sejarah Haa ?

Post ni diciplak drpd blog BFF aku Khairunnisa' Kamaruddzaman. Dier telah mengemukakan beberapa hujah nape kebanyakan students kat Malaysia ni tak suka subjek Sejarah time kat Sekolah Menengah dlu. Aku rasa sgt terpanggil utk post kat dlm blog ak pas dh mintak permission drpd dier. So sape2 yg sanggup baca post panjang2 n nk taw sgt nape korg eh silap ramai bdk (hehe. tak berniat nk kutuk pon) benci History kat sekola dlu silala baca post di bawah ni. Enjoy !


sebab semua orang pun puji Hikayat Merong Mahawangsa, nisa pun blog walking la sekejap kan..oh ye! masa mula-mula HMM keluar trailer die, nisa macam orang gila dah jerit "nak tengok!" excited sebab dia bkn macam PGL. excited sebab dia filem sejarah yang nampak hebat dari segi karetorgrafinya (tak tau betul ke tak eja ni.. hee). tapi tak tengok pun lagi. nak final ni banyak yang menuntut perhatian.

ok, bila baca satu blog ni in which dia cerita kelebihan & kekurangan HMM, tiba-tiba nisa dapat jawapan kenapa nisa TAK SUKA sejarah yang kita belajar dekat sekolah dulu walaupun sekarang ini degree nisa in History & Civilization! jawapan yang nisa cari dari tahun 2008 ke 2009 lagi tah. kenapa ramai orang tak suka sejarah. kenapa ramai orang mengantuk bila sebut sejarah. kenapa semua orang macam nak muntah sangat dengar perkataan sejarah tu.


jawapannya?
















huh?
















sebab sejarah masa dekat sekolah banyak sangat ajar pasal penjajah.! daripada mula diorang nak masuk negara kita sampai kesan-kesan penjajahan.




* Form 1: mula-mula ceritalah pasal sumber sejarah semua tu. paleolitik, mesolitik, neolitik..bla bla bla then masuk la Parameswara, kegemilangan Melaka semua. lepas tu adalah sentuh sikit pasal asal usul negeri-negeri dekat Tanah Melayu.

* ok, form 2 pulak, kalau tak silap nisa chapter 1 tu dah cerita dah macam mana Francis Light dapat Penang. lepas tu masuk la macam mana satu-satu negeri tu kena jajah termasuk la revolt by local leaders semua. then, masuk la sikit adat temenggung adat perpatih semua tu.. then, dah nak akhir-akhir tu ada la pasal buku-buku, majalah and paper masa zaman penjajah. macam al-manar, al-ikhwan, saudara semua tu. dan kaum tua kaum muda.


* Form 3: oh! time ni nisa benci gila baca buku teks kuning gambar hitam putih tu (as compared to buku form 1 & 2. masa ni memang pasal macam mana kita (eh? kita ke? tak. arwah atok nenek kita! ) struggle nak dapatkan kemerdekaan. apa itu jus soli, Malayan Union semua. tak baca pun! walaupun cikgu kata kena baca buku teks nak jawab PMR. hehe.. alhamdulillah dapat jugak A.

* bila naik form 4, baru macam world sikit. ada belajar pasal tamadun-tamadun awal. oh! saya memang suka dengan ancient civilization! sampai nak jadi archeologist! tapi tak dapat restu. so, simpan dalam-dalam je lah. then, belajar la pasal kegemilangan tamadun-tamadun Islam, Rom, Yunani semua. adalah cerita pasal Madinah sikit. tapi pelik, masa ni baru kita belajar teori-teori macam mana boleh wujud Melayu dekat Tanah Melayu ni. dah tingkatan 4 ok baru tau asal usul sendiri setelah diajar macam mana kita melawan musuh! macam mana ditunjukkan kelemahan senjata yang kita ada untuk melawan musuh baru diberitahu "kamu ini datangnya ada dari Semenanjung Arab, ada dari tanah besar China dan mungkin juga kamu dari India" ! dush!

