Followers

World Clock

>

Wednesday, June 30, 2010

Binelao Na Ku !

Eclipse dah kuar kat US n skang ni kat mana2 laman web gossip Hollywood penuh dgn gamba2 Kristen Stewart, Rob-Patt and Taylor Lautner dorg g attend premiere Eclipse kat western punya countries. Kat Malaysia ni tak silap aku Eclipse kuar 7 July so aku spt biasala akan tgk punya nt citer ni. Tapi aku takderla looking forward sgt nk tgk citer ni compare to Harry Potter yg akan kuar bulan 11 wich LAMBAT GILER ! But skang ni tgh kecoh gak about da new Deathly Hallows trailer. Aku tgk trailer dier mmg seyes wat bulu roma aku MEREMANG n tak saba giler nk tgk movie ni nt. Klu saper2 yg xtgk lagi trailer Harry Potter and the Deathly Hallows silalah tgk video di bawah ini yew.



Aku siap masukkan video ni kat dlm iPhone aku ag so dat aku ley tgk byk2 kali. Mangek giler.


Kat dlm E! Online br2 ni dier ader wat comparison between Harry Potter trilogy and Twilight Saga. Dan semestinya la pemenangnya Harry Potter. Haha. Sape2 yg tak baca lagi bolela tekan kat sini.



Other than that, skang ni tgh heboh gak citer pasal my BELOVED Emma Watson couple dgn model partner Burberry dier George Craig. George Craig ni juga merupakan vocalist bagi kumpulan indie British 'One Night Only'. According to Just Jared, Emma shared "We’ve been friends since the Burberry shoot . And when I was in the states, George was taking me through a lot of his music as he was recording it. I couldn’t believe [how good the music was]. I’m a big fan. Everything he did was amazing.” Baru2 ni 'One Night Only' released their new video Say You Don't Want It' in which Emma first music debut ! According to Emma, "I just really wanted to be involved somehow and we did [ONO's 'Say You Don't Want It'] video together. It was very much our idea. It’s kind of an ode to Lady and the Tramp. George is Tramp and I’m Lady. George finds me [because] I’m lost and in a dodgy part of New York. He slowly wins me over and there’s a bit of a twist at the end.” Waaa tiru gaya ala2 John Lennon and Yoko Ono punya video dlu2. Bg aku video ni ntah pape je tapi aku layan je pasal ader Emma Watson ni haa. Besides aku cm suka tgk dorg manja2 kat dlm video ni. Soo sweeeeeeeeeeeet ! ! Ha kat bwh ni video klip dier bg sape2 yg nk tgk. Hehe.

Band ni dah macam Beatles dah aku tgk. Sgt suka smua org pakai skinny ! Emma pon nampak cantik spt biasa. Hee


Emma Watson spotted baru2 ini kat 2010 Glastonsbury Music Festival. Photo ni courtesy of Just Jared. Klu nk tgk gamba Emma time festival ni yg slebynya sila klik kat sini.


p/s: Oh it's 30th June 2010. So Happy Birthday to Noon (Afnan Fauzi) and Natasha !

Wednesday, June 23, 2010

What Can I Do ?

Like Paramore said:




And I'm on my way to believing











It's happening. I am having 'faith' crisis.








p/s: I wish I have the Time-Turner (a time travel device) like Hermione Granger had in Harry Potter and the Prisoner of Azkaban so that she could attend more classes than time would normally allow in Hogwarts. As for me, I just want to go back to my childhood and see everything in black and white and do not understand the meaning of subjective.


p/ss: I do not want to be Robert Langdon too ! Huhu

Saturday, June 19, 2010

Promoter

Here are some 'interesting' facts that I found out time aku jadi Promoter di Jusco Kepong.

1. Musuh UTAMA promoters adalah Blue Wave aka security guards Jusco klu customer panggil. Blue Wave ni ader yg baek n ader yg ANNOYING GILER BUBBY ! Aku aderla encounter beberapa Blue Waves yg wat aku sakit ati. Ader skali tu dier soh cukur janggut aku even tho janggut aku time ni mmg dah trim cuma nmpk la br nk tmbh blk. Dahla dier kasi shaver murah yg pakai buang tu kat aku wich mmg org len dah guna. GELIIIIIIIIII ! ! Nk xnk terpaksa la ikot ckp dier klu tak dpt la aku masuk kerja.

2. Store Manager Jusco Kepong mmg moody je keja n kuat perli. Klu nmpk dier msti muka masam n klu promoters kantoi men handset or makan senyap KOMPEM kitorg ni akn kena buang.

3. Klu first time jadi Promoter msti korg punya kaki akn rasa sakit giler VAVI n nk PATAH pasal korg tak biasa berdiri lama2. Promoter mana bole duduk n kena berdiri je. Klu nk duduk pon curi2 r jgn smpi kasi Blue Wave nmpk. Tapi klu dah lama2 kerja tu berdiri berjam2 pon dah rasa ok je. Hehe.

4. 70% customers Jusco Kepong adalah Cina, 20% adalah Melayu manakala 10% adalah India. Lain2 kaum 2-3 % cm2 je la. Biasala Kepong mmg penuh dgn org Cina je kan.

5. Promoters ramai pompuan dr laki compare to staff Jusco wich pekerja pompuan n laki agak balance.

6. 70% promoters di Jusco Kepong berasal dr Borneo esp Sabah. Soo aku mmg dah lali sgt la dgr dorg ckp bahasa Bajau, Sulu, Tagalog and etc. Aku even siap blaja word2 bahasa Bajau dr dorg ag spt Matubag - Mampos, Binelao - Gila dan lain2. Word2 yg dipelajari ni smua memberi faedah tatkala kitorg encounter customers yg tak reti bahasa.

