Followers

World Clock

>

Friday, November 22, 2013

Hampir Gagal

Semua berubah. I wasn't expected at all that my life is going to be like this. Ak x suka langsung duk sini. In fact, suddenly the so-called Dream is no more Dream. I think I'm going to fail my MA. deep shit and yes seriously. 

Depression je keja. Sumpah rasa menyesal wat MA. Patut ak diam2 je duk Malaysia. Takyah nk berangan sgt dtg sini. I thought I was ready but actually I never ready. Abeslaa ak. Im gonna crush my parents and family dream and hope. 


p/s: Yg paling tak tahan tuh smpi skang kot ad suicidal thought. WTF gile.

Thursday, April 25, 2013

Surat Rayuan MARA

Kelmarin ak and Mama pegi ibu pejabat MARA nk tnya pasal whether MARA nk taja x Grad Dip Archaeology ak klu ak dpt tajaan for MA Artefact Studies. Lepas dah jmpa pegawai MARA yg bertugas kt Bahagian Peganjuran Pelajaran MARA ak diberitahu MARA memamg TIDAK sponsor any foundation b4 master nih, Maka secara teknikalnya mmg MARA takkan taja Grad Dip Archaeology ak nih r. Sumpah ak down gile time pegawai MARA tuh mention bnda nih. But after dat pegawai MARA tuh punyala baik hati ajar kat ak yg ak bole wat surat untuk rayuan bagi situation ak nih. Dier ckp wat surat nih and den cuba wat appointment dgn pihak atasan untuk dapatkan sokongan mereka. Soo ak n Mama trus rangka surat nih and tnjk kt pegawai MARA tersebut for some proof read. Dier ader mention a few things and lepas ak balik je rumah ak taip elok2 and inilah hasilnya.



YBhg. Datuk Ibrahim bin Ahmad
Ketua Pengarah MARA
Ibu Pejabat MARA,
Kuala Lumpur


Tuan,

PERMOHONAN TAJAAN PINJAMAN PELAJARAN MARA BAGI MENGIKUTI KURSUS “GRADUATE DIPLOMA ARCHAEOLOGY” DI UNIVERSITY COLLEGE LONDON (UCL), UNITED KINGDOM BAGI SESI 2013/2014

Dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk,

2. Untuk makluman pihak Tuan, saya Muhammad Azam bin Adnan merupakan pelajar lepasan Ijazah Sarjana Muda Sains Kemanusiaan di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM). Saya mempunyai minat yang mendalam untuk menyambung pelajaran di peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang arkeologi. Justeru itu, saya telah memohon dan menerima tawaran untuk mengikuti pengajian dalam bidang “MA Artefact Studies” di University College London (UCL), United Kingdom.

3. Saya telah dimaklumkan bahawa pihak Bahagian Penganjuran Pelajaran MARA hanya memberi tajaan kepada kursus di peringkat Ijazah Sarjana sahaja. Sewaktu memohon untuk menyambung pelajaran di peringkat Ijazah Sarjana bagi kursus “MA Artefact Studies” di University College London, saya tidak dimaklumkan oleh pihak universiti bahawa pelajar Ijazah Sarjana Muda yang tidak mempunyai latar belakang dalam bidang arkeologi perlu mengambil kursus “Graduate Diploma Archaeology” terlebih dahulu sebelum mengikuti kursus “MA Artefact Studies” ini. Maka, sebagai pra-syarat untuk saya mengikuti kursus “MA Artefact Studies”, saya telah diwajibkan untuk mengikuti kursus “Graduate Diploma Archaeology” selama setahun bermula dari 23 September 2013 sehingga 13 Jun 2014.

4. Bersama-sama surat ini, saya lampirkan surat tawaran “Unconditional Offer” bagi kursus “Graduate Diploma Archaeology” untuk sesi 2013/2014, surat tawaran “Conditional Offer” bagi kursus “MA Artefact Studies” untuk sesi 2014/2015 dari University College London (UCL) serta transkrip penuh Ijazah Sarjana Muda Sains Kemanusiaan saya di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) untuk perhatian pihak Tuan.