* oh, lepas tu tingkatan 5? belajar balik Malayan Union, Suruhanjaya Cobbold, Jus Soli bla bla bla sampai nisa rasa nak muntah study sejarah masa nak SPM! serious ! tak tipu ! ingat sampai sekarang !


so? nampak tak kita tak didedahkan sangat dengan kehebatan bangsa kita. kita hanya didedahkan dengan kata-kata "bangsa kita hebat suatu ketika dahulu" asyik dok ulang kita hebat je. tapi bukti nya kurang. asyik dok cerita macam mana kita usaha menentang penjajah. tapi tak tekan kan sangat pun isi kandungan Sejarah Melayu, karya-karya hebat semua. kalau ada pun tu terlalu sedikit dan lagi parah bila letak dekat chapter belakang-belakang. selalunya bila dah belakang-belakang ni belajar pun express je sebab nak habiskan silibus. balik-balik kita belajar Melaka. padahal kita dah ada Langkasuka dulu dah masa tu. kita tak ditekankan sangat dengan siapa yang dikatakan Orang Laut tu. kita tak dikenalkan pun siapa pelayar kita yang hebat, macam mana sistem politik kita sebelum Islam datang. memang semua Hindu je ke? yang lain atheis ke? naturalist ke? adat resam yang popular masa tu macam mana? siapa tokoh pemikir masa tu? apa yang dia bawak? apa hebat sangat keris yang berlekok tu? (hebat ok! sebab keris lekok dari rantau Melayu ini berbeza; tengok je kita dah tau. tak caya pergi tengok dekat muzium). sistem ekonomi kita macam mana?


oh, nisa cakap buku zaman sekolah tau. bukan lepas sekolah yang kita boleh cari sendiri. lepas tu mula la "oh." "ha.." "ea.." "eiiyy" semua ada ! hehe. dan nisa tak kata nisa tak appreciate apa yang PM dan orang dulu-dulu dah buat untuk merdeka. dan nisa jugak tak bermaksud perkauman ke apa sebab semua yang ada dekat Tanah Melayu pun berusaha keluarkan penjajah ! Nisa tak maksud apa-apa! tak ok! tapi, cuba kita fikir balik kenapa mereka sanggup berkorban untuk bangsa dan tanah air ni? kenapa patriotik mereka sangat tinggi?


sebab mereka tahu sejarah. mereka tahu kita hebat. tapi generasi kita KURANG tahu kita pernah hebat. kita KURANG tahu asal usul kita. bahasa kita. tulisan jawi kita yang sangat hebat sampai perkataan English pun dijawikan! (walaupun masa buat course work translate from jawi to english ni nisa rasa headache semacam, tapi jauh dekat sudut hati bangga tu tetap ada.


kita diajar mencintai tanah air dengan membenci penjajah tetapi bukan dengan kekuatan dan kehebatan kita. yang kita ada! 5 tahun belajar sejarah, 3 tahun daripadanya lebih kepada sejarah Malaysia sebelum dan selepas kemerdekaan. masuk universiti? oh! benda tu lagi dok hadam ! dua course pulak tu ! nasib baik ada detail sikit. ada yang tak ditulis dalam buku teks diberitahu masa ni. to me, nak instill semangat suka kan sejarah negara sendiri kena belajar dulu kehebatan, kekuatan, kelemahan yang kita ada. then, bila kita dah tau benda ni, baru cerita pasal penjajah-penjajah ni. baru semua orang boleh fikir, kita kena jaga dan pelihara heritage yang kita ada supaya kita tak mudah diperkotak-kotakkan oleh mereka! kita kena betulkan kesilapan dahulu supaya tak lakukan benda yang sama hari ini.


hoho. nisa pun tak tau macam mana nisa boleh suka subjek ni masa sekolah walaupun macam boring dengan silibus yang ada. haha. pelik je. bila dah major in history, terus decide "ok, aku tak nak belajar sejarah Malaysia or south east Asia ke apa ni". nak fokus dekat West and Middle East. macam ada kick belajar pasal diorang ni. sebab diorang ni nampak hebat ! nampak gah ! culture, economic, politic semua.

sekarang dah ada jawapan bila orang tanya "kenapa awak tak suka sejarah Malaysia?"..hmm
sekarang kena cari sendiri 'asal usul diri sendiri'.



