Followers

World Clock

>

Saturday, May 7, 2011

Apabila Diri Obses Mahu Bekerja.

This post ak nk citer pasal kerja2 yg ak apply n a few dramas dat I encountered semasa ak tgh cuti ni. Be careful, it's going to be long one. So sape2 yg tak suka baca post ak panjang2 ni, silala beredar dr blog ini. Hehe

It's almost 3 weeks ak cuti kat umah ni since ak finished last semester final examination. Oh result dah kuar pon n ak dah post pon pasal result ak in da previous post. Masa mula2 cuti ak sgt hepy duk relax mmjg tak wat pape smbl Mama ak layan ak cm anak raja kat umah ni. Ak mintak je pape Mama watkan sgala2nya. Biasala ak kan anak bongsu. Haha. Besides my sister is currently pregnant n dah 7 bulan pon so pani pas ak dah ader anak buah mmg title anak emas n bucuk2 ak akn otomatik dirampas oleh baby ini. So knala gunakan peluang manja ni sebaek mungkin selagi boleh kan. Hahaha. Selaen nk relax dlu, ak juga tak terus cari kerja pasal ak nk g concert Maroon 5 on 29 April ritu. (Dah post jugak pasal concert ni. Bole baca kat sni.) So ingt nk cari pas g Maroon 5 r. Skali Azreen (bespren Yuyayiea) ajak ak cari kerja a week b4 concert ni. Ak pon tetibe berubah pikiran takpela cari kerja awal2. Klu cari lmbt kang lambat sgt plk kang stat keja.

So pencarian kerja pon bermula. Ak dah bertekad pada mulanya utk cari kerja kat bookstores pasal it has been my dream for a long time ago to work at bookstores. Patu ak nk tkr environment nk keja malls yg exclusive2 ni. Tak nk dah keja kat Jusco Kepong. Klu nk jimat kos mmg bole je ak apply kat Jusco pasal ader je kosong kat sni but seyes ak mmg dah serik nk keja kat sni. Klu korg nk taw nape ak serik sgt keja kat Jusco korg bole baca post ak yg sblm2 ni kat sni. So mula2 apply kat MPH OU. Time kuar dgn Azreen kitorg g The Curve and Ikano. So ak apply Borders, MPH and Popular. Tiga2 tmpt ni smua ak isi borang n den kasi balik with hope dorg akn kol balik ak n hired ak. Ak pn tggu punya tggu stil tak dpt kol from tmpt2 ni. Ak tak putus asa ag soo ak pon g Pavilion and try tnya Times bookstore kat sni. But dorg ckp takder keja kosong. Patu ak dh down n rasa cm takkn dpt je nk keja kat bookstores. Impian utk kerja kat bookstore tpksa dilupakan n ak pn bukak options ak nk kerja kat mana2 kedai but yg penting bukan Jusco Kepong. Huu.

 Indah khabar dari rupa

Balan pn nk cr kerja since dier pn pokai cm ak so ktorg pon plan g OU. Mula2 tnya F.O.S n Rock Corner n dua2 takder kosong. Den nmpk Cheetah nk org tapi dier nk pompuan je. Lalu Converse nk cr org gak tapi dier nk cina. Yg peliknya permanent dier org Melayu pompuan je. Tak paham btl ak ader plk gender n race discrimination kat sni. Den lalu Mac City Balan cm interested nk tnya ader kerja kosong kat sni. Ak pn ikut je la dier g tnya. Pas tnya cm biasa ktorg dpt forms nk kena isi. Pas isi anta balik so ingt cm laen2 tmpt keja sblm ni dier akn kol blk 4 intebiu skali ktorg kna tggu n manager dier kuar n trus kena intebiu kat situ. Ak apply for full time while abg ak apply for part time. Pas dh kena intebiu ktorg dpt keja tu. Ak stat keja on 3/5 while my brother starts on 9/5. Pas dah dapat keja kat Mac City ni trus ak n Balan cm excited pasal dpt keja kat Apple Store kot. Bole ngadap iPod, iPhone, iPad 2 n papela barang2 Apple. Patu gaji lak cm masyuk. Part time sejam RM5+commission while full time RM1200+commission. Ktorg rasa gaji ni byk sgt pasal sblm2 ni ktorg kerja kat Jusco gaji RM4 sejam je part time. Ni siap ader commission lagi. Den ktorg pon pulang ke rumah dgn hati yg gembira. At least for a while for me.