5. Saya dengan rendah hati memohon pihak Tuan dan Bahagian Penganjuran Pelajaran MARA agar dapat mempertimbangkan permohonan saya untuk mendapatkan tajaan Pinjaman Pelajaran MARA bagi mengikuti kursus “Graduate Diploma Archaeology” dan “MA Artefact Studies” yang telah saya terima daripada University College London ini. Saya yakin dan percaya bahawa tajaan ini merupakan batu loncatan terbaik untuk membolehkan saya meneroka potensi diri saya dalam mencapai cita-cita menjadi seorang ahli kurator yang berjaya. Saya juga berharap ilmu yang bakal saya perolehi melalui Ijazah Sarjana ini dapat menyumbang kepada pembangunan bidang arkeologi mahupun permuziuman negara yang saya cintai supaya mampu menjadi setaraf dengan negara-negara maju seperti United Kingdom.

Terima kasih untuk untuk perhatian yang diberi dan masa yang diluangkan. Semoga permohonan ini mendapat pertimbangan sewajarnya daripada pihak Tuan dan didahului dengan ucapan terima kasih

Sekian, terima kasih.

Yang benar,

MUHAMMAD AZAM BIN ADNAN



Terima kasih juga kepada Wawa M Bakry dan Maryam Nabeelah Ismail kerana double proof read surat ni. So semalam ak bangun pagi2 p bangunan MARA balik n amik pass kt pak guard naek tingkat 26 nk try wat appointment dgn pihak atasan MARA. Mula2 ak ckp ak nk wat appointment dgn Ketua Pengarah MARA tapi lepas ak dah citekan situasi ak kt akak receptionists dier bgtaw ak soh wat appointment dgn Timbalan Ketua Pengarah MARA (Pendidikan). Ak ok je soo masa dier bwk g masuk ruangan opis nih ak ad nmpk Timb. Ketua Pengarah MARA nih, Datuk Rahim Abd Ghani tgh wat short meeting dgn someone else. Akak td soh ak tggu. Tggu pnya tggu PA Datuk Rahim ni kuar n jmpa ak tnya ak ni sape n nape nk jmpa Datuk. Ak pn explain la balik ak pnya kes n den dier amik ak pnya surat ni n serta dokumen2 sokongan. Patu kena tggu ag n last2 PA Datuk Rahim ni soh ak cek dgn Bahagian Penganjuran Pelajaran MARA dalam 2-3 hari lagi nk cek status permohonan ak nih. Ak kecewa gak r x dpt jmpa Datuk nih wlupn dier ader je kt dlm bilik dier tuh n x silap ak dier mcm free je tapi xpela asalkan surat ak smpi kt tangan dier sendiri. Ak bersyukur gak masa ak datang nih Datuk tuh ader n xde kuar p meeting mana2 ke soo at least dier dptla surat ak nih. So skang tgh berdoa macam gilee so dat's ak pnya permohonan diluluskan. Huhu

Another thing yg ak tgh riso gak nih ak kena amik Ujian Psikmoetrik MARA senin dpn nih. Ak dhla taktau ujian Psikometrik ni mende ap. Masa jmpa pegawai MARA tuh dier ckp ni IQ test. Urgh ak x penah cuba wat IQ test sblm ni pasal ak mmg x suka IQ test n mmg x nk amik taw lgsg pn ak pnya IQ bape. Patu exam dier dhla jauh gile kt Beranang. UNIKL MIAT tak silap ak tmpt wat exam nih. Huhu.


Slip Ujian Psikometrik Pasca Siswazah MARA ak.