7. Customers Ca Ya Nun Alif byk yg cerewet n tak mandi pagi. Aku yg sblm ni tak penah bau org tak mandi pagi cmner dah bole cam skang cmner bau dier. Bau dier len sket bau foreigners yg hapak tak mandi cm kat UIA tu. Bau dier mmg laen dr yg laen. Tapi aku paling HOT skali dgn customers yg CEREWET ni. Slalunya dorg akan komplen kasut2 yg aku jual ni kotor la takder kualiti la smua. HELLO dah kata KASUT SALE mmg la condition dier cm2. Nk quality elok g la beli Nike, Adidas smua 2. Kadang2 tu ader yg tak paham bahasa smpi wat aku tggi sore dgn dorg.

8. Menurut pemerhatian aku, byk pekerja2 lelaki Jusco tak solat 5 waktu. Klu kat surau tu tak penah sesak pon. Ish2.

9. Kantin pekerja Jusco adalah kantin yg jual makanan paling MURAH skali aku penah jumpa kat Malaysia ni. Contoh air teh tarik 50 sen dan Mee Kari+Air Teh O br RM2.90. Smua kueh 20 sen je stiap satu. Dahla sedap gak kantin Jusco Kepong ni.

10. Promoter sgt MENYAMPAH dgn customers yg suka korek2 baju atau cr ap yg dorg nk tanpa tnya dier dlu. Cth klu customers nampak baju yg dorg nk dorg ni tak tgk sample n men selongkar or korek je baju tu nk cari saiz.

11. Promoter juga sgt BENCI dgn customers yg suka shopping last2 minute. Time2 dah nk ttup Jusco time tula baru sebok nk beli barang. Oii kitorg pon nk balik umah gak. Penat taw berdiri dr kol 12PM till 11PM.

12. Dah jadi promoters ni mmg dah payah nk tgk sunset. Pegi keja cerah je hari patu balik n kuar je dah malam.

13. Lagu yg dipasang kat Jusco smuanya lagu omputeh. Klu korg pasan smua lagu ni sama je kat Jusco mana2 gak.

14. Makcik2 dan akak2 Promoters n Staff kuat bergosip. Kadang2 tu smpi gado kaw2nya. Aku pon join skaki gak r. Best2. Hehe.

15. Jadi Promoter mmg bosan giler pasal korg kena berdiri cm tunggul serve customers je. Korg takle men hp, baca buku or magazines wutsoeva. So klu nk survive jadi promoter ni kena pandai cr kawan nk borak2. Kadang2 tu borak2 tak rasa pon masa dah berjalan.

16. Dah jadi promoter ni br taw betapa susahnya org yg idup di sekeliling aku ni. Kwn2 promoters aku smua idup susah n nk blanja pon terpaksa saving giler2. Promoter permanent Ambros aku tak abes2 ckp kat aku "Adek idop senang. Nk duet mintak kat mak. Duet gaji yg adek dpt nipon adek guna nk enjoy je. Akak ni kena kasi makan anak smua beli barang dapur lagi. Kadang2 tak ckup pon." Aku mmg patut bersyukur dgn idop aku skang.

17. Byk promoters yg muda2 kat Jusco ni smua tak abes blaja or tak smbg blaja. Antara sebab dorg tak smbg laja adalah dorg malas dan takder duet nk smbg blaja. Kesian2.

18. Time Jusco nk tutup dlm kol 10.30 PM, smua makanan kat market macam roti2 kat La Boheme, ayam goreng, sushi ader discount smpi 50% for pekerja2 Jusco. Aku ader beli seketol ayam black pepper wich hrga asalnya RM3.28 but aku just byr RM1.64 pasal dpt discount ni. Hee.

19. Slalunya gaji promoter msti je dier ader potong rm20 cm2 or a few bucks wlupon kitorg dah punch card on time or terlambat beberapa minit je masuk kerja. Ntah dier potong ap pon aku taktau.

20. Spelek adalah term bagi sape2 yg mengelat or curi tulang dr wat kerja. Aku pon taktau cmner org2 kat Jusco Kepong ni come up with dat term. Aku kuat spelek gak dah lama kerja Jusco ni esp time permanent aku dah balik or g rehat. Haha.


Promoter pass wich aku kena sentiasa pakai tiap kali aku masuk kerja n berada di dalam Jusco Kepong. Yg blakang ni cash memo wich aku akn tules n bagi kat customers yg nk beli barang2 aku jual.

Promoters makan KFC. Hehe.


Asalnya jadi promoter Ambros for fair kasut smpi 20th June je tapi Kak Nor ajk jadi part time dier brand Eepro pulak stat 21th June smpi 4th July. Since aku masuk balik Yuyayiea pon lmbt lagi 11th July I decided to accept da offer. Bykla skit gaji aku nt. Haha.


Final examination Arabic Language Level 4 tadi cm ntah pape je jawab. Naseb bek smpt baca points karangan tajuk Bir Alwalidaini kat Nadea n dapatla aku goreng skit2 tadi. Asalnya aku target kuar tajuk karangan len skali kuar yg ni pulak. Soklan kepahaman dier pon aku paham tak paham je. Mmg hanya mampu PASRAH dan TAWAKAL saje. Huu



p/s: World Cup sgt EXCITING ! Best dpt tgk football players sumbat gol esp dpt tgk in HD. Astro pon br je tmbh channel HD baru wich are AXN HD and FOX HD. Next year bole r tgk American Idol in HD. Yay ! Haha.

Monday, June 14, 2010

True Blood

The waiting is over ! Akhirnya the "most watched+sexy" tv show True Blood telah kembali. Penat aku tggu series ni since awal thn ritu. Seb bek ader True Blood takder la aku mati kebosanan sebab ketandusan tak tgk US Tv shows. Yela smua feveret TV Shows aku dah abes sjk awal bulan June ritu including Glee wich season finale dier last week. Here are some True Blood Season 3 posters courtesy of Just Jared.