Tup tap tup tap 3/5 pon tibe. Ak seyes mmg nebes nk stat keja on dis day. Mmg sgt nebes r. Ak masuk keja kol 1 soo dlm 12.55 ak dah smpi kat Mac City OU. Masuk2 ak g kat cashier n ckp kat staff cina sorg ni ak new staff. Den dier bwk ak masuk dlm opis n jmpa sorg pompuan cina ni. Pompuan ni mmg bitch giler bg ak. Tak peramah lgsg. Dier tnya ak ader epf tak n ak jwb takder n ak tnya dier ag bole x ak xnk wat pasal ak student n trus dier jwb NO dgn nada yg sgt annoying. Den dier kasi ak 2 baju baju ni lak kna bayr 50 bucks but it's refundable. Terkejut ak ingtkan RM15 pasal time intebiu ritu ak dgr bunyi cm RM15. Mmgla refundable tapi stil mahal kot. Den dier kasi punch card soh ak punch. Ak dgn terkial2 nye taktau nk punch card pon men punch je la berdasarkan pngalaman ak keja kat Jusco sblm ni. Den dier soh ak kuar g dpn n stat keja. Ak pon kuar n maka detik2 drama pon berlaku spt ap yg disebut di bawah.

1. Ak kuar den g approach ader sorg bdk Melayu keja kat sni. Nama dier Aizat. Ckp kat dier yg ak staff baru n ak have no ideas at all bout Apple products except iPhone. Dier just reply oh takpe2 ko g men dlu smua Macbook ni smpi lebam. Ak cm okaaay. WTF takder training ke?

2. After dat ak approach lak sorg mamat melayu ni. Nama dier lak Ariff. Ckp kat dier ak staff baru cm tadi n dier ckp ooh staff baru. Dah hafal hrga blum? Ko hafal smua harga dlu. Ak truss cm okaaayyy mmg dorg ni taknk tnjk ajar lgsg kat ak nmpk gayanya.

3. Den 1st customer dtg kat ak tnya pasal iPad 2. Ak trus terkebil2 tak tau nk jwb ap n trus ak panggil Aizat tlg layan customer ak. Den dier bgtau la ak klu customer ader tnya psl iPad 2 jwb stok dah abes, kna tggu sebulan. Perhatian yew customer kat sni smua speak in ENGLISH ! Mmg lidah ak berbelit2 nk ckp omputeh pasal dah lama kot tak speaking2 ni. 

4. Patu dtg ag customer pompuan melayu muka pan-Asian kat aku tnya pasal Mac Book. Ak mmg taktau pape terpaksa la panggil Aizat ni skali ag. Mamat ni dgn yakin with fluent English duk explain kat minah ni pasal Mac Book. Patu dier nk beli skali radio n alarm clock. Bapak kaya minah ni. Upa2nya dier nk kasi bufday gift kat husband dier. Ak terkejut ag pasal tak sgka customers kat sni mmg walk in trus beli barang tanpa pikir panjang. Tp yg sedehnya ak tak dpt full commission from barang pompuan tu beli n commission tu dpt kat Aizat pasal dier yg in da end bwk customer tu ke counter cashier. 

5. Perkara yg sama berlaku ag. Customer dtg kat ak nk tnya pasal Mac Book. Dis time ak kasi kat Ariff lak. Act ak tak kesah psl komisen ni tapi yg ak geramnya np laa dorg taknk spend masa dorg skit kat ak ajar barang2 kat dlm kedai ni. Smua org sgt competitive.

6. Datang ag customer. But dis time mintak ak pasangkan screen protector. Ak mintak tlg sorg cina ni n dier bebel haiyaaa nape suruh saya? Saya mahu jual komputer la. Aku trus annoy dgn dier ni. Dahla busuk. Baju bau kepam. Mula2 ak ingt dier ni muka innocent n cm baek2 je skali trus dier ckp cmni mmg ak tarik muka. Cina2 len yg bising2 n muka cm pecah umah yg keja sni ok je n klu ak mntk tlg dr dorg ok je nk tlg ak compare yg busuk ni. Aizat lak suh ak laja sndri cmne nk pasang since ak kan full time.

