Followers

World Clock

>

Wednesday, April 28, 2010

Old City of Jerusalem

The Palestinians continue to struggle for their rights to live peacefully in Jerusalem. This time, the ILLEGAL JEWISH SETTLERS in Silwan, Jerusalem marched a protest against the Arabs who lived here because they want the Arabs to move out from this place. Protes yg dilakukan oleh penduduk haram yg dilakukan kat Silwan ni sbnrnya dirancang oleh salah satu ketua penduduk di sini dan pihak kerajaan Israel sndri menyesal akan tindakan protesters ni pasal nk cuba provoke keadaan. Bodola Jews ni dah tau ko duk secara haram bolela ko berangan nk wat protest suh penduduk asal sini berambus dr sini. Silwan adalah tempat kat East Jerusalem wich dkt gak r dgn Old City of Jerusalem. Klu saper2 yg taktau Old City of Jerusalem tu ap, Old City ni adalah tempat paling suci bagi 3 agama utama kat dunia wich aku rasa korg dah taw: ISLAM, Christianity and Judaism. Kat dlm Old City nilah menempatkan Masjid Al-Aqsa, Dome of Rock (holy sites for Muslims), Church of Holy Sepulchre (holy site for Christians) dan Western/Wailing Wall (holy site for Jews).

The map of Old City

FAKTA RINGKAS:


Al-Aqsa Mosque

1. Masjid Al-Aqsa adalah penting bagi umat Islam kerana masjid ini adalah salah satu 3 masjid utama bg mereka. Selain itu ia adalah kiblat pertama bagi Muslims sblm Allah memerintahkan umatnya untuk berpaling ke Kaabah di Makkah sebagai kiblat mereka.


Dome of the Rock

2. Dome of Rock adalah salah satu masjid n important landmark for the Muslims. Kat dlm ni ader batu yg sgt besar aka Foundation Stone. Foundation Stone ni dipercayai batu yg nk ikut time Prophet Muhammad nk ascended to meet Allah during Mi'raj. Besides that, this stone is also the holiest site for the Jews. Batu ni kire dianggap 'kiblat' dorg r n dorg percaya yg kat atas batu nila Nabi Ibrahim bersiap sedia nk sacrifice anak dier, Isaac. Dis is contradict to Muslims as we believe that it is Prophet Ismail yg Allah suruh Nabi Ibrahim korbankan.


Ni courtyard Church of Holy Sepulchre. Perasan x ader menara kat sblh kanan tu? Tu adalah menara Masjid Umar. Masjid Umar ni dibina sempena Khalifah Umar al- Khattab. Khalifah Umar penah datang sndri ke Palestin setelah Palestin telah jatuh ke tangan Islam from Byzantine. Lepas Umar dah dpt kunci Baitul Maqdis from a priest Church ni, dier mendirikan solat kat luar church ni tatkala azan berkumandang time tu. Hence, a mosque was built kat sni by Ayubid Sultan al-Afdal bin Saladin bagi memperingati kejadian ini.

3. Church of Holy Sepulchre is a place whereby the Christians believed that Jesus was crucified and contains the place where Jesus was buried. Kat sini jugak rmi Christians all over the world dtg kat sni nk wat pilgrimage macam Muslims wat haji kat Makkah r.


Western Wall during night

4. Western Wall merupakan da only Second Temple's wall yg masih lagi survive smpi skang. Second Temple ni dibina oleh King Herod tapi temple ni dimusnahkan oleh the Romans in 70 CE. The Jews believed that temple ni holy site dorg. Besides that, the Jews believe that dorg kena bina temple ni blk as they need to prepare to sambut the last Messiah yg akn diturunkan ole Tuhan mereka time hari kiamat. Dat's y dorg nk sgt Old City ni so badly.

So dat's a bit info about Old City. Old City ni kena capture by the Jews in the tragic and unfortunate Six-Days war in 1967. Hence, the Jews think that they have the right to live in here because they won the Six-Days war.

Recently the Israel government bercadang utk build another 50 000 Jewish homes in East Jerusalem. However the US administration under Obama tried to have a 'talk' with the Israel. Obama skang tgh plan cmner nk selesaikan krisis ni and at the same time fulfill kehendak Israel. However tindakan Obama yg soh Israel stop dr truskan plan nk bina settlements kat East Jerusalem ni telah menyebabkan ketegangan di antara hubungan US and Israel. Israel masih lagi bertekad nk teruskan pembinaan settlement di East Jerusalem. Setakat ini George Mitchell iaitu utusan dari US masih lagi tidak dapat convince the Israel government supaya memberhentikan rancangan mereka untuk membina settlements di sini.

Selain drpd rancangan Israel untuk membuka penempatan Jewish di East Jerusalem ni, Israeli troops juga telah membunuh seorg pejuang hamas baru2 ini. Ali Sweiti, a member of Izz al-Din al-Qassam Brigades, the armed wing of Hamas, was killed on Monday in the town of Beit Awwa, Palestinian and Israeli sources said. Palestinians sgt marah dan mengecam Israel kerana membuat pembunuhan secara haram terhadap pejuang Hamas tersebut. Askar Israel telah dikatakn mengebom rumah pejuang Hamas tersebut.

Semoga Allah sentiasa membantu Palestinians dan memberi kekuatan kepada mereka untuk melawan Yahudi laknatullah ni.



p/s: Lately ni makin addicted pulak dgn Middle East punya history. Hmph.

8 comments:

  1. best baca yg ko tulis neh..btw, buat la lagi n lagi n lagi..aku support ko.. aku pun nak tau gak ape yg snanye berlaku.. :) tp..jgn byk sgt ennglish aku xfhm :P

    ReplyDelete
  2. haha..thank you funna..eh dlm tak baca blog ko..ko dah stop blogging ke?hehe

    ReplyDelete
  3. nice article! Thumb up!hehe
    and..bagus ko tunjuk the exact masjid Al-Aqsa..coz most people slalu tersilap dengan Dome of the rock tu.

    Fana die mls nak update blog..ngehehe..jgn mara fana~

    ReplyDelete
  4. haha thanz mayam.aah mmg pon org slalu misinterperet dua2 masjid ni..besides org slalu misinterpret pon dome tu dgn masjid umar ni..biasala media..

    ReplyDelete
  5. Salam ziarah salam kunjungan pada kamu…. Salam dari kejauhan
    Salam dari kami
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

    Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami. … kami sedang berusaha membaca older post entry kamu… Wow entry yang menarik

    Salam sebuah persahabatan salam perkenalan dari kami salam dihulur tanda sebuah perkenalan ….

    Semoga kami menerima respon yang baik dari kamu…. Thanks againt…

    ReplyDelete
  6. haha thank you afzainizam..blog anda juga pon sgt berinformasi kepada semua pembaca2 di luar sana..terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog sy..hehe..

    ReplyDelete
  7. azam, gile lahhh. terer gile history u. bnyak fakta berguna dlm ni. ini interest u eh?

    ReplyDelete
  8. haha biasa2 je la fiera..aah agak la mmg minat bnda2 cmni..dah kata budak history..hehe

    ReplyDelete

HaaA Ngomel JAngan TAk NgomeL !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...