As for me, aku just nk cadangkan skit je a few suggestions cmne nk bg KBSM Sejarah kiter syok n menarik.


1. Wajibkan wat lawatan kat skola melawat tempat2 sejarah kat Malaysia ni. Cm kat Turki ni ha feymes landmark dier Blue Mosque ni. So klu kat Malaysia bwk r students tu g umah Mahathir ke, umah Merdeka ke takpon istana2 lama yg berlambak kat Semenanjung ni. Haa bwk g masjid Tengkera kat Melaka tu pon ok wut. At least dptla dorg tnm smgt sygkan bangunan2 sejarah ni ke. Takpon paling koman pon muzium yg ader kat stiap negeri kat Malaysia ni ha. Ni tidak bwk g muzium time tadika or sekola rendah. Manala bdk2 2 phm. Klu bdk2 remaja ni brla dorg paham ap yg ade kat muzium tuh.

2. Bykkan masuk info pasal kerabat diraja kat Malaysia ni kat dlm syllabus KBSM Sejarah kiter. Everyone loves monarchy kot wlupon mereka sentiasa 'disayangi' dan 'dijunjung' oleh rakyat. Smua org suka amik taw pasal lavish n complicated life dorg. Tgk cm kat England ni. Klu kiter laja sejarah dorg suku dr sejarah dorg tuh laja pasal monarchy dorg je. Best kot laja pasal raja2 ni.

3. Tolongla update syllabus KBSM ! Ni stakat laja smpi merdeka n early 70 and 80s cm2 je. Cuba kembangkan smpi waktu sekarang ke. Or masukkan sejarah smpi pemerintahan Tun Mahathir pon ok wut. Dan silala jgn bias sgt nk bg kerajaan je btol kat dlm buku tuh. Buhla flaws n mistakes yg govt wut dlm sejarah Malaysia ni brla org minat nk baca cm reformasi time Anwar kena pecat ke dan mcm2 lagi. Sejarah penuh dgn messy n dirty facts ok. Sejarah yg cmni la br dikatakan sejarah yg sebenar.

4. Cikgu2 Sejarah kat skola tu silala rajin2kan diri tempah Bilik Multimedia kat skola tuh n paksa bdk2 sekola menengah korg tgk pape citer yg historical related. Ak taw kat Malaysia ni tak byk sgt historical movies ni but dpt tnjk satu dua pon jadi la. At least bdk2 tuh dptla gmbaran ttg cmne keadaan sejarah time dlu2 kat Malaysia ni wlupon dlm bentuk filem. Ha takpon soh dorg tgk documentary. Patu cikgu2 rajen la wat hw skit n time movie or documentary ni bgla komentari sket. Brla bdk2 excited nk taw. Hehe saje je buh poster The Young Victoria pasal suka gile movie ni ! Hee



p/s: Stakat ni tu jela alasan yg aku bole pikir nk bg bdk2 sekolah menengah kiter minat sejarah. Ak ni tak pandai cm Khairunnisa soo takle r nk wat komentari pjg2 pasal bnda ni. Haha



p/ss: Saje je buh gmba yg bukan berkaitan dgn Sejarah Malaysia pasal sy mmg tak suka sejarah Malaysia. Soryla sy rasa cm dah terlambat utk sy nk minat sejarah negara sndri.


p/sss: Khairunnisa la satu2nya rakan ak yg aku leh borak pasal History smpi lebam ! Hee

Friday, March 18, 2011

The Giant Poster

It's here ! Poster frame giant ni sbrnnya dah siap lama sbrnrnya tapi br td g amik. I really like it ! Hahaha. Now brla nmpk cm nerd die-hard-fan mat saleh yg slalu letak poster feveret movies dorg kat dlm bedroom dorg. Haha. Always proud to be die-hard-fan Harry Potter. Ay ay ay ! Hee

Muka baru bgn tdo kat luar umah. Haha

Pose jap kat kitchen cabinet

Heee
Dah gantung !


