Followers

World Clock

>

Thursday, April 8, 2010

Review Part 1

The holiday has already started and as usual I am bored with nothing to do. So I have dedicated all my 'free time' to download series and movies like I used to do. Since aku ader acc premium hotfile nafsu rakus aku utk mendownload ap je yg aku jumpa makin menjadi2. Klu sblm ni aku interested download series je, skang ni aku giler download movies and documentaries. Yes people documentaries. U'll be suprised how much information dat u can get from watching these documentaries. Kegilaan utk beralih tgk movies and documentaries ni terjadi slps aku tgk Oscar 2010. Korg dah tgk Oscar 2010? I bet korg tak tgk punya pasal korg manala layan tgk awards ni esp Oscar (ditujukan khas kepada Sg Pusu Besties. Yela klu kat skola aku sorg je suka bnda2 cmni. Haha). Klu dlu aku tak penah paham org undi Oscar movies ni pasal aku rasa smua movies dier smua membosankan. But now I know why movies yg tercalon kat Oscar tu sgt la BERBALOI ditonton pasal stiap muvie tu ader jalan cerita yg unik n mesej yg mendalam di mana directors tu ingin smpikan kpd audience dier. Soo here a few movies and documentaries dat I have downloaded and watched after my final examinations are over.


1st: An Education (2009)


Citer ni tercalon for Best Motion Picture kat Oscar 2010 tapi kalah tu The Hurt Locker. Carey Mulligan who watak utama dlm citer ni pon tercalon for Best Actress tapi kalah gak to Sandra Bullock in The Blind Side. But klu dah tercalon kat Oscar tupon dah kire hebat gak r tu esp for Carrey Mulligan yg muda lagi. Tak silap aku umur dier br 24 kot. Basically citer ni pasal sorg gal ni dier hi skool student n idup dier mmg bosan giler pasal dier tak abes2 kena push dgn ayah dier stdy 24/7 n takle enjoy. Tapi dier mmg pandai giler r kat skola dier n salah seorg student yg ader potential nk masuk Oxford. But after dat idup dier terus berubah lps dier jumpa sorg laki middle aged ni n seduced dier which later part dier fall in love with dis guy. So dier mulala skip school n hang out dgn laki ni je smpi last2 kali dier dpt taw yg laki ni dah kawen upanya n mmg womanizer. Citer dier mmg simple je tapi cara dier cerita tu wat aku suka tgk citer ni. Other than that, aku sgt suka dier tnjk London, OXFORD which aku dah pegi last year (thanz to Safwa pasal bwk aku g Oxford. Hehe) n Paris. Rasa seronok je tgk dier shooting kat tmpt2 ni. Hehe. Carrey Mulligan pon sgt lawa dlm citer ni n aku rasa aku br sedar yg aku agk suka la British + French accent pas aku tgk citer ni. Haha.


2nd: Coco Before Chanel (2009)

Citer ni aku taw pon pas aku tgk Oscar. Citer ni tercalon for Best Costume Design tapi kalah to The Young Victoria. Citer ni dalam French n dis is da first time aku tgk citer French. Bole thn gak citer2 French ni. Tapi citer French ni mmg kbykan org kata mmg jalan cerita dier slalu unik soo I am looking forward lagi nk tgk citer French yg laen in da future. Hehe. Citer ni mengisahkan pasal da founder brand Chanel, Coco Chanel. So aku rasa citer ni bole diconsider documentary gak la kan pasal based on true story. Hehe. Dier ni mmg mula2 miskin giler n terpaksa jd gundik for French Baron semata2 nk sara idup dier. Mula2 dier design hats je tapi lama2 dier design baju. Wut I like about dis film is fashion sense si Coco ni. Coco ni mmg laen giler dr org laen n dier tak ikut pon fashion trend during her time.(Baju kembang,ketat kat pinggang,byk lace,corset dat stuff punya baju) Dier wat baju dier sndri yg dier rasa comfortable nk pakai. Mula2 smua org pelik tgk fashion dier tapi lama2 smua nk pakai baju cm dier.