Memandangkan exam ni senin dpn 29/4/2013 mmgla ak kena ponteng keja. Hopefully everything goess well la nt. Sumpah ak mmg tak keruan skang pikir masa depan ak esp MARA nih. Sumpah ak akan devastated gile gak klu ak x dpt sponsorship 4m MARA nk smbg stdy kt UCL nih. Ak taw klu ak x dpt sepatutnya ak kena redha tp kompem dlm sebulan dua mmg ak akn depressed gile babeng n kompem takes time nk kembali ke normal. Dahla skang ni dah stat keja and honestly speaking I don't like my job. Sangat stressful! Ak x expect lgsg yg keja call centre ni stress gile. Patu dgn kena keja shifts lagi mmg wat ak pikir bole ke x ak tahan keja ni. Skang ni gaji/allowances/tiket murah MAS jelaa jd penguat semangat ak nk trus keja nih. Huhuhu


p/s: Dear Allah, please ease my difficulties. Sessungguhnya ak adalah hamba-MU yang hina dan kepada-MU jugala ak meminta segala pertolongan. :'(





Saturday, March 9, 2013

Instagram: mrbaizen

I am SERIOUSLY addicted with Instagram right now! Klu dlu main tgkp gmba ntah pape je n post dlm Instagram nih but now ak akan make sure gmba tuh macam ad kualiti skit r den edit cantek2 baeek pnya br post kt Instagram. Hahaha. But gmba2 ak smua edit guna apps iPhone je r. Tak original n se-awesome macam The Sukarnos punya gmba2 yg dorg tgkp r. (Bole klik sini dan sini klu nk tgk gmba2 awesome mereka dlm blog masing2. Hehe).

Just wanna share a few pics dat ak tgkp n post dlm Instagram ak nih. These are some of my favourite pics in the Instagram.














Cantek kaaaan?? Hahahaha perasan lbeyh je ak. Ni plk gmba profile Instagram ak skang. :P




For more photos you guys can visit my instagram page: http://instagram.com/mrbaizen 

Aiceh x taw malu btul promote Instagram sendiri. Hahahaha

Soooo Keep Calm and Keep Instagram-ing people!


p/s: Dear Allah, please help me with MARA. I wanna go to London soo badly. :'(


Friday, February 1, 2013

Result


Alhamdulillah. This is one of the greatest and sweetest gift that I received from Allah. I am soo blessed. Tak sangka my final result as an undergraduate sedap sungguh mata memandang. Yg paling best dapat maintain n naikkan skit CGPA from 3.515 to 3.534. This means that I have a chance to get MARA sponsorship to pursue my MA at UCL. AMEEEN!

Once again, I would like to thank:

1. Allah for the rizq
2. Abah, Mama and the family for always supporting me.
3. My dearest friends.
4. Of course, my university: IIUM!




p/s: Let the job hunting begins! :)

Saturday, January 26, 2013

Adulthood

Assalamualaikum and Salam Sejahtera to my dear faithfully readers,

Yeaaaaaah it's me again and I'm back on blogging! Hehe. Dah lama gileeee x blogging. Last time ak check ak wat post kat blog nih on August 5 2012. Tupn post nih pasal praktikal ak kt IAMM yg horror wich ak just copy paste from my report. Soo post kali nih nk update skit (skit ke? mcm byk je ak rasa) bout me.

