Followers

World Clock

>

Thursday, April 30, 2009

Human Sciences ?? Apa Tu ?!

Alhamdulillah aku sgt bersyukur pasal aku dpt kptsn yg agk membanggakan bg diri aku r in previous semester.mula2 time check mmg cuak giler tapi pas check mmg terkejut giler pasal aku stil ley score..haha.mana taknanya sblm ni jwb xam duk mengeluh2 memaki2 smua skali berbuah gak hasilnya.wlupn aku sering dilanda kesusahan dan masalah yang tiada penghujungnya,tapi Allah sentiasa memberi petunjuk dan kasih sayangNya kepadaku dan salah satu caranya aku sering mendapat keputusan yg agk bgus dlm peperiksaan.Moga2 aku sentiasa dapat keputusan cmni in da future..hehe..Dis time aku nk citer psl kos yg aku amik skang.aku tau msti rminya yg taktau aku amik kos ap (exceptional kpd kwn2 aku yg uians r) evn kwn2 sg pusu aku sndri..slalunya klu aku borak2 dgn kwn2 lama aku spt biasa mstila aku ingt dorg amik kos ap skang kat U tapi dorg takpenah amik tau pon aku amik kos ap or ingt tak ingt..so kwn2 skalian,skarang aku sedang mengikuti pengajian di Universiti Islam Antarabangsa dalam kursus Human Sciences or dlm bmnya Sains Kemanusiaan..sila take note yew'hehe..

Entrance HS Building

So msti ader yg tertanya2 human sc ap tu?maklumla kos aku ni takla sepopular n seprofessional cm laws,engin,econs,accounting,medic n so on..Human Sc sebnarnya sama dgn Social Sciences or klu kat skola dlu org klasifikasikan klas2 yg taklaja sc n pggl klas2 ni Arts..cm physics chemistry biology tu bwh Sc Tulen while econs political sc sejarah smua ni bwh Social Sc.Social Sc ni sbnrnya bidang dier luas ag tapi kat UIA ni Human Sc or akronimnya Hs ader beberapa bidang jew.Tp cm biasala kan bg aku masyarakat Malaysia ni tak penah didedahkan sgt psl2 bidang Social Sc ni psl mind set parent2 slalunya tertumpu pada bidang2 professional jew cm engin laws smua 2 n arap nt dah bsr anak2 dorg keja dlm bidang2 ni.so klu anak2 dorg kos social sc cm hs ni msti dorg akan mempunyai tanggapan negatif n pikir klu ank2 dorg amik bidang ni takder future.aku mmg dah maklum sgt r n telinga aku dah nek lali dgn tanggapan2 negatif psl hs ni esp kat msyrkt sekeliling aku..

Antara 5 tanggapan negatif/cynical/prejudis/jahil pasal HS yg penah aku dgr n alami:
  • Ader ckgu kat skola aku dlu terkejut time aku letak HS first skali choice aku 4 apply UPU n mintak aku tkr laws pasal dier ckp nt aku menggangur je pas graduate.(mmbr Sg Pusu msti kenal ni ckgu saper kan??hihi)
  • Kwn skola rendah aku ingtkan HS ni kos medic pasal ader word 'human' so dier ingtkan kos ni stdy psl human dr segi saintifiknya.
  • Aku jumpa ckgu sek ren aku n bgtau yg aku amik hs skang n dier gelak dgn penuh sinis.
  • Parents aku menentang sekeras-kerasnya time mula2 aku nk tkr Hs when i was Economics and Management Sciences student
  • Sedara mara aku akn kata 'Hah?Ap tu?' tatkala aku kata aku amik hs n terpaksa explain lbey lanjut pasal kos aku kat dorg
dan byk la lagi tnggapan negatif psl hs ni aku pnh dgr.aku ader gak terlintas bile laa agknya mind perception msyrkt kita akn ubh psl hs ni or sape2 je kos yg dier bwh social sc.well aku arap lambat laun nt kos hs ni popular mcm kos2 professional yg len.huhu..so nk citer skit bidang2 yg ader dlm hs ni.kat uia ni hs bawah Kuliyyah Islamic Revealed Knowledge and Human Sciences.slaen dr hs ader gak programme laen bwh kuliyyah ni cm BENL (english), BAR (arabic) n IRK (islamic revealed knowledge)..kat bwh HS ni pulak ader lima kos utama which r Communication, Sociology n Anthropology, Psychology, Political Science and History.student2 hs yg dah msk gombak bole pilih nk amik bidang ap or uians pggl major dlm mana2 kos utama ni dgn syarat dorg dapat certain grades n pointer yg mencukupi utk bidang yg dorg nk ni..