Poster Muqaddam terpaksa la trun wat sementara waktu sblm digantung kat tmpt baru yew. Hehe

I'm really glad next wik last week klas. Dah bosan gile g klas kot esp klas Accounting. Mdm tu ckp kat dpn ak duk berkhayal je wat dono mls nk dgr. Cptla final xam n cptla cuti. Tak saba nk lepak je kat umah. Haa buku Marie Antoinette yg order online pon dah smpi. Buku dier sgt best pasal dier citer pasal Marie Antoinette dlm diaries. Soo takder bosan baca fakta bulat2.

Marie Antoinette

p/s: Rasa cm dah kantoi. But wutev la lagi bagus klu dier dah taw. Dah penat jd hipokrit.

Wednesday, March 16, 2011

Kaki Emma Watson Pon Gemok Gak

Well wut I can say, dier pon normal cm org len gak. Nothin is perfect on her too. Tak kesahla peha ko gemuk ke Emma bg aku ko stil fetish no 1 ak! Hahahaha.












Gmba2 di atas diambil semasa beliau sedang sibuk shooting advert Lancome kat Paris. Oh Emma telah dilantik sbg new spokesperson for Lancome. Pas Burberry trus jadi Lancome punya model ea ko. Nice !

Dgr kata skang ni dier tgh postponed stdy dier kat Brown pasal nk re-focus career dier. Currently she also bz filming upcoming film My Week with Marilyn kat London and promotions for Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2.


Source Daily Mail


p/s: Azyan Azilah, anda patut bangga pasal Emma Watson punya kaki pun curvy cm ko k. Xx !

Sunday, March 13, 2011

Sound Bytes

Yup skang ni sgt gile akan lagu2 ini. Lagi syoookkkk klu dpt karok smua lagu ni ! Hehe


1. Fuckin Perfect by Pink. Terasa sgt cm minah dlm video ni. Huhu. Oh video ni sgt explicit. Viewers discretion is totally advised !




2. Me and Tennessee by Tim McGraw & Gwyneth Paltrow. This song is taken from the Country Song movie. Layan dohh country song. Sgt soothing.




3. Never Gonna Leave This Bed by Maroon 5. New music video by Maroon 5. Gotta love this song because gonna watch them live on 29th April nt. Hee




4. Pretty Girl Rock by Keri Hilson. This song really wants to make me dance ol da time ! Haha




5. Power by Kanye West. Tibe2 obsessed dgn Kanye wlupon lagu ni dah lama gile. Lagu dier mmg best even tho he's a jerk most of da time.




6. Price Tag by Jessie J feat B.O.B. Cliche pop song but really nice !






Ader byk je lagi lagu yg tgh gile skang but kat atas ni yg hard-core slalu dgr 24/7. Hehe




p/s: Plan nk g concert Bruno Mars on 10th April wlupon ader xam on dat day and 11 and 12th April. Gile x? Hahaha

Thursday, March 10, 2011

Pulau Jawa Part I

Java Island Map. Stakat ni dah g Yogjakarta, Bandung, Jakarta and Denpasar. Oh Denpasar tu salah satu city kat Bali.

Alhamdulillah recently I have been given the opportunities to visit Indonesia again. Last year g Bali but dis time Pulau Jawa. Takderla da whole Pulau Jawa tu g teroka just g Yogjakarta, Bandung and Jakarta. But still it's kinda impressive bg aku pasal dpt g tmpt2 ni dlm masa 4 hari jew. Yewla jarak2 nk g tmpt ni pon agak jauh n takes satu hari nk g sni. Once again thanks to Kak Ngah and Bajep pasal organized trip ni n also byk tampung perbelanjaan time ktorg kat sana. My family and I sgt la hepy dpt visit lots of places and shopping cm giler. Haa tak lupa juga pada Along pasal kasi gak duet elaun pada Mama and Abah gak wlupon dier n Kak Fiza tak ikot skali. Save duet la katanya. Haha.