3rd: How to Train Your Dragon (2010)

Citer ni of kos aku tak download pasal klu yg dah ader kat tenet nipon gmba camera. Aku ni klu nk tgk muvie mmg pantang tgk gmba buruk ni. Nk tgk gmba lawa je sebole2 nk dvdrip je. Hehe. Aku tak tgk citer ni in 3D pasal aku tgh miskin. Best gak r citer ni. Hepy je aku tgk. Aku gelak2 je time tgk citer ni. Sedey pon ader. Aku rasa ramai pon yg dah tgk citer ni soo aku rasa takyahla aku citer sinopsis dier.


4th: Dispatches: Children of Gaza


This documentary ni mmg wajib ditonton oleh smua Muslims kat atas muka bumi ni. Sedey giler weyh tgk documentary ni. Documentary ni focus kat children of Gaza after last year invasion by the Jews. Korg akn tgk betapa sengsaranya n HORRIBLE giler idop dorg. Gaza dier tnjk tu pon mmg dah cm bumi tandus aku tgk cuz smua facilities dah musnah oleh laknatullah Jews ! Citer ni mmg dier interview smua bdk kat Gaza ap yg dorg rasa kat Jews lps perang last year tu. Patu korg bole tgk mmg bdk2 ni mmg pandai cakap wlupon umur dorg br 11 or 12 cm2 pasal dorg dah pikir cm org dewasa cuz dorg tau yg dorg dlam perang n dorg kena act cm adult. Children kat Gaza ni kecik2 lagi dah start jd ganas n perasaan benci nk bunuh Jews mmg dah ada dlm diri dorg pasal dorg terpaksa tgk fmly dorg kena bunuh smpi dorg sndri pon kena tembak n hampir mati. Diwe pon ader tnjk gak cmner bdk2 ni kecik2 ag nk jadi pejuang n join Hamas n Islamic Jihad smata2 nk defend Palestine. Of kos la sedey pasal kecik2 lagi dah ditanam perasaan benci n nk bunuh2 smua but tapi nk wat cmner klu dah fmly smua kena bunuh. Even ader sorg budak ni nama Omsyatte dier ckp "I'd rather be martyred than live like this" pasal dier tak tahan idup dier yg sgt sengsara kat Gaza. Other boy nama dier Ibrahim ckp "Why the Jews attack Gaza? Did we hurt them? Did we kill them? Why do they do these things to us?" Huhu mmg menyayatkan hati n rasa benci kat Jews mmg meluap2 r pas tgk citer ni. Citer ni mmg patut smua org tgk pasal bole tnjk betapa kejamnya Jews kat Palestinian. Citer ni direleaskan kat Channel 4, salah satu Channel kat UK. Br aku pasan Channel 4 ni mmg byk tyg documentary yg best2 gak.


5th: Look (2007)


Citer ni paling unik among 4 citer di atas pasal dier tnjk citer ni melalui CCTV yg ader sekeliling org. Korg akn tgk betapa shocking n teruknya org kat keliling korg melalui CCTV ni. Citer ni agak lucah r skit pasal dier tnjk org tu baek semana pon sbnrnya dier mmg jahat giler. Citer ni pon sbnrnya nk mocking US pasal kat US je skang ni ader almost 30 MILLION CCTV ! Smua tmpt ader cctv n smua ni happen pas 9/11.


Ader byk ag documentaries yg aku download n lum tgk ag. Seyes byk giler documentaries yg best2 aku jumpa. Haha. Tak saba nk tgk nt.


p/s: Rasa cm nk promoter balik. Aku tersangatla miskin sgt. Tak sgka 15 000 yg JPA kasi dah abes begitu saje. Huu

No comments:

Post a Comment

HaaA Ngomel JAngan TAk NgomeL !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...