Alexander Skarsgard as Eric Northman

Anna Paquin as Sookie Stackhouse

Ryan Kwanten as Jason Stackhouse

More pics can be found here



p/s: Suka blaja bahasa Bajau. Kwn2 promoter smua org Sabah. Hehe

Sunday, June 13, 2010

World Cup 2010


Here is the list of FIFA World Cup Winners since the first tournament was held in 1930 except in 1942 and 1946 when it was not contested because of the World War II.

Year -- Champion Team

1930 Uruguay

1934 Italy

1938 Italy

1950 Uruguay

1954 West Germany

1958 Brazil

1962 Brazil

1966 England

1970 Brazil

1974 West

1978 Argentina

1982 Italy

1986 Argentina

1990 West Germany

1994 Brazil

1998 France

2002 Brazil

2006 Italy

2010 ? ? ?


Everyone loves football. Even I myself have to admit that aku minat gak football even tho minat aku tu sekelumit je n tak la fanatik len macam laki2 tulen kat luar sana tu. (Wah ckp macam diri tu bukan laki tulen je. Muahaha) Weyh aku men gak taw football tapi time skola2 dlu je taw. Aku rasa last kali aku men pon time form 3 takpon form 4. Patu langsung dah tak men dah. Klu dlu men msti jadi Bat (Defend. Btw naper dier org panggil Bat r?) je. Haha nk tergelak pulak klu pikir blk aku men bola. Nek F4 and F5 aku lagi enjoy tgk kwn2 aku men bola. Klu petang2 tu dorg sebok men bola aku akn duk tepi smbl pegang buku apa2 n sokong dorg. Yg pasti aku akan sokong team yg lemah2 n klu yg lemah ni menang aku rasa puas sgt pasal dorg dapat kalahkan team yg konon+pasan hebat ni. Hehe. Other than that, during World Cup 2006 aku paksa diri aku supaya amik taw pasal football matches n saper menang so dat nt bdk2 laki ni ckp bola aku bole nyampok wlupon aku taw skit je. Then, it hits me, FOOTBALL is a part of MY CULTURE.


It's 4.35 AM right now and I am listening to Suju's Sorry Sorry and Bonamana smbl tules post ni (Tibe2 je tergerak hati nk dgr lagu2 KOREA ni time keja tadi. Mmg aku buang tabiat). Arrghh dh r jap g aku keja kol 12 PM n aku tak tido2 ag. Kompem nt aku ngantok giler n penat. Ni smua gara2 WORLD CUP ! ! Aku tak tdo ag pasal g tgk match England VS USA. Aku rasa intrigued pulak nk tgk cmnerla England lawan USA. Mula2 aku ingt just nk tgk ulangan Kick Off Concert tu je kol 1 pagi skali mata tak ngantok lagi trus je layan match ni kol 2.30 pagi. Btw Kick Off Concert World CUP BEST GILER ! ! Sgt suka akan Shakira sang Hips Don't Like, She Wolf and Waka Waka which is the official World Cup anthem. Shakira msti kaya giler nyanyi lagu World Cup. Dlu pon dier nyanyi gak for 2006 World Cup punya anthem. Tapi aku terlepas time Black Eyed Peas nyanyi mula2. Damn! Seb bek concert ni ader kat tenet n bole didownload. Sah2la pani aku dload wat collection. (Elnur msti nk nyer ni klu dier taw aku dload concert ni. Haha)

Papepon aku rasa PENYEBAB utama aku stay up tgk smua ni pasal aku suka tgk World Cup in HD ! ! CAAAAAAAAAAAAAAAAANTEEEEEEEEEEEEEKKKKKKKKK GILER gmba dier. Seb bekla Along pasang astro Beyond kat umah ni. Seyes weyh rugi korg tak tgk World Cup ni in HD. Klu korg dah tgk skit cmner gmba HD astro ni KOMPEM korg akn nyesal tak dpt tgk in HD. Smua bnda jelas n clear giler. Klu padang tu HIJAAAAAAAAAAAAAAAAU je n muka org bole nmpk SEBIJIK2. Time aku tgk match England ni, mmg ley nmpk muka si Lampard and Terry ni kena sunburn n tanned. Tapi aku paling geli tgk Rooney punya muka pasal penuh dgn bintik2 yg cm Lindsay Lohan tu. Gigi dorg yg kuning pon ley ketara nmpk wlupon slalunya kiter tgk kat TV biasa nmpk gigi dorg puteh je. Haha apla aku ni org tgk bola aku duk perhati bnda2 len pulak. Takderla nk wat cmner gmba dlm HD ni wat aku intrigued nk perhati smua bnda dgn teliti pasal dah ley nmpk dgn clear sgt.

Drpd-pandangan-budak-yg-tak-men-bola-and-nk-sepak-bola-pon-tak-reti, overall match England dgn USA ni not bad gak. The result is draw (1-1). Mula2 aku tgk dgn Abah skali time 2nd half Abah dah tertido lak. Aku pon tgk jela match ni sorg2 smpi abes. Tak penah dlm seumur hidup aku tgk match bola sorg2 smpi abes. Haha. Balan pulak dier ngantok sgt smpi tak tgk lgsg Live match ni. Match ni pon tak bosan n byk serang2 esp England. USA pon hebat gak n byk gak bola yg dier dpt save. Tak penah pulak aku taw yg USA ni hebat bola upanya. Tapi sayang giler time keeper England terlepas nk tgkp bola smpi own goal. Mmg aku rasa pani si keeper tu (Greene eh nama dier? Ntah aku pon tak ingt) KOMPEM kena maki hamun dgn Capello n dihumuliatekan giler2 nye dgn tabloid UK. UK punya tabloids dahla sgt oppressive n ganas klu bab2 men-HANJING celebrities or people dier sndri. Ish2.