So aku akn cerita trip ni in few posts pasal nk divide ikut hari yg kitorg spend kat sana. Dis post I will tell bout da first day.


1st Day, 10th March 2011 - Yogjakarta

Pemandangan Yogjak from airplane
Ari kames on dis date ktorg bertolak from umah dlm kol 4 pagi lbey cm2 to LCCT pasal flight kitorg to Yogjak kol 7.45 AM. Along and Kak Fiza bwk dua keta angkut Aku, Balan, Kak Ngah, Bajep, Mama n Abah to KL Sentral. From KL Sentral kitorg nek bus LCCT dgn harga RM8 sorg. Smpi LCCT dlm kol 6AM cm2. Smpi2 check in barang dlu n after dat solat Subuh jap sblm masuk Terminal. Pas dah masuk naek la kapal terbang Air Asia yg dah ready nk bwk kami n penumpang2 len ke Yogjak. Dah masuk flight tgk tak ramai sgt passengers n ader la gak byk seat kosong. Perjalanan ke Yogjak mengambil masa dlm 2 jam stgh. Time kat KL kitorg cm riso skit pasal hujan lebat disusuli dgn petir and guruh. But alhamdulillah semasa perjalanan ke Yogjak takder pape masalah n smpi2 kat sana pon hari cerah n awan pon biru je. Hehe

Penerbangan ditaja oleh Air Asia. Ditaja la sgt. Haha. Tiket from LCCT to Yogjak ni dibeli dgn hrga RM125 seorg.
Ibu mengandung dan suaminya. Hehe
Dpn pintu gate. Airport Yogjak sgt kecik. Cm terminal bas je.
Pas dah kuar from immigration, da sister called Pak Supir (driver) yg dia dah book awal2 b4 dtg sni but kol after kol tak dtg2 gak. Last2 cr kat airport ni n jmpa sorg Pak Supir ni. Nama dier ak tak ingt plk pasal payah nk sebut but dier mmg baek giler (Mama n Abah ingt la kot). Sgt sopan n peramah giler. Pas dah deal dgn Pak Supir ni kitorg letak beg2 kitorg kat airport ni n mulakanla perjalanan kami melawat ke tempat2 yg menarik kat Yogjak. But first ktorg tak plan nk tdo sni pasal dah plan mlm ni gak nk g Bandung. So ktorg soh Pak Supir ni bawak ktorg g stesen keretapi pasal nk beli tiket g Bandung. Mula2 nk beli tiket kol 9 mlm cm2 skali tiket dah abes terpaksa la beli kol 12 AM punya.

Tiket ketapi. Beli klas eksekutif wich plg mahal skali dgn harga 195000 rupiah wich equals to RM67.17 seorg. Beli tiket mahal pasal nk selesa skit. 7 jam kot perjalanan nk ke Bandung tuh.

Welcome to Borobudur !
Kemudian kitorg pon meneruskan perjalanan ke Candi Borobudur ! Of kos tmpt ni la tmpt wajib yg kena g dlu pasal tak sah r klu g Yogjak tak g sni. Famous landmark Yogjak kot. Nk g Borobudur ni jauh gak pasal dier kat kwasan kg2 so takes time gak r nk g sni. Sampai2 Borobudur tak nmpk ag candi dier pasal kawasan Borobudur ni kawasan lapang n candi dier terletak kat tgh2 kawasan lapang ni. Tapi sgt cantek r tmpt dier. Patu kat Borobudur ni bukan je ader candi ni but keliling dier ader zoo gajah r, restaurants, museums, markets, umah2 org sni n macam2 ag. Sedikit fakta mengenai Borobudur yew. Borobudur's name originated from words Boro and Budur, where Boro means temple or shrine from Sanskrit 'Byara' while Budur remains us of Balinese 'Beduhur' which means above the hill. It is a stepped pyramid and was built  by piles of more than 2 millions andesitic rocks ! Byk giler kot. Oh candi ni khas utk Buddhism. Tiket nk masuk candi ni agak mahal and costs around RM43 cm2. Nipon pas after discount kitorg dpt guna org dalam kawan Pak Supir ni.