7. Customer makin lama makin ramai dtg kat ak tnya pasal macam2. Ak pn ag KELENTONG r cm mula2 ak jual kasut sukan dlu kat Jusco Kepong. 

8. Time tgh lepak2 dgn Ariff, dier stat citer kat ak pasal Mac City OU. Dier citer sni management teruk, boss smua angin je n byk sgt politics kat sni. Aizatt pon citer bnda sama. Ckp gaji sni skit la dlu dier keja kat Apple punya HQ wat event lagi byk gaji dier n so on. Ak dah pening pasal ak ingtkan gah la sgt mula2 Mac City n aman je keja kat sni skali penuh dgn POLITIK n DRAMA !

9. Ak trus wat decision baru lak. Baru kerja sehari dah pressure gile. Tak leh jadi ni takmo r ak jadi full time. Nk tkr part time r. Lagipon ak ader short sem start next wik n klas ak kol 8-9.50am tiap2 ari. Full time lak kena masuk kol 10am. Tibe2 ak arap Balan cpt masuk keja so ak ader la geng. Ak pn masuk blk opis Mac City yg sempit ni n jmpa dat bitch (nama dier Lilian upanya pas Ariff bgtau ak) n tnya dier bole tak nk tkr part time trus dier soh tnya org yg intebiu ak tu tnpa pandang ak pn. Upa2nya manager yg intebiu ak ritu cuti rini. Soo plan nk jmpa Sean (Ariff skali ag bgtau ak nama manager ni) da next day.

Soo ak pon pulang ke rumah dgn perasaan yg sgt hampa n down n serabut pala otak. Sampai2 je umah abes ak bebel2 kat Balan n other rest of family smpi Balan pon cuak. Haha. Smua terkejut dorg tak der kasi training pon kat ak. Takpe2 ak pikir positif n myb sok will be better than today. Mlm tu ak takle tdo pasal ak penat sgt smpi ak takle tdo. Taktau apsal. Last2 Mama soh tdo kat bawah ruang tamu. Dier bentangkan tilam n tdokan ak. Haha ak mmg manja gile k kat umah ni.

Ak masuk keja kol 10am. Tggu Sean n upa2nya dier masuk keja kol 1pm. Soo ak pon tggu la dier. Pas dah sibuk duk melayan customers tak pasan pon dier dah masuk keja. Ak pon approach dier n ckp kat dier bole x nk tkr part time. Sean stat tggi sore. Dier mara ak naper nk tak bgtau awal2 nk part time sbnrnya. Salah ak gak pasal ak ingt bole tkr cm2 je in da beginning ag. Sean bebel2 ag. Masa tu lak seb bek ramai staff2 cina smua g rehat so tggl ak n bbrapa org je. Den Sean ckp it's either Full Time or you benti kerja. Ak pon takder pikir panjang trus ckp ak benti. Tp ak takder pon tggi2 sore balik just ckp kat dier Thank you very much dgn sgt polite wlupon dlm hati sbnrnya tgh sedeyh gile. Ak tnya dier kerja smlm dpt tak gaji n dier ckp dpt. Seb bek dpt. Ak pon kuar kedai dlm kol 2pm cm2 n trus g jalan menuju ke MPH. But ak tak masuk MPH n stop kat luar n just ddk kat bangku luar kedai yg berhampiran dgn MPH ni. Tibe2 ak dpt idea n ak kuarkan kad Kinokuniya n trus kol Kino tnya dier ader keja kosong. THANK GOD org tu jwb skang mmg Kino tgh cari org n dier soh ak anta resume. Ak pon masuk blk Mac City amik barang ak n say goodbyes to Ariff n mintak dier tlg antakan punch card ak kat Lilian bitch tu for one day salary ak kat sni. Haha. Ariff mmg baek n ktorg pn exchange no mana taw nk cntct2 ke nt in da future.