Ha klu org tnya aku sokong saper aku tak taw nk jawab ap. Aku rasa aku tak sokong pape n aku just tgk je match bola mana2 n aku akn sorak je klu time goal. Hehe. Jersey? Aku tak beli pon. Takder keja aku nk beli jersey bek aku simpan duet beli TOPMAN.



p/s: Sbg pembaca setia and subscriber TIME Magazine, aku sgt hampa dgn TIME pasal tak wat full coverage about Israel's cruelty on Gaza Flotilla in dis week issue. Instead dier wat special issue for World Cup. Aku tak kesah sgt dier nk wat special issue pasal World Cup, (plus aku lagi suka dier wat special issue for World Cup ni pasal at least aku ley taw skit sbyk pasal World Cup) cuma dier wat SKIT GILER coverage pasal Gaza ni. Tupon kat bahagian news dier je n skit je dier tules. Patu author dier tules mmg ketara BIAS kat Israel macam CNN wat coverage for dis issue. Slalunya klu pape breaking news or reports around da world ni like Haiti, Thailand and US Oil Spill msti dier discuss issue ni kaw2nya kat dlm magazine dier. Ni smpi Palestine punya issue cm nk tak nk je report. SHAME ON YOU TIME ! ! !

Sunday, June 6, 2010

Lam Ya Go = LEGO

Just got back from One Utama+The Curve+e@Curve with Balan. Ktorg tgk muvie The Killers wich agak hilarious bg aku n straight to the point je citer dier. Sempoi je muvie dier. Pani aku macam payah skit nk tgk muvies pasal aku dah KOMPEM stat keja as promoter again at Jusco Kepong for 2 weeks. Spt biasala jadi promoter kasut Ambros. So saper rasa nk kasut murah dtg r Jusco Kepong beli. Hehe. Time jalan2 kat OU tadi dier ader wat pameran Lego. Rambang mata aku tgk Lego2 ni. Geraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaammmmmmm giler. Rasa cm nk beli je smua. Here are few pictures yg aku sempat snap tadi. Hehe.


Taj Mahal

Bentley ! Cantek btol keta lego ni. Eiiy!

Ferrari

R2-D2 ! Cuuuutee !

Master Yoda I am. Hehe

Ni aku tak ingt ap ntah nama dier. Tapi Star Wars punya Lego gak r.

Star Wars Jet Fighters

Death Star !

Kapal Star Wars gak.

Another Star Wars ship again.

Architecture buildings around the world.

Ferrari again

Market


p/s: Found dis Elle magazine wich Britney jadi cover time usha2 magazine kat Sun Magazine e@Curve. Suka beli magazine lama2 kat sini pasal murah je. Elle nipon RM9.90 sajorh. Hehe.

Britney sgt kiuut dgn anak2 dier

Saturday, June 5, 2010

Broga

Alhamdulillah perancangan aku tuk wat 2nd Reunion telah menjadi. Besides aku sgt heppy dgn dis time punya reunion pasal smuanya berjalan lancar wlupon stil ader gak rintangan yg terpaksa kitorg hadapi. Tapi yg paling penting dis time SMUA ON TIME. Mmg kiter smua patut dpt award n big round of applause pasal akhirnya aku wat reunion smua org datang tepat pada masanya. Mmg sgt satu keajaiban. Hehe. So saper rasa nk taw ap yg terjadi time kitorg reunion g Bukit Broga ni marila sama2 kiter baca ap yg aku duk taip kat bwh ni. Spt biasa post ni tersangatla WORDY n PANJANG, so saper2 yg non-Pusuains or tak berminat dgn post ni takyahla VERANGAN nk baca yew.

Arep bgtau aku yg dier plan nk gerak dr Gombak ke Broga kol 4 pagi pasal dier nk make sure kiter dpt tgk sunrise. Since dier Pendaki Tegar and Warga-Terhormat-Panjat-Memanjat-Gunung-dan-Bukit-Satu-Malaysia, aku pon ikut je ckp dier. So aku pon bgtau smua yg ikot ni yg kiter akn gerak 4AM. Setelah wat confirmation, kitorg pegi dgn 3 keta: Keta Ikhwan, Keta Elnur dan Keta Peha. Kitorg tu consists of Aku, Elnur, Jerr (Zairy), Arep, Noon, Ikhwan, Oden, Duma, Trah, Adda n Peha. So mlm Khamis tu aku soh Elnur dtg Yuyayiea amik aku n Arep. Kbtln Jerr nk ikut skali dier pon nt join nek keta Elnur gak pasal dier ader lepak Yuyayiea. Since Arep ader training TKD kat PJ, kitorg terpaksa la tggu dier blk Yuyayiea dlu. Dier ckp mula2 nk abes training kol 11 n dier smpi Yuyayiea kol 12. Skali mlm tu aku msg dier ckp dier smpi Yu katyayiea dlm kol 1 pasal kwn2 TKD dier g bwk dier makan kat Uptown Damansara. Soo nk taknk gak kenala tggu Arep. Elnur dtg Yuyayiea dlm kol 10 lbey n dier pon lepak r dlu kat blik aku sementara nk tggu Arep. Time ni aku n El dok exchange movies, lagu, citer n etc since dier pon bwk hard disks. Yg tak tahan tu dier bwk 2 hard disks lak 2 n satu ag pendrive cuz dier takot tak ckup nk copy kang. Yg paling puas ati aku dpt copy byk album lagu kat Elnur esp album Blackout and Greatest Hits Britney Spears n No 1 The Beatles. Patu kitorg gelak2 tgk video bodoh2 El tnjk kat aku esp video anak Panda bersin. Sumpah video tu klaka wlupon aku tgk berulang2 kali. Hehe. Around kol 1 pagi cm2 Arep msg aku ckp dah smpi Yuyayiea n dlm 1 .30 AM cm2 kitorg pon bertolak from Yuyaiyiea. Mula2 kuar amek Jerr kat Mahalah Ali den smpi kat gate Yuyayiea kitorg kena stop jap pasal gate dah tutup sbnrnya. Arep pon kuar r g jmpa Pak Gard ckp kat dier ni yg ktorg nk g panjat bukit n kitorg pon lps. Seb bek Arep pon dah pki trus outfit nk panjat bukit dier so nmpkla convince nk bgtau Pak Gard ni dr aku n len2 dlm keta ni pakai jeans n t-shirt ag. Hehe. Klu kat Yuyayiea ni kol 12 dier dah ttp gate n klu sape2 nk masuk n kuar payah skit. Kadang2 tu bole je kuar kadang2 2 tak bolela. Mmg leceh skit tggl di bumi Yuyayiea ni.