The Do's and Don'ts
Balan and Abah while Mama struggling nk nek tren. Hehe
Mula2 nek tren dlu pusing2 Borobudur. Byr 5000 rupiah je wich equals to singgit tujuh cm2.
Beautiful trees and grass
Borobudur from afar
Bajep and Abah
Borobudur dr pandangan hadapan. Tak silap ak ader 7 ke 6 tingkat cm2. Tapi lebeh dr 5 tingkat r.
Dr pandangan sisi
Mama sangat gigih naek tangga Borobudur smpi puncak wlupon terjengkot2 sambil dibantu Balan. Hehe. Kak Ngah naek sekerat jalan je pasal dah tak larat dah. Yewla kang bahaya lak utk baby dlm kandungan.
Seni ukiran
Mama and Abah di salah satu tingkat Borobudur.
Puncak Borobudur !
Sebenarnya takle panjat pon atas ni pasal dier tgh wat conservation nk pulihkan lantai tingkat ni but ak selamba je panjat. Haha.
Hehe. Siap bole nmpk gunung berapi ag kat blakang
Dr pandangan atas
Architecture
Buddha



After almost 2 hours jalan kat Borobudur kami pon membuat keputusan utk keluar dr kawasan ini dan menuju ke tmpt letak kereta. Spjg perjalanan keluar ni kitorg kna lalu kawasan market wich kami diserbu oleh penjual2 barang souvenirs yg ader kat sni. Ramai gile kot datang kerumun kitorg n tourists len smpi ktorg nek rimas. Rasa kesian pon ader gak pasal dorg mmg sgt desperate nk soh kiter beli barang dorg. Ader skali tu dua org je approach ak n ak ader la berminat nk beli barang from dorg ni skali pas yg len nmpk aku trus dorg dtg serbu ramai2. But mereka ni takderla paksa2 smpi tarik2 baju soh kitorg beli    barang dorg. But ni la yg wat aku respek sma Indonesians pasal dorg sgt hardworking and gigih. Dorg still gak jual barang pape yg dorg leyh jual wlupon klu kiter pikir logik barang tu bukan nye org ramai nk beli pon pasal dah byk dah competition sekeliling dorg. Or in other words they never give up and just keep going on. Klu org Melayu kiter termasuk ak skali mmg hampeh la nk jd cm dorg ni. After dat we continued our journey to Gunung Merapi lak. Gunung Merapi ni tahun lepas baru je meletus n smpi skang leyh tgk ag effect dier kat Yogjak ni. Sungai2 kat sni smuanya penuh dgn timbunan debu2 n pasir that comes from gunung berapi ni. Even kat bandar pon stil leyh nampak ag debu2 pasir dat comes from gunung tu. Tgk betapa jauhnya debu asap tu merantau dr kg2 pedalaman smpi ke bandar. Smpi2 kat Gunung Merapi ni aku rasa sayu sgt pasal tgk keliling kaki gunung ni abes dah musnah pasal kena lava and asap2 debu panas from gunung ni. Mmg abes rumah, kereta, motor, tanaman and macam2 ag yg ader kat kaki gunung ni musnah. Sgt sedeyh. Sesungguhnya Allah Maha Besar. Huu