From Left: Department of Political Science, Department of Sociology and Anthropology, Department of Communication and Department of Psychology

Department of History and Civilization (department feveret aku even tho department ni plg tak laku skali kat Hs..haha)

Bg aku kos hs ni mmg unik.ap yg ktorg laja msti different giler dr org yg slalu laja.bsides dat ader byk gak ap yg aku laja dlm sbjk2 kos ni aku tak penah laja kat skola dlu2..

Antara 6 Keunikan HS:
  • Slalunya klu bdk2 Sc time laja msti dorg kena dgr betul2 ap yg lecturer ajr n paham konsep while Hs students hnya msuk klas n suka ati dorg nk dgr kew tak ap yg lecturer dorg ajar or tido pon takpe pasal nt bole baca blk notes yg lecturer kasi.bak kata org masuk telinga kanan kuar telinga kiri..(aku slalu men sms dgn Una n makan cheese bread time klas Psych sem lps.tak caya tnya Akmal n Nabil.haha)
  • Aku takyah blaja MATHS!!tu nikmat yg paling best!dah takder menghadap soalan2 tak realistik macam soklan SPM dlu kena cr fungsi takpon persamaan klu ader org sepak bola..ntah pape jew..hehe..
  • Smntra kwn2 aku sibuk blaja mitkondrion takpon nukleus aku hnya chill out laja pasal television,motion pictures n radio in mass communication.Cthnya kat US ader lima Stesen TV yg utama wich are CBS,NBC,ABC,FOX n CW.Slaen tu aku pon ader laja pasal macam mana suatu filem in Hollywood is produced from pre-production to post production n kos bg shooting filem Hollywood boleh menelan sbyk 500 000 US Dollars PER DAY!
  • Tatkala students duk pening n naek giler jawab soklan kamir mahupun pembezaan,aku sedang sonok blaja pasal sejarah2 dunia spt serangan ke atas ibu pejabat polis Bastille in France adalah penyebab kepada French Revolution dan Germany is the founder of Romanticism (Beethoven) which is the opposite era of The Age of Enlightenment yg mendukung ideologi philosophy serta Abbasiyyah n Umayyah tahap ke 2 adalah zaman kegemilangan Islam sbnrnya.Time Uthmaniyah lebey kpd expansion Islam punya empire jew.
  • Time students wat experiment2 yg merapu spt susah2 wat sabun kat Laboratory (ko pergi Guardian je kan senang takyah pening2 nk wat sabun.haha) aku lak blaja psal behavior org like scapegoating,prejudice,social identity,dicsrimination dan sebagainya.
  • Apabila students sibuk menyalin jalan kerja dkt whiteboard aku lak just relax n fascinated dgr citer2 4m lecturers aku pasal kisah2 yg menarik n tak penah dgr sblm ni.Cthnya knp Nazi guna lambang Swastika macam Buddhism?Sebabnya Buddhism ni diinfluencedkan by Hinduism n Hinduism ni lahir drpd org Aryans yg datang takluk India.Org Aryan ni pulak ad yg dtg dr Europe so kita bole lihat ader la link Europe dgn Hinduism.so myb swastika aderla simbolik 4 org Aryans.btw Buddhism tak caya pd Tuhan but caya pada Nirvana.
And da list goes on n on..malas la pulak aku nk tulis pjg2.hehe.so tak ke bestnya tu jd bdk HS??smua bnda yg aku laja is different from others.tapi aku takderla kata kos2 len tu tak penting n tak best..smua ilmu tu penting.cuma aku just nk bg penerangan n enlighten kpd org2 yg slalu pandang negatif kat HS.tak dinafikan la yg kos aku ni keja dier tak sehebat cm doctors n lawyers tapi stil ader je keja 4 HS graduates cm PTD,HR Managers,Political Sc analysists n mcm2 ag.Sedangkan Pak Lah yg berkelulusan IRK jew bole jadi Perdana Menteri n IRK dlm kelompok HS gak tu.besides keja 4m kos HS ni glamorous ap.klu ko amik Mass Comm bole ko jadi pengacara TV or kerja kat bidang penyiaran.bole slalu kuar TV.tapi klu aku sah2la nk keja kat MTV takpon V or E! channel ganti Ryan Seacrest kew br r best.dpt jumpa artis je keja.haha..berangan2 jew lbey.n aku mmg tak nafikan yg byk graduan HS jobless tapi ader jew kos len yg menggangur gak.bg aku tu smua rezeki.klu org tu tak berusaha bersungguh2 n Allah nk uji dier tak dapt keja takderla dier dpt keja.sbnrnya ader je keja bg stiap kos yg stiap Uni kat Msia ni offer..bak kata Nadea 'Cm2 watpela universiti tu nk offer kos2 kat U dier klu kos tu takder keja..membazir masa n wang U tu jer laa' (lbey kurg r ap dier ckp ni..hehe)