Since Noon mintak ktorg amik dier dlu sblm g Broga, ktorg yg dlm keta Elnur nipon g r Cheras amik dier dlu. Kitorg pon ingt2 lupa g umah Noon pasal kitorg penah skali je g umah Noon time cuti SPM dlu tupon naek bas n dr KL. Mula2 dah btol masuk Cheras skali smpi dkt dgn Plaza Phoenix ktorg tersalah jalan plk. Seb bek Jerr ader skali n dier ckp dier pon slalu jer tersesat g Cheras ikot jalan ni. Aku pon byk kali kol Noon tnya cmner jalan nk g umah dier tapi dier pon taktau sgt cmner nk explain nk g umah dier dr MRR2. Yela Cheras besar gile kowt. Aku rasa dah sama besar dgn KL. Aku pelik gak pagi2 buta ni kat jln Cheras ni byk giler polis berkeliaran n wat road block. Pas dah pusing2 n tgk signboard g Bandar Tun Hussein On kitorg pon smpila umah Noon. Time odwy dlm keta g umah Noon ni Elnur tak abes2 wat lawak bodo dier smpi ktorg tak benti2 gelak. Ader skali tu Arep tnya kitorg nt kat Broga ktorg nk breakfast kat atas ke kat bwh. Patu Elnur bolela lak tnya dier "Eh kat atas bukit tu ader jual nasi lemak smua ke? (lbey kurg cmni r)" Ktorg smua gelak la kat El ni n ckp kat dier manala ader mak cik jual nasi lemak kat ats Bukit Broga tu. Mksd Arep pon klu nk bfast kat ats bukit belila makanan siap2 sblm nek bukit nt. Apla El ni bole lak pikir Broga ni macam Bukit Bendera kat Penang ader restoran bagai kat atas bukit dier. Mula2 smpi umah Noon aku cm excited semacam lak. Mybe aku dah lama tak jumpa Noon kot. Hehe. Ingtkan nk amik dier n trus bla skali dier ajak dlu lepak umah dier makan kek. Upa2nya mlm tadi dier celebrate bday ayah dier satu family patu ader kek lbey. Cm segan lak masuk umah org kol 2 3 pagi ni patu dahla kitorg ni bising je keja. Seb bek umah Noon dua tingkat smua fmly dier tdo kat atas. Kitorg pon masuk r umah Noon dlu n lepak2 makan kek. Seddaaaaaaap kek Noon ni wich is kek coklat pisang. Time ktorg makan2 borak2 ni Syuk kol aku bgtau dier tak dpt join pasal kwn dier wat palat lak kat dier. Aku ckpla takpe n ok je n br cm nk excited bgtau dier yg ktorg smua kat umah Noon ni tapi dier cm moody lak. So pas dier inform aku cm2 dier trus letak so takder la borak sakan sgt. Since ktorg dah kat Cheras ni, aku kol r Trah ckp kat dier yg kitorg just tggu kat sini je n mintak dorg datang je trus Cheras ni kat umah Noon. Pas dah makan kek (Kek ader lbey n Noon tapau kata nk makan kek nt kat ats bukit) n Noon pon amik barang2 dier smua ktorg g lepak kat mamak umah area umah Noon pasal Jerr nk makan sth yg berat pasal dier mmg lapa giler since dier kat Yuyayiea tadi. El mula2 ckp nk minum skit je tgk2 skali dier pon join makan skali. Time ktorg duk makan n lepak2 kat mamak ABC (Always Best Choice) ni br kol 2.45 cm2. Ingtkan pas makan nk g jejalan kat area2 dkt dgn umah Noon ni skali time ktorg duk borak2 Trah kol aku yg dorg dah odwy n nk g Cheras dah. Tup tap tup tap dorg nk smpi umah Noon pon. Seb bek Mus join skali so dier tawla nk bawak dorg ni g umah Noon pasal umah mak cik dier kat sni je. After dat dorg pon smpi n ktorg pon gerak r g Bukit Broga kat Semenyih.

