Followers

World Clock

>

Saturday, June 19, 2010

Promoter

Here are some 'interesting' facts that I found out time aku jadi Promoter di Jusco Kepong.

1. Musuh UTAMA promoters adalah Blue Wave aka security guards Jusco klu customer panggil. Blue Wave ni ader yg baek n ader yg ANNOYING GILER BUBBY ! Aku aderla encounter beberapa Blue Waves yg wat aku sakit ati. Ader skali tu dier soh cukur janggut aku even tho janggut aku time ni mmg dah trim cuma nmpk la br nk tmbh blk. Dahla dier kasi shaver murah yg pakai buang tu kat aku wich mmg org len dah guna. GELIIIIIIIIII ! ! Nk xnk terpaksa la ikot ckp dier klu tak dpt la aku masuk kerja.

2. Store Manager Jusco Kepong mmg moody je keja n kuat perli. Klu nmpk dier msti muka masam n klu promoters kantoi men handset or makan senyap KOMPEM kitorg ni akn kena buang.

3. Klu first time jadi Promoter msti korg punya kaki akn rasa sakit giler VAVI n nk PATAH pasal korg tak biasa berdiri lama2. Promoter mana bole duduk n kena berdiri je. Klu nk duduk pon curi2 r jgn smpi kasi Blue Wave nmpk. Tapi klu dah lama2 kerja tu berdiri berjam2 pon dah rasa ok je. Hehe.

4. 70% customers Jusco Kepong adalah Cina, 20% adalah Melayu manakala 10% adalah India. Lain2 kaum 2-3 % cm2 je la. Biasala Kepong mmg penuh dgn org Cina je kan.

5. Promoters ramai pompuan dr laki compare to staff Jusco wich pekerja pompuan n laki agak balance.

6. 70% promoters di Jusco Kepong berasal dr Borneo esp Sabah. Soo aku mmg dah lali sgt la dgr dorg ckp bahasa Bajau, Sulu, Tagalog and etc. Aku even siap blaja word2 bahasa Bajau dr dorg ag spt Matubag - Mampos, Binelao - Gila dan lain2. Word2 yg dipelajari ni smua memberi faedah tatkala kitorg encounter customers yg tak reti bahasa.

7. Customers Ca Ya Nun Alif byk yg cerewet n tak mandi pagi. Aku yg sblm ni tak penah bau org tak mandi pagi cmner dah bole cam skang cmner bau dier. Bau dier len sket bau foreigners yg hapak tak mandi cm kat UIA tu. Bau dier mmg laen dr yg laen. Tapi aku paling HOT skali dgn customers yg CEREWET ni. Slalunya dorg akan komplen kasut2 yg aku jual ni kotor la takder kualiti la smua. HELLO dah kata KASUT SALE mmg la condition dier cm2. Nk quality elok g la beli Nike, Adidas smua 2. Kadang2 tu ader yg tak paham bahasa smpi wat aku tggi sore dgn dorg.

8. Menurut pemerhatian aku, byk pekerja2 lelaki Jusco tak solat 5 waktu. Klu kat surau tu tak penah sesak pon. Ish2.

9. Kantin pekerja Jusco adalah kantin yg jual makanan paling MURAH skali aku penah jumpa kat Malaysia ni. Contoh air teh tarik 50 sen dan Mee Kari+Air Teh O br RM2.90. Smua kueh 20 sen je stiap satu. Dahla sedap gak kantin Jusco Kepong ni.

10. Promoter sgt MENYAMPAH dgn customers yg suka korek2 baju atau cr ap yg dorg nk tanpa tnya dier dlu. Cth klu customers nampak baju yg dorg nk dorg ni tak tgk sample n men selongkar or korek je baju tu nk cari saiz.

11. Promoter juga sgt BENCI dgn customers yg suka shopping last2 minute. Time2 dah nk ttup Jusco time tula baru sebok nk beli barang. Oii kitorg pon nk balik umah gak. Penat taw berdiri dr kol 12PM till 11PM.

12. Dah jadi promoters ni mmg dah payah nk tgk sunset. Pegi keja cerah je hari patu balik n kuar je dah malam.

13. Lagu yg dipasang kat Jusco smuanya lagu omputeh. Klu korg pasan smua lagu ni sama je kat Jusco mana2 gak.

14. Makcik2 dan akak2 Promoters n Staff kuat bergosip. Kadang2 tu smpi gado kaw2nya. Aku pon join skaki gak r. Best2. Hehe.