Courtyard yg glamorous yg memisahkan HS Building n Education Building

Papepon aku sgt bersyukur yg skang ni aku jd bdk HS pasal setelah 5 tahun kat skola dlu aku merana bljr sbjk2 yg aku tak minat n failed je terutamanya time f4 n f5 pasal ader fiz,kim,bio,math n add math,akhirnya aku dpt laja bnda yg aku suka n score dlm sbjk2 yg aku laja skang.Aku ingin berterima kasih kpd Allah SWT kerana telah membuka hidayah dan kesenangan kat aku.Tak lupa juga aku ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada MARYAM HIJRAH kwn sg pusu aku pasal time 1st sem aku kat matrix uia n aku bdk econs dier la yg slalu jd org yg dgr rintihan aku byk bg nasihat n dorongan suh aku tkr HS.thanz mayam!n also to my parent who gave their trusts n another chance for me to prove dat i am really belong to Human Sciences.thanz mom n dad..dan cm biasa kpd kawan2 aku yg suka support aku scra langsung n tak langsung..hehe


p/s:wah tibe2 bersemangat patriotik n bangga jd bdk HS..haha..tak berniat nk kutuk kos len.



Britney Spears sbg Bookmark buku Mass Communication aku.Fabulous kan?haha

26 comments:

  1. biasa la tu azam..
    xkenal maka xcinta..
    aku pun tgh celaru ni..
    pas mtrx membunuh sume impian aku, aku pun xsure nk stay kat science lagi ke x..
    maybe aku amek english lit je kowt..
    cam nak gak amek mass comm...
    hai~~
    entahla..
    pening saya...

    ReplyDelete
  2. hoho ucapan akhir ko tuh macam kat oscar lah pulak :p

    haaa meh sini meh aku nak nambah lagi ngomelan ni ha!!!

    excuse me ye kepada negative thinker di luar sana. adakah kamu semua tahu bahawasanya doctor tuh JOB yang biase2 je...setakat check2 punggung, kaki dan sebagainya... aku stress ye JOB bukan career ok!

    tp kat m'sia ni pgl TUAN doctor... eh ko tau tak kat US nun diorg pgl doctor 'hey doc' ala2 'hey dog' gittew.

    aku bukan anty medicine student tapi aku kesian kat korang.... belajar nak mati tergolek hidop balik mati balik hidop balik mati balik nak dpt 4.00 tp hasilnya duduk hospital yang busuk tgk org sakit, berkudis, berkulat bagai...
    kesian nye....

    ok ok meh sini meh lihat dunia HS yang penuh dgn glamour, vogue, superstar, dan famous...

    student HS pergi class tak guna slack and shirt ok we all guna up to date jeans, new funky shirt, ha rambut colour sana sini dan yang paling meletop make up tebal2 ok (walobagaimanapun kena berlindung dr green monster)

    itu baru dressing, ha masuk kelas jalan fantabulous habis. duduk ade style lepas tuh bag semua berkilat2 macam bag nabil tuh... then bukak buku...ha buku bukan buku tebal2 kekuningan penuh dgn nota2 dan jalan kerja bagai...buku kami berwarna warni tau...nota kami simple but compact!