Upa2nya jalan nk g Broga ni takderla payah sgt pasal dier byk straaaaaaaaaaaaight je dr umah Noon kat Cheras. Arep pon ingt2 lupa je jalan so ktorg bwk slow2 n depend kat signboard. Dlm kol 5.20AM cm2 kitorg pon smpila Pekan Semenyih. Ktorg stop dlu kat Masjid pekan ni pasal nk solat suboh dlu kat sini. Pas smua dah stop kat masjid ni aku br pasan yg adek Mus, Syakirin pon ikot skali. Sblm masuk suboh ktorg pon lepak jap sama2 dlu n borak. Aku ingtkan mula2 Mus tak ikot skali dier ikot pas baca status FB Trah kata yg dier berjaya kejotkan Ikhwan smua. Oden simpan janggut so time aku salam dier nmpk len pulak aku tgk dier cuz aku pon dah lama tak jumpa dier. Suboh pon masuk n ktorg pon solatla berjemaah bersama dgn org2 Pekan Semenyih ni. Sblm solat aku ckpla kat Mus "Ko nk taw x nila first time aku solat suboh berjemaah setelah laaaaaaaaaamaaaaaaa giler tak solat suboh berjemaah. Slalunya bangun kol 6.30 takpon 7 lbey brla terkedek2 nk solat Suboh." Haha. Time solat tu Imam tu baca surah start dgn Alif Laaam Mim n mula2 aku ingtkan dier baca surah Al-Baqarah. Skali dh smpi tgh2 tu rasa lama pulak Imam baca ni n macam familiar je dgn surah ni. Upa2nya dier baca surah Sajjadah. Haha bengong la aku ni. Tula berfoya je keja smpi surah Sajjadah pon dah tak cm dah. Brla aku ingt arinikan ari Jumaat mmgla dier baca surah Sajjadah. Lama gak dah tak wat sujud Sajjadah ni. Aku bgtaw r El pasal bnda ni dier pon ckp dier sama je dgn aku. Hahaha. Pas smua dah siap n tkr baju smua kitorg pon gerak r g Broga. Dr Broga from masjid ni takderla jauh sgt. Time odwy ni kitorg lalu sblh University of Nottingham cawangan Malaysia. Aku br je tgk u ni pas tgk citer Lagenda Budak Setan dgn Trah n Nadea kat KLCC a day before kitorg g Broga ni. Mmg cantek r u ni cm dlm citer tu wlupon tgk dr luar je. Dlm 10 minit cm2 kitorg pon smpila kat bwh Bukit Broga. Mmg kat bawah dier tu smua pokok kelapa sawit je. Arep ckp time wikend slalu rmi org smpi kena berebut parking kat tepi2 pokok kelapa sawit. Time ktorg smpi nipon aku terkejut gak r tgk byk gak keta parking kat sini. Pas parking keta masing2, ktorg siap2 n bwk ap yg patut. Arep toss in botol air n kek Nun dlm beg aku. Patu ktorg statla perjalanan ktorg mendaki Bukit Broga.

Time ktorg stat nek bukit ni mmg tgh gelap lagi pasal br kol 6.30AM. So sape yg ader torchlite tu bwk kuar while aku just guna iPhone aku je as torchlite. Haha berlagak giler. Mula2 jalan sama2 last pecah 3 grup - Arep, Peha, Trah n Mus kat dpn skali den Duma, Adda, Aku, Noon, Jerr, Oden kat tgh n blakang skali Ikhwan, Elnur n Syakirin. Sian giler aku tgk El mmg dier bersungguh2 r time nk daki Bukit ni. Mula2 jalan nk daki dier ok je tapi stil semput gak r aku nk daki. Byk kali gak r aku stop. Mula2 lalu byk hutan je n skali tu nmpk gak dier punya puncak. Time aku nmpk puncak tu aku br ingt nk hepy pasal dah nk smpi skali punya jalan nk ke puncak ni CURAM GILER VAVI ! ! Time ni smua dah berpecah n aku naek dgn Jerr je. Seriously time naek tangga tanah dier yg curam giler VAVI ni aku rasa aku macam Frodo Baggins tgh naek Mt. Doom time dier nak musnahkan One Ring in Lord of the Rings: Return of the King. Semput weyh naek curam yg CELAKA ni. Aku stop gak bbrapa kali pasal penat sgt. Last2 aku n Jerr smpi gak kat ats puncak dier tu. Mus, Trah, Arep, Peha n Oden dah smpi dlu sblm aku. Smpi2 je aku trus terduduk sblm Mus yg mmg dah terjelepok dlu. Mus ckp kat aku "Cuba ko tgk Arep tu Azam dier elok je tak penat apa pon." Seyes Arep mmg fit nek bukit ni while aku ni rasa macam nk separuh mati je nek curam Broga ni. Aku mmg RESPECT N SALUTE ABES r kat Arep n Nadea yg slalu g panjat bukit n gunung ni. Ni br Broga blum ag gunung2 len. Dahla slalu klu dorg nek bukit or gunung2 tu dorg bwk beg berat berkilo2. Korg mmg Pendaki Tegar and Warga-Terhormat-Panjat-Memanjat-Gunung-dan-Bukit-Satu-Malaysia yg sejati r. Aku ingtkan aku dah smpi puncak dier skali Arep ckp ni br check point 1 n upa2nya ader 2 check point ag. Aku dgr je Arep ckp cm2 aku trus WTF ? ! ! Aku mmg dah tak larat dah nk gerak mana2 n mmg nk duk kat check point 1 ni je. Patu aku tgk muka Mus muka dier pucat giler n dah nk biru dah. Aku n Arep soh dier minum air byk2 tapi dier penat sgt. Aku offer dier kek yg Noon bwk tu skali ktorg terlupa lak nk bawak sudu. SENGAL btol r. Haha. After dat Noon smpi den Duma n Adda n last skali brla Elnur, Ikhwan n Syakirin. Mmg aku tepuk tgn tgk Elnur dpt gak smpi check point 1 Broga ni. Kat check point 1 ni dah nmpk ramai org yg nek Bukit Broga ni. Arep kata ader skali tu dier g mmg jem giler stat dr bwh smpila ke curam yg CELAKA ni. Time ktorg duk relax2 n start tgkp gmba, Mus pulak cm nk pengsan. Kbtulan ader kwn2 laki Peha poin nek gak Broga ni so ader salah sorg dr dorg kasi Mus minyak angin. Time ni gak kat bwh dah hujan. Skali beberapa minit kemudian air titik hujan mula turun n lama2 MAKIN LEBAT ! ! Smua org lari g bertenggek ader satu bwh tepi curam ni. Aku ingtkan hujan skjp je tapi makin lama MAKIN LEBAT n takder tanda2 nk stop lak 2. Time Arep ckp ni bole pulak dier bgtau yg 2 kali dier dtg sni dua kali tu gak hujan. Tapi time dier g 2 kali tu takder la hujan lebat cmni. Mus spt biasa (dgn mulut masin yg slalu termakbul ap yg dier ckp) ader tnya Trah "Cmner klu kiter g hujan?" Aku n Trah dah stat meraung2 ckp tiap kali kiter jadi organizer je msti je ader tak kena n ckp pani dah taknk jadi organizer dah. (Note:Gambang) Time ni Elnur cm biasa trus wat lawak bodo2 dier smpi kitorg gelak tak abes2. Bole pulak dier ckp "Arep aritu dier g hujan so dah dua Arep skang mmg hujan lbt r". Mmg time ni ktorg smua lenjun mandi hujan sama2. Lama2 2 makin sejuk aku rasa. Tibe2 rasa cm kat UK dlu. Haha. Time dorg2 bising ni aku duk diam je n dorg ckp kat aku "Ha Azam tgh pikir ayat la 2 dalam pala otak dier nk tules ap dlm blog". Mus ader bg cdgn trun skang tapi hujan lebat sgt takut bhya pulak. Besides dgn curam dier yg CELAKA tu mmg licin r nk trun. Tapi klu trun time hujan ni mmg bole wat slide je r n slide macam kat Sunway Lagoon. Smpt gak time ni kitorg tgkp2 gmba wlupon takut kamera or hp rosak. Ikhwan byk kali gak snap gmba time hujan ni. Mmg dasat r kitorg bermandi hujan kat atas Bukit Broga ni.