1. 10 YEARS TOGETHER WITH IIUM FINALLY ENDED!
Alhamdulillah ak sgt bersyukur yg ak dah grad from IIUM on 13th January 2012. Wlupn result tak kuar ag (dh nk kuar dh pn 30/1 nih) tp ak nk ckp dh yg ak dh grad pasal ak yakin last sem smuanya sbjk ak dh boleh lulus dah. Hahaha. Tak sgka ak dh abeskan degree. Rasa legaaaa sgt dh abes degree nih cuz rasa satu bebanan kt bahu nih dh ilang. Now I can proudly say to my parents: "Mama and Abah, I am undergraduate now". Tak sia2 my parents kuarkan lots of money for me untuk smbg blaja kt IIUM nih cuz akhirnya berbaloi gak usaha dorg nih. Hehe. Ingt senang ke nk abes degree? In my situation, it took me 5 and a half years to finish my degree at IIUM tercinta. Ak plk minor Bisnes soo mmg puas gile akhirnya ak dpt gak abeskan additional 11 subjects yg ak kena amik in order to complete my minor. Bayangkanla member Human Sciences yg laen just amik total credit hours dlm 120++ credit hours while ak plk kena amik 149 credit hours.  Paling terharu ak dpt gak abeskan degree ak with minor dlm masa 4 tahun gak mcm org lain. Seksa segala jiwa batin raga kot nk wat minor Bisnes nih. Hahaha. Takpela at least I learnt soo many things with business subjects klu x asyik terperak dgn sbjk2 history pn tak berkembang minda n knowledge ak nih.

Well ak ckp 10 years pasal 10 tahun nih termasuk skali dgn 5 tahun ak kt skola Sg Pusu cuz during these 5 years hidup ak mmg tak lari dr IIUM. Yela solat jumaat every week kt sini, wat sukan tahunan kt sni n so on. Wlupn ad je members ak yg perli ak cuz hidup ak x berkembang dr skola smpi kt u duk kat Gombak je but I never regret. Generally speaking, ak rasa best sgt blaja kt uia. Ak rasa yg paling best skali da Islamic environment yg ak dpt sepanjang ak belaja kt sini. This is something I am gonna miss so much. Huhuhu.


2. POSTGRADUATE
So far I am planning to do my master at UK. I have applied 6 universities at UK but I decided to decline 3 universities which are Manchester and Glasgow because both universities asked me to retake the IELTS test while Westminster did not respond at all my IELTS result. So I just left UCL, Leeds and St Andrews. Tp St Andrews nih rasanya mcm xdpt je pasal dier nk CGPA 3.6 while my current CGPA only 3.515. Besides result final sem yg kuar nt pn mmg kompem takkan dpt naekkan CGPA ak smpi 3.6 but stil ak nk try gak r anta saje2 fefeeling nk try market. Haha. So most probably just pilih antara UCL and Leeds. Of kos hati nih mmg nk sgt p UCL cuz it's UCL kot! Kat London plk tuh and UCL is currently at no 3 for best university in the world. However nk p UCL nih stil dilema cuz x kompem ag wat MA psl I have to do Graduate Diploma Archaeology first since ak xde background in Archaeology. Klu p Leeds mmg dh kompem wat MA. Hmmmm.

But lately ni ak rasa ragu2 n down sgt pasal Master ak nih. First because Master ak nih is totally something new pasal it is in Archaeology field n ak plk just ad background in History je. Second, lepas baca details course nih ak rasa mcm PAYAH GILER n tak mampu nk wat. Of kos artefact studies sounds appealing to me but pikir2 balik ak takut ak bosan n better stick with history je. Ntah r ak rasa dilemma sgt. Third ak riso gile dgn wat master nih ak dapat keja ke x lepas dh abes master nih nt. I mean kamon kt Malaysia nih sape la pandang sgt sape yg ader Master in artefact studies nih? Terpikir gak nk kerja kat UK tp rmi ckp skang foreigners susah nk keja kt UK pasal recession bagai. Arghhhh soo many to think about!

Another thing dat I am afraid to sambung Master kt UK ni is dat I am going to leave my comfort zone. Smua bnda kena independent. Besides for da first time I am going to be far away from my family. Mesti sedih gile. Ak ni dh la life skills ZERO! Drive keta pn takut smpi skang. Masak lgsg laaa tak reti. Kerja bertukang or pape manly works ni apatah lagi. Bwk moto wlupn dah accident 4x jela berani. Pelik2 btul ak. Haha. I think it is time for me to be my own n no more dependent kat org dh. Huhuhu.