    oh ye yang paling penting kitorg tak ikot buku macam sc student yang too follow by the book. kitorg free to give opinion plus we have all the freedom of speech and expression.

    kat makmal chemistry boley ke dapat freedom of expression? meletop kang hilang muke... gittew!

    time buat pengamiran kalo ko bantai guna freedom of choice korang sampai kiamat pon tak dapat jawapan...

    kitorng semua idea dan pandangan betol asalkan ade hujah2 bernas.

    oh ye..... paling utama dan paling hevoc sekali hs ni adelah.... u dont have to carry bulky books and u have all the time to enjoy and still pointer 3.0 paling rendah...

    lalalalala

    renung-renungkanlah~


    p/s: sekarang ni aku tgk engineering student grad jadi technician je tak pon electrician kat kilang2... pastuh jatuh cinta ngn minah kilang dan kawen (bapak takde future) oh ye 10 tahun lagi ramai lah budak2 hs akan menakluki dunia glam dan vogue... serta ingat ni... HISTORY IS THE BEST TEACHER... so historian amat penting occay, sape kate historian duduk arkib atau museum je??? kini historian pergi mencari gali dan duduk di bank... habislah graduate yang ambik banking sebab korang semua tak diperlukan lagi, kita dah ade machine!!! tapi HR bank dan administrator (dr kalangan hs) masih diperlukan :)

    lihat lah bertapa GL0BAL and INTERNATIONAL nye hs ni...

    p/s2: petronas offer scholar kat pOLITICAL SC. motiff??? ha nampak sgt budak hs penting occay. tanpa kami tiada hubungan diplomatic antara negara akan berlaku... susah lah petronas nak gali2 negara lain nak carik minyak untuk engineer2 sekalian. maka terserlah lah bahawa tanpa political scientist tertutuplah periuk nasik engineer sekalian...

    hoho sampai disini saja!

    ReplyDelete
  3. wau..congrate semoga berjaya!

    ReplyDelete
  4. to pdod:
    thanz!

    to yan:
    it is time my fren for u to embrace to the world of arts.haha..amek je english lit..maklumat lanjut tnya nadea tapi dier bukan bdk lit r dier amik linguistik.but stil bdk english kan'hehe..

    ReplyDelete
  5. to asna:
    YA ALLAH pjgnya komen ko!mmg bole wat satu posting dah terus.haha..mmg bgus komen ko ni n hujah ko lagi berkesan drpd aku rasa..aku nipon maen wat jew saje2 tanpa pikir pape2 sgt.wat kwn2 yg baca ap yg kwn aku ni ckp dlm komen dier smuanya aku sokong 100%!!mmg benar2 terjadi yew dan ia bukan cerita dongeng..hihihi..

    ReplyDelete
  6. i'm speechless..
    haha..
    aku bukan wat pape pun kat ko..
    ko yang memilih jalan itu dan ko yang berusaha untuk kearah itu..:)
    anyway, aku bangga tgk kejayaan kawan2 aku
    and aku akan terus berusaha kearah mencapai kejayaan aku pulak..Insya ALLAH
    All the best to us :)

    ReplyDelete
  7. ko mmg deserve aku punya tribute pon..hehe..ok mari sama2 kiter berdoa agar ko pon dapat result best2 gak in da future..go mayam!hehe..

    ReplyDelete
  8. haha.. way to go ,azam !!!!

    ReplyDelete
  9. haha! ak lom specialized in linguistics lagi..soon to be..still dak lit n lingo..haih~ ble la ak leh escape frm lit ni..hehe..
    abaikan mereka yg berfikiran sempit n ortodoks. we dun need them 2 guide our life..minda yg x luas tu la yg men-stopkan everything.
    HS maybe x glamer kt msia, tp outsiders from other countries sgt respect tau..kos2 cm sociology anthropology, psychology, history..at some point,social sc cm ssh sket compared to pure sc sb manusia is a complex being n sumenye diff. even punya byk teori psl human, bkn sume leh di-apply kt sume org sb we r diff in our own way n sgt unpredictable..realistik sket ble kaji sumtin yg boleh npk compared to study dgn teori2 yg x pasti lg btol o x, o kdg2 je btol,accurate ke x...ideology n theory itu berbeza.