Ak pn naek moto dgn cptnya pulang ke rumah. Time odwy balik ak stil cm sedeyh ag pasal benti keja cm2. Ye r klu bole nk r keja at least sebulan pon jadi r kan baru benti. Smpi2 rumah Balan terkejut pasal ak balik awal n ak dh benti keja. Ak trus ckp kat dier yg ak nk apply keja kat Kino n mntk dier tmnkn ak g Kino anta resume. Ktorg pon cpt2 siap n kuar umah g cc dlu n print resume. Seb bek ak dah siapkan resume ak awal2 sblm ni. Smpi2 KLCC dlm kol 5pm masuk Kino n ak pn anta resume. Tnya dier bile dier akan kol for intebiu staff Kino tu ckp dier taktau nt klu dier nk pakai org dier kol. Ak dah cuak n down skit n rasa cm tak dpt je like other bookstores ak apply. Ak pon balik r umah patu skali time odwy balik org Kino kol soh dtg intebiu da next day. Ak sgt hepy n rasa cm ader chance nk keja kat sni.

Long story short, da next day ak g intebiu kat Kino n ALHAMDULILLAH I've got da job. Ak stat keja senin ni 9/5 (da same day Balan stat keja kat Mac City gak. Haha) Citer kat Kino nt ak post laen kali r ea. Nipon dah pjg sgt. Ak dpt rasa dat I'm going to have fun working at here. Btol smua bnda yg berlaku kat kiter ni ader hikmahnya. Klu sblm ni ak nk stat keja kat Mac City ak rasa nebes n cuak sgt but dis time ak rasa excited n tak saba nk stat keja kat Kino ni. Papepon ak harap smuanya berjalan lancar nt. Adios !

The dream job since skola ag. Alhamdulillah tercapai gak impian. Hehe

p/s: Mesti ak lembik giler pas tiap kali ak blk kerja mula2 stat keja ni. Yewla klas pagi den g kerja after dat. Dear Allah, please give me strength to overcome ol of dis !

p/ss: Machines lagi power dr Mac City. Ariff citer kat ak management Machines is 10 times better dr Mac City. Ak ader pasan gak time ak g Machines KLCC dier siap ader Training Room lagi.

11 comments:

  1. yeke camtu ke drama nya. susahnye keje ni nak kena pakai politik la bagai. lagipun aku rasa keje kat temapt yang gaji masyuk of course competition tinggi. kalau kau betul2 nak keje kat sana kau kena la compete and belajar sendiri la kot. tapi xpela kau dah dapat keje kino! congratz!!! hehehe


    nanti aku datang jalan2 jumpa kau kat kino ok?

    ReplyDelete
  2. betul2 ak ni bukan jenis yg mata duitan sgt n competitive bagai. Ak lg suka kerja yg tenang2 ni n tak tensen2. Klu stakat drama gossips n scandals tu ak suka r. Haha. okeh no problemo.

    ReplyDelete
  3. panjang gile entry ko...
    ehhehhehhe...

    tp xpe pengalaman wlaupun ko keje sehari je...

    gudluck r keje tempat bru...

    aku terasa la...
    aku duk umah je ni....
    xkeje2 ag...
    nk rest bnyk2 kat umah dlu....

    ReplyDelete
  4. wahh keje kat kino eh??
    mcm best! hihi

    *terime kasih singgah diary kecil cik ana..hihi

    ReplyDelete
  5. Thanks! Alaa relax r takyah terasa. Nt klu dah smpi seru ko nk keja ko akan keja. Hehe




    Suka buku gak ke? Klu suka buku bole r kja kat kino. Hehe

    ReplyDelete
  6. selamat berkerja n bersot sem!!

    ReplyDelete
  7. salam, nak tanya ade keje kosomg tak kat Kino skg?

    tq

    ReplyDelete
  8. Wah, bestnya. Saya minta kerja kat Kinokuniya, tapi saya tak dapat. Awak orang yang sangat beruntung. Saya sampai sekarang sedih, tak dapat kerja kat Kinokuniya :(

    ReplyDelete
  9. hye.. nak tanya. Masa interview kat mac city tu, soalan apa yg ditanya?

    ReplyDelete
  10. Hye masa interview kat mac city tu? Soalan apa yg ditanya

    ReplyDelete

HaaA Ngomel JAngan TAk NgomeL !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...