Time tgh2 hujan ni Arep suggest kiter g je checkpoint 2 n checkpoint 3. Tibe2 tgh2 hujan lebat ni aku rasa smgt lak nk g sana. So aku, Arep, Ikhwan, Jerr, Noon, Syakirin, Peha n Trah pon gerak g check point ni while others decided to stay. Masa aku jalan nk sana br aku pasan lagi yg Bukit Broga ni mmg sebijik macam Shire tmpt tggl Hobbits in Lord of the Rings. Wah time naek Broga nila memori2 LOTR kembali pulak. Mmg sebijik weyh dgn rumput dier yg pendek n hijau. Time nk g check point 2 n 3 ni dier punya curam tu dah tak CELAKA sgt cm curam nk g check point 1 ni. Wlupon jalan agak licin tapi kitorg stil bertekad gak nk smpi ke check point 3. Kitorg even kena panjat batu yg agak besar gak r n seb bek ader tali mmg dah diikat kat situ nk tolong kitorg panjat batu ni. Pas dah jalan2 ni kitorg pon smpi kat check point 3. Kat sini ader gak dier tulis "Selamat Datang ke Puncak Broga". Wahhh hepy giler dah smpi btul2 puncak Broga. Tapi puncak dier ni takder la nampak satu pemandangan Semenyih cm kat check point 1 tapi nmpk skit je r pasal ader byk batu2 besar je. Patu ktorg ader gak tgkp2 gmba smpi Ikhwan punya hp dah nk rosak smpi masuk air. Ader skali tu time nk tkn butang tgkp gmba tu kena tekan byk2 kali pasal byk butang dier dah rosak. Kitorg ader nmpk gak yg len2 nk g check point sini time kitorg odwy tadi tp dorg g patah balik g check point 1. Haha. Kat puncak Broga ni ader Jalur Gemilang yg dah terikat kat pokok ni patu Syakirin g tnjk ader nama aku kat bendera tu. Bagus giler dah ader org buh nama aku sblm aku smpi sini ag. Pasan giler aku. At least nama aku mmg dah ader kat atas puncak Bukit Broga ni. Hehe. Time kitorg duk atas batu puncak ni Arep mintak kat aku kek Nun tak jadi nk makan tadi time kat check point 1. Kitorg pon smua men belasah je r makan kek pakai tgn lantak r tangan wlupon tgn kitorg ni dah kotor giler pegang macam2. Haha. Ingtkan tak termakan kek ni pasal penat skali abes gak kek ni ktorg belasah. Tatkala kitorg duk leka camwhoring n melompat2 macam org tak btol, hujan dah stop trun n matahari stat menyinar kembali. Elnur tak abes2 ckp time ni dier rasa cm dlm Lion King 1 dlm scene "Simbaaa". Pelangi pon start muncul n beautiful giler. Time ni mmg aku dah btol2 nmpk betapa lawanya Broga n mmg sebijik giler bukit dier mcm Shire in LOTR. Kitorg pon trun g checkpoint n reunite with others. Aktivit camwhoring diteruskan shgga nk kol 10 lbey. Mus tak abes2 ajk trun cpt tapi dorg ni wat bodo je ckp dier n stil duk pose dgn pelbagai jenis pose for photoshoot. Last2 pas smua dah puas ati ktorg pon start trun. Time trun ni aku bukak iPhone aku n pasang lagu bg mengisi ruang kesunyian. At the same time, Oden kutep smua sampah yg dier jumpa time nk trun ni. Oden mmg praktikkan ap yg dier laja dlm PQS dlu while aku dah tak larat nk kutep papepon just nk trun je. Kaki aku pon dah sakit while tgn aku dah gatal2 lalu tepi2 lalang n daun ni. Besides that, baju aku yg tadi basah kuyup trun2 je ni trus dah kering pasal panas. Pas smua dah smpi bwh kitorg bersihkan kasut or ap yg patut so nt takder la kotor keta masing2. Den kitorg pon bergerak keluar dr kawasan Broga n g makan.

Mula2 ingt nk makan kat mamak or gerai kat Semenyih ni skali Mus soh g makan kat mamak dkt dgn umah Nun wich mamak yg ktorg makan pagi tadi time tggu dorg Cheras tadi. Time nk g mamak ni ader keta mana ntah langgar keta Peha smpi dier punya lampu depan pecah. Patu tak silap aku Peha macam baek ati bg org tu blaa je. Aku cm tak tumpukan perhatian sgt time ni pasal badan aku mmg dah letih time ni. Duma tnya Peha naper tak gertak or panggil orang tu blk tapi Peha jawab dier tak wat cm2 pasal dier br je ader langgar keta kat umah dier n dier pon cabot lari. Haha. Peha oh Peha ap la ko ni. Den ktorg pon breakfast sama2. Mus tnya aku "Azam ko heppy?" Aku jawab " Aku Happy". Hehe. Pas dah makan smua dlm kol 11 cm2 kitorg pon bergerak r utk pulang.