    ReplyDelete
  10. oh, tidak bermaksud utk bash sesape..sume ilmu itu penting..fardhu kifayah, dituntut utk menuntut..sume org ade mereka punya specialty..xde yg superior from sesape o apa2..ideology hitler about superiority sgt contagious.

    ReplyDelete
  11. sokong jugak ap yg nadea ckp!hehe..ko tu mmg slama2nya akan ngadap literature r evn tho pani ko major lingo.ko kan suka mitos2 tahyul greek n literature dier..hihi..sama2la kita martabatkan HS..haha

    ReplyDelete
  12. walau aku dak sains,
    dan aku still xtau pe jd kat idup aku,
    aku still nak kata jgn la stereotaip dak sains cam2..
    may be org kat malaysia still g xbukak mata sal coz ni..
    well,as ur fren were saying, kat overseas mmg dah terlalu ramai doc, thts y kat sne dah xbrape nk respect doc..
    sedangkan kat malaysia,
    kita masih kekurangan doctor..
    dan doc juga antara kerjaya yg bg gaji byk.. but not all who wishes to be a doc..
    just terlalu sikit pendedahan ttg coz2 len yg buat kite,teenagers ni xtau nk amek coz pe..
    tu je yg aku nk cakap..
    no harm indeed..

    ReplyDelete
  13. hehe kwn aku si asna ni mmg mulut dier suka lepas jew..dier sje tulis cm2 nk nmpk havoc skit..aku nipun tulis posting ni kutuk2 kos len pon sajer je nk bg hangat skit br org sonok baca kan.takder r smpi aku menentang sekeras2nya sc.mmg smua ilmu tu penting.besides klu takder sc takder la blog ni smua..hihi..

    ReplyDelete
  14. oh,greek classics are ancient and interesting.

    ReplyDelete
  15. uwekk..bosan gile,, aku rela study math..

    ReplyDelete
  16. bes lagi sc comp,smbil wat coding leh men game~

    ReplyDelete
  17. haiyo..
    apesal best sgt course nih??apesal la dlu tak apply..hahaha
    penat dah blaja sciences..rs nak giler dan weng..dah jenis yg takley duduk diam..adoi..

    ReplyDelete
  18. omg like seriously?
    no way,really??
    tp papepon,way to go ARTS!
    saye suke st8ment asna~

    ReplyDelete
  19. to aizar:
    hehe..rugi2 tak amik hs..skali ag saper ea aizar ni??

    to syahmi:
    *iklan last comic standing*

    ReplyDelete
  20. to yan...
    mass comm pon ok gak pe...bole cm azam ni haa... dok dlm kels men sms...smbil mkn2+tdo...ble nak tes or quiz bkkan notes n books sudah~ comfirm bole jwb!~
    serius ok!~ aku blmbk2 kwn2 mass com..
    neway azam...math is fun wat~
    tak pyh membace~ i hate history neway...
    hehe..
    mash

    ReplyDelete
  21. bg aku math tak penah FUN!!hahaha..

    ReplyDelete
  22. math fun la kowt,
    coz cam cabar2..
    tp sadly,subjek ni yg bagi kepala otak pecah n trah muntah2 pas jawab peksa ari tu..
    adeh adeh~~~

    ReplyDelete
  23. myb CKGU SAMAT kowt penyebab math bg aku tak fun..yer r dier kan suka wat klas math tak abis2..haha..yekew taktau plk aku yg trah muntah2..siannya..huhu

    ReplyDelete
  24. tahniah azam~ hahahahaha

    ReplyDelete
  25. Salam. So skrg ni sy dilema samaada nak ambik course hs or economy. Boleh recommend tak yg mana satu yg lagi better? Then nak tanya yg subject history tu memang wajib ambik ke? Hehe

    ReplyDelete

HaaA Ngomel JAngan TAk NgomeL !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...