Ak nih yakin je ckp psl Master nih macam dh kompem pegi. Actually ak just dpt conditional offer je baru. Lps dh dpt final result nih kena anta official full transcript kt unis yg ak apply nih n den tggu whether ak dpt unconditional offer ke x. Klu dpt unconditional offer nih mksdnya tempat ak dh guaranteed r kat sana. Patu sponsor pon x kompem ag. Ak harap r sgt dpt MARA tp MARA nk final CGPA 3.5 n ak riso gilee n berdoa n berharap sgt so dat kuar je result 30/1 nih CGPA ak dpt maintain 3.5. Klu final CGPA ak bwh 3.5 mmg punah la harapan nk smbg master kt UK. Mintak2la x. Klu bnda ni terjadi terpaksa la pikir Plan B. What is Plan B? Ntah ak pn x taw.


3. EMPLOYMENT
Memandangkan result tak kuar ag soo ak takderla apply keja skang nih. Plan kuar je final result nt trus nk apply partial transcript. Tak sggp la plk nk tggu full transcript br apply keja cuz lmbt sgt. Full transcript takes time nk kuar pasal kena tggu result endorsed by senate. Den kena wat clearance dlu r so leceh. 

Seyesly, ak kena keja cepat. Ak tak sggp depends on Mama, Abah n Balan mintak duet n belas kasihan dorg je belanja ak makan. It is time for me to belanja Balan n tanggung my parents. Besides ak dahla pinjam duet Abah RM1200 nk beli iPhone 5 guna Pakej Komunikasi Belia SKMM tuh so nk cepat2 bayar hutang nih lagi. Den ditambah ag dgn monthly ASB ak kena byr manalaa ak nk korek duet nih klu x kerja. 

So far xtaw nk keja ap. Bajet nk keja HR, Customer Services or sth related dgn dua2 ni r. Sepatutnya ak kena tggu setahun utk dipanggil dgn gomen pasal ak JPA holder but mmg x r ak nk tggu setahun. Lagipn ex-students yg amik kos tak professional mcm ak nih utk TIDAK DIPANGGIL by JPA adalah 90%. Maka keja swasta je r. Plan nk keja yg banyak gaji trus wlupn kena merana pasal nk simpan duet p UK. Hopefully murahla rezeki ak senang dpt keja. AMEEEEN!


4. MARRIAGE
Tahun ni ak dh 24 tahun n of all topics yg ak paling nk elak sekali adalah KAHWIN. Of kos skang nih mana2 ak p everyone is talking about marriage. Well nk wat cmne dah ak mmg idup in Malay culture maka waktu2 cmni mmg topik perbualan smua nk kahwin. Kadang2 rasa annoy gak pasal it gives u some sort of pressure yg ko kena kahwin cepat. Klu borak2 dgn members mesti je ader sorg dua kuarkan statement "Azam laa kawen dlu" but seyesly that is not gonna happen.

I once told my friends in high school dat I do not want to get married and yes ak masih berpegang kepada statement ini smpi skang. I believe in JODOH cuma ntah r I do not see myself as a husband and a father. There are too much responsibilities that you have to bear. Of kos I love kids but ntah r ak seyes takder hati nk kawen. Lagipon I never fall in love betul2 n ak tak nmpk ag jodoh ak nih. In fact ak dh siap sedia n terima hakikat dat I am gonna end up alone smpi ak dah tua nt n everyone will judge me. Oh also dis is another reason y I want to go to UK, live and work there cuz I wanna run away from this Malay culture dat if u do not marry u r considered worthless to the society. 

But of course klu dah ditakdirkan ak utk kahwin ak terima je la tapi biar masa saje la yg tentukan segalanya yew.


Semenjak jd penganggur berjaya nih mmg duk umah je la sepanjang masa. Nk kuar umah jenjalan takder duet pon soo byk abeskan masa depan laptop layan Oscar nominated movies n hindustan. Hehe


I think dat's all la kot. Later.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...