Happy family berhadapan dgn Gunung Merapi. Time ni rasa sejuk r pasal kat atas bukit kan. However time Gunung ni meletus mmg sgt panas n ramai yg mati pasal kena abu2 or asap panas from gunung ni.
Natural disasters
Selepas kagum dgn kekuasaan Allah di kawasan Gunung Merapi, kami meneruskan perjalanan ke Candi Parambanan plk. Candi Parambanan ni candi for Hinduism compare to Borobudur for Buddhism kan. Perjalanan nk g sni lama pasal candi ni kat area town wich kitorg kena patah balik g town. Aku duk dlm keta mmg tdo je la keja spjg odwy. Dah sampai Parambanan amik bayar tiket dlu. Parambanan punya tiket pon lbeyh kurg je hrga dier cm Borobudur. Sblm g candi tu lepak2 kat entrance opis dier smbl2 minum tea n coffee. Hehe.

Welcome to Parambanan
The candis
Lovely couple
Taktau batu2 ni ap. Myb sebahagian drpd binaan candi2 ni kot but dah tak guna dah
Angsa Temple
Beautiful eh
Abah Se
Kat perkarangan museum
Berlatarbelakangkan Parambanan
Suasana masa kat Parambanan ni sgt nice. Time ni petang2 nk maghrib dah n sunset so pemandangan sgt la cantik. Patu angin pon mmg tiup sepoi2 bahasa mmg wat aku layan je. Jalan2 dgn family time ni mmg best. Patu malam mula menjelma n kitorg g makan dlu kat restoran masakan padang nk isi perut. Neway silala percaya ckp sy yg ayam goreng Indonesia mmg ayam goreng yg terbaek skali ak pnh rasa. Rasa rangup sgt smpi tulang2 dier bole gigit smpi hancur n telan. Aku mmg sgt suka masakan padang kat Indon ni. Tapi air2 kat sni smua rasa pelik2 skit. Mmgla mula2 tu rasa sedap je telan tapi nt rasa kat blakang2 tu msti rasa pelik je. Hehe




Abah, Mama and Pak Supir
Pas makan Pak Supir bawak ktorg jalan2 skjp sblm anta ktorg g tren station. Dier bwk ktorg g gift shop and ader satu tmpt ni cm dataran Yogjak kat dpn Istana besar dorg. Smpt gak r kitorg shopping2 skit barang from Yogjak cm tshirt and some souvenirs. Dlm kol 9 lbeyh and 10 cm2 kitorg smpi la kat stesen keretapi Yogjak. We say goodbyes to Pak Supir and tggula tren smpi kol 12 AM. Spjg time tggu ni masing2 dah kepenatan n smua relax2. Ak duk puas cr plug kat stesen ni pasal battery iPhone ak dah nk kong time ni. Mula2 jmpa plug kat toilet but after dat kena halau dgn cleaner kat situ. Last2 jmpa kat kedai makan kat stesen ni n dier ader charge dlm RM3 cm2 skali charge tak silap ak. Jadila asalkan ak leyh layan iPod time duk dlm ketapi tu nt. Hehe

Operasi bukak beg masing2 n isi ap2 yg patut.
Jauh tuh 388 KM nk ke Bandung
Suasana kat stesen ketapi Yogjak. Time ni je lengang skjp patu ader je org blk. Macam2 org ak jmpa kat sni. Askar, students, mak cik tua, pak cik tua smua ader tgh tggu nk nek tren.
Balan n Abah smpt gak duk berurut. Hehe
Dlm kol 12AM cm2 tren pon smpi. Kitorg pon cpt2 la nek tren n duk cari seat ktorg. Seat eksekutif cm seat bas ekspress kat Malaysia ni. Ader aircond n seat bole sandar2. Patu dier siap ader kasi selimut n bantal for tido. Ak dpt je bantal n selimut ni mmg trus bantai tdo pasal penat sgt. Hehe. So stakat ni je la dlu. Nt smbg ag. Ciao.

Hijau2 2 bantal n selimut. Sblm tdo smpt jap baca Time. Hehe


p/s: Weyh asignment byk tak siap ag weyh. Blogging ader je masa nk spend. Hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...