15. Jadi Promoter mmg bosan giler pasal korg kena berdiri cm tunggul serve customers je. Korg takle men hp, baca buku or magazines wutsoeva. So klu nk survive jadi promoter ni kena pandai cr kawan nk borak2. Kadang2 tu borak2 tak rasa pon masa dah berjalan.

16. Dah jadi promoter ni br taw betapa susahnya org yg idup di sekeliling aku ni. Kwn2 promoters aku smua idup susah n nk blanja pon terpaksa saving giler2. Promoter permanent Ambros aku tak abes2 ckp kat aku "Adek idop senang. Nk duet mintak kat mak. Duet gaji yg adek dpt nipon adek guna nk enjoy je. Akak ni kena kasi makan anak smua beli barang dapur lagi. Kadang2 tak ckup pon." Aku mmg patut bersyukur dgn idop aku skang.

17. Byk promoters yg muda2 kat Jusco ni smua tak abes blaja or tak smbg blaja. Antara sebab dorg tak smbg laja adalah dorg malas dan takder duet nk smbg blaja. Kesian2.

18. Time Jusco nk tutup dlm kol 10.30 PM, smua makanan kat market macam roti2 kat La Boheme, ayam goreng, sushi ader discount smpi 50% for pekerja2 Jusco. Aku ader beli seketol ayam black pepper wich hrga asalnya RM3.28 but aku just byr RM1.64 pasal dpt discount ni. Hee.

19. Slalunya gaji promoter msti je dier ader potong rm20 cm2 or a few bucks wlupon kitorg dah punch card on time or terlambat beberapa minit je masuk kerja. Ntah dier potong ap pon aku taktau.

20. Spelek adalah term bagi sape2 yg mengelat or curi tulang dr wat kerja. Aku pon taktau cmner org2 kat Jusco Kepong ni come up with dat term. Aku kuat spelek gak dah lama kerja Jusco ni esp time permanent aku dah balik or g rehat. Haha.


Promoter pass wich aku kena sentiasa pakai tiap kali aku masuk kerja n berada di dalam Jusco Kepong. Yg blakang ni cash memo wich aku akn tules n bagi kat customers yg nk beli barang2 aku jual.

Promoters makan KFC. Hehe.


Asalnya jadi promoter Ambros for fair kasut smpi 20th June je tapi Kak Nor ajk jadi part time dier brand Eepro pulak stat 21th June smpi 4th July. Since aku masuk balik Yuyayiea pon lmbt lagi 11th July I decided to accept da offer. Bykla skit gaji aku nt. Haha.


Final examination Arabic Language Level 4 tadi cm ntah pape je jawab. Naseb bek smpt baca points karangan tajuk Bir Alwalidaini kat Nadea n dapatla aku goreng skit2 tadi. Asalnya aku target kuar tajuk karangan len skali kuar yg ni pulak. Soklan kepahaman dier pon aku paham tak paham je. Mmg hanya mampu PASRAH dan TAWAKAL saje. Huu



p/s: World Cup sgt EXCITING ! Best dpt tgk football players sumbat gol esp dpt tgk in HD. Astro pon br je tmbh channel HD baru wich are AXN HD and FOX HD. Next year bole r tgk American Idol in HD. Yay ! Haha.

7 comments:

  1. hahaha..
    macam2!
    kesian pun ada
    hehehe...

    ReplyDelete
  2. hehe..biasala..cmner ko ley jmpa blog aku ni?

    ReplyDelete
  3. hebat r ko azam.. haha. lawak gler aku bace.. :P

    ReplyDelete
  4. salam ^_^

    sy pon penah ade penglmn keje kat jj ni..
    dah benti kje pon, keje part time 4jam je as sales assist. so,bile bace entry awak ni mmg teringat time keje kt jj dulu, paling xsuke Bluewave la..bajet bagus, benci giler.keje nak cari point salah promoter dengan SA. tapi yang heran dorang baik plak ngan cashier dan staf jj

    ReplyDelete
  5. Blue wave kat tempat saya friendly gila :) abg abg blue wave muda. Kakak kakak blue wave pun muda, mereka nmpk tegas tp supporting gila sebenarnya :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha post ini ditulis pada tahun 2011. Soo mungkin keadaan skang dh lagi elok. Dan mungkin tempat keja kamu blue waves mmg baek2 blaka. Hehe

      Delete

HaaA Ngomel JAngan TAk NgomeL !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...