Followers

World Clock

>

Monday, April 12, 2010

Review Part 2

Soo da holiday continues with me watching as many movies as I could. Haha. Terpaksa la buat begini utk jimatkan duet. Dah plan nk kurangkan GILER2 kuar g malls n so on pasal nk jimatkan duet. Huhu. So here are the another 4 movies dat I have watched.

6th: Afghan Star (2009)


Afghan Star ni documentary pasal reality show Afghan Star kat Aghanistan skang. Kire ni macam American Idol or Akademi Fantasia kat ngara dorg r. It's really interesting tho to watch dis documentary pasal korg ley tgk how the Afghans cuba utk berhibur wlupon ngara dorg diapit dgn pelbagai masalah like wars, corruption and esp Taliban. Dlm documentary ni korg ley tgk how da Afghans tried to idup blk n have da normal life like what we have wlupon ngara dorg sgt tak membangun. Da Afghans sgt suka Afghan Star ni cuz nilah satu2nya rancangan realiti hiburan yg dorg ader after da Taliban occupation ended in 2001 (aku rasa). Besides dorg rasa dorg akhirnya dpt practice da real democracy thru sms voting compare to election kat ngara dorg yg sgt corrupted. Yg interesting laginya kat dlm finalis Afghan Star ni ader 2 org women gak. Ader sorg woman ni nama dier Setara n time dier dpt taw dier kena kuar dier g menari time final song dier. Dier menari pon takder la over sgt cm Inuln or Stacy ke just goyang2 badan skit je tapi smua org sgt terkejut pasal it is a forbidden for women to menari kat television. After dat dier dpt death threats from many people smpi time dier nk balik kampung dier kat Herat dier terpaksa sorok2. Dlm documentary ni korg bole tgk gak betapa mundurnya Kabul. Dorg punya konsert migguan pon just wat kat Dewan Perkahwinan or cm Dewan Serbaguna MPS kiter r. I hope someday Afghanistan will has its peace like Malaysia has now.

7th: Lindsay Lohan's Indian Journey (2010)

Yup people it's really Lindsay Lohan. I noe dier adalah artis yg tersangatla bermasalah skang n tak reti nk kembali ke pangkal jalan like Britney Spears (nk bg contoh artis kesayangan gak) but dis is totally a documentary pasal Lindsay g India for child trafficking punya investigation. Actually korg ley tgk r kat dlm documentary ni yg sbnrya Lindsay ni baek upanya takderla jalang je idop dier. Documentary ni pon sgt menyedihkan pasal dier tnjk gejala child trafficking yg berlaku kat India dimana kanak2 dipaksa jd labours, prostitutes and beggers. Kbyakan children ni smua berasal from kampung2 pendalaman n dorg dibawak oleh agent2 haram ni utk wat kerja kat Delhi. Sian giler tgk kanak2 ni pasal dorg terpaksa keja from 9AM till 2AM ! ! Patu ader sorg bdk ni cakap dorg kena keja klu tak dorg kena pukul or ugut. Actually bdk2 ni datang Delhi pasal dorg dijanjikan oleh agent2 dorg yg dorg akan dpt gaji yg lumayan klu wat keja2 ni. Agent2 ni akn dtg kat kampung2 pendalaman n bgtau dis thing kat parent dorg. So parent dorg ni dgn keadaan yg sgt miskin n takder duet terpaksa la lepaskan anak dorg ni soo at least anak dorg ni dptla duet n dpt support fmly dorg. But da truth is dorg tak penah kena bayar n sntiasa di abuse kena wat keja2 buruh2 ni. Keadaan ini sgt memalukan to India wlupon ngra dorg tgh sgt membangun n dah nk cm maju cm China but dis thing stil happen. Lindsay ader gak question kat Child Activists ngara tu takder ke penguatkuasaan? Sbnrnya takder undang2 yg btl2 nk hukum child traffickers ni soo dats yg agent2 haram ni masih lagi berlegaran n kegiatan ni masih berleluasa. Ingtkan dlu je ader child labour ni tapi upa2nya skang pon masih wujud lagi. Huhu.


8th: The Bounty Hunter (2010)


Citer ni tak kuar lagi kat Malaysia n tak silap aku kuar bulan 5 kot tapi dah ader gmba yg lawa kat tenet soo aku dload r. Hehe. Aku ingtkan citer dier bestla sgt pasal si Jennifer Anniston and Gerard Butler berlakon upa2nya biasa je. No wonder la citer ni takder box office manapon kat US ritu. Memandangkan citer ni takder la best mana soo aku mls la nk bg synopsis for citer ni. Korg ley google sajorh or tgkla citer ni nt biler dier dah kuar Malaysia nt. Takpon dload je kat tenet cm aku.

9th: The Diary of Anne Frank (2009)


Citer ni act series half an hour yg ditayangkan kat BBC tapi aku jumpa kat tenet ni dier dah gabungkan smua jadi movie trus. Citer ni based on da true story of Anne Frank. Citer ni dah byk kali wat movie n yg ni adalah remake dier yg paling latest. Anne Frank is a jewish gal yg tulis diary dier during world war 2. Aku taw citer Anne Frank nipon pas aku tgk muvie The Freedom Writers. Citer Anne Frank ni tersangatla menyayat hati pasal dier citer hari2 last Anne Frank kat Amsterdam sblm dier di bawak to concentrated camp n mati kat sni. Anne Frank and family dier terpaksa tggl dgn ader satu ag jewish fmly n sorg laki ni kat atas attic ofis ayah dier cuz semata2 nk sembunyikan diri dr Nazi. Well as u ol know time nikan Nazi wat ethnic cleansing kat Europe. Korg ley tgk life Anne Frank time ni yg penuh dgn kemiskinan n terpaksa duk kat dlm umah yg sempit tu selama 2 thn tanpa kuar langsung even kat dpn umah dier pasal takot kantoi dgn Nazi.
Citer ni mmg based on diary yg Anne tulis. After 2 thn dorg menyorok kat umah ni akhirnya kantoi gak dgn Nazi n dorg terpaksa g anta concentrated camp. Smua fmly Anne mati termasuk dier gak kecuali ayah dier je yg survive n dat's y dier yg publish diary Anne ni into book so smua org ley taw betapa sengasaranya Jews time Nazi occupation during Europe dlu. Mmg sgt sedey r citer ni bg aku n last2 aku nangis gak. Huhu.


p/s: Just bought da new Lauren Conrad sequel of L. A Candy ! Hehe

The lovely Lauren Conrad with her Sweet Little Lies during her book tour in US


No comments:

Post a Comment

HaaA Ngomel JAngan TAk NgomeL !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...