Followers

World Clock

>

Sunday, April 25, 2010

Review Part 4

So I guess dis is going to be my last movie reviews because a few hours after dis I am going back to the lovely land of YuYaYiea for short semester. As usual short semester ni aku amik arab je. But dis time Arab aku dah level 4 so kelas takder la brutal 16 jam smggu cm previous short semester but just 8 jam. Meaning I am only going to have klas time pagi je. Dah kata short sem kan mstila nk enjoy. Haha.

13th: Leap Year (2010)


Citer ni aku rasa cm intrigue nk tgk after aku tgk trailer dier kat cinema. Tup tap tup tap citer ni dah der dvdrip punya kat tenet. Pas aku tgk citer ni bolela biasa2 je. Citer ni mengisahkan pasal si Amy Adams ni dier perfectionist dlm smua keja dier. But dier sentiasa mngharapkan bf dier akan propose kat dier tapi bf dier tak penah2 nk propose dier. Time bf dier g conference cardiologist kat Dublin, Ireland dier terpikir nk propose bf dier. Dier wat cmni pon pasal ader legend Irish bgtau yg tiap kali dtgnya thn lompat, a gal akan propose si bf dier pada 29 feb. So dier pon pegila Ireland skali dier jumpa laki Irish ni. Cm biasala citer romantik US si Amy Adams ni pon fall in love dgn laki ni. But seyesly aku mmg annoying dgn perangai laki Irish ni aka hero dier dlm citer ni. Sgt menjengkelkan!


14th: Sunshine Cleaning (2008)


Time aku jumpa film ni aku tgk poster dier cm best. Patu aku pon bukakla application Flixter kat iPhone cuz nk tgk review Rotten Tomatoes kasi kat citer ni n it turns out not bad gak r review dorg. Once again it's Amy Adams berlakon n dis time ader Emily Blunt skali. Citer ni about pasal si Amy Adams who a single mother yg bertungkus lumus dlm idup dier utk membesarkan anak dier. But her responsibility does not stop there as she also needs to take care of her sister (Emily Blunt) yg takder hala tuju dlm idup dier n unemployed. Mula si Amy Adams ni keja maid je n pegi rumah ke rumah. But lama2 dier n sister dier started to bukak business biohazard removal/crime scene clean-up service. At the same time citer ni tnjk r cmner si Amy Adams n sister dier ni cope dgn kematian mak dorg time dorg kecik. Aku cm sebak gak r time tiap kali dorg teringt mak dorg yg mati sbb suicide. Citer ni a little bit boring but dier ader msg yg mendalam dier nk cuba kasi kat penonton.


15th: The Back-up Plan (2010)


Aku br je pas abes tgk citer ni sblm aku tulis post