Aku ingt pas balik ni nk g Demo Palestin kat dpn US Embassy after solat Jumaat. Mula2 dah jadi dah nk g dgn Azreen (Kwn Yuyayiea) skali mak dier tak kasi lak g. So ingt nk ajak la saper2 patu tapi pas aku dah smpi Yuyayiea aku rasa penat giler. Time g Solat Jumaat pon aku mmg tersengguk2 tdo kaw2nya. Nk bwk moto g masjid pon dah tak larat rasa. Blk je solat Jumaat aku trus tdo smpi kol 7.30PM. Haish smpi tertinggal solat Asar. Haha. Papepon aku sgt puas ati dgn dis time punya reunion. EVERYONE IS HAPPY AND SO AM I.


Spt biasa aku tak tngkp gmba sgt. Gmba2 ni pon aku cilok from FB Noon. Klu korg nk tgk lagi gamba bole r tgk kat FB Noon ea.



Sblm start mendaki

Hujan lebat giler nk mampos !

Bdk2 Generasi Hebat bak kata Noon pasal kitorg je smpi puncak. Haha.

Rakan-rakan Karib.


p/s: This is my 100th post. I am glad to fill it with happy memories.

Tuesday, June 1, 2010

Gaza

These are few statements from freed passengers of Gaza Flotilla that have been released by Al-Jazeera recently.

Issam Zaatar, Al Jazeera cameraman
I was filming, and then he [an Israeli solider] ran after me with a stun gun.
He could not catch me. One of his colleagues hit my hand from behind with a stun gun. My camera fell down. He ran to crush the camera with his feet.
I told him, don't break my camera. If you want the tapes, I will give them to you. I told him these are media equipment. They had no limits.
They used rubber bullets. They used tear gas bombs. It was an unbelievable scene.


Haneen Zubi, the occupied Palestinian territory
We were expecting the Israeli army to stop us, to prevent us from entering but surely we didn't expect such a war against us.
It was 14 ships which approached us, nearly at 4.30 in the morning. Fourteen ships that I could count and one helicopter. Maybe more than 10 soldiers, I couldn't say exactly [how many] were getting out of the helicopter.
On the second floor of the ship there were just passengers who are journalists, a nurse and organisers of the flotilla who didn't have anything in their hands.
After 20 minutes, maybe 15 minutes, there were three dead bodies.
It ended at six, when a voice from the microphone said the ship was controlled by the Israelis, 'please enter the rooms'.
Zubi is a Palestinian member of the Knesset.


Norman Paech, former member of the German parliament
This was not an act of self-defence [by the Israeli army], but rather it was completely disproportionate - although we were counting on our ship being blocked and maybe checked.
This was a very serious offence, this was a war crime.
I personally saw two and a half wooden sticks which were used [by activists]


Mihalis Grigoropoulos, Greece
I was steering the ship, we saw them [Israeli soldiers] capture another ship in front of us, which was the Turkish passenger vessel with more than 500 people on board and heard shots fired.

We did not resist at all, we couldn't even if we had wanted to. What could we have done against the commandos who climbed aboard?

The only thing some people tried was to delay them from getting to the bridge, forming a human shield. They were fired upon with plastic bullets and were stunned with electric devices.

There was great mistreatment after our arrest. We were essentially hostages, like animals on the ground.
They wouldn't let us use the bathroom, wouldn't give us food or water and they took video of us despite international conventions banning this.

Nilufer Cetin, Turkey
We stayed in our cabin and played games amid the sound of gunfire.

My son has been nervous since yesterday afternoon ... I did not need to protect my son.

They knew there was a baby on board. I put a gas mask and life jacket on my son.

We did not experience any other problems on board, only a water shortage.
We took walks on the deck, played games with my son. The curtains were drawn, so I did not see the raid as it was happening. I only heard the voices.

There are lightly and heavily wounded people.

There are thousands, millions of babies in Gaza. My son and I wanted to play with those babies. We planned to deliver them aid. We wanted to say: 'Look, it's a safe place, I came here with my baby-son.'
I saw my husband from a distance, he looked okay. The ship personnel was not wounded, because they [the soldiers] needed them to take the ship to port.

I will go again if another ship goes.
Cetin returned to Istanbul airport with her one-year-old son.


Youssef Benderbal, France
The instructions were clear. Do not provoke, remain calm and go to meet them [the commandos] saying 'we are pacifists and not terrorists'.
Masked commandos took possession of the ship. They were aiming for the captain's cabin.
Benderbal was not on board Mavi Marmara, the lead ship of the flotilla, but on one of the other five ships. He gave this account to Europe 1 radio after arriving at a Paris airport.


Dimitris Gielalis, Greece
Suddenly from everywhere we saw inflatables coming at us, and within seconds fully equipped commandos came up on the boat.
They came up and used plastic bullets, we had beatings, we had electric shocks, any method we can think of, they used.
Gielalis was on board the ship Sfendoni.


Mutlu Tiryaki, Turkey
When we went up to the deck, they emerged from helicopters and military boats and attacked us.

They approached our vessel with military ships after issuing a warning. We told them we were unarmed. Our sole weapon was water.


Source: Al-Jazeera English


p/s:
Why the world cannot do anything when it comes to Israel? It is so hurtful to watch innocent lives are being taken away without mercy.
This war has been gone for too long. It must be stop right away.

I hope and pray everything will be OK to our Muslim brothers and sisters in Gaza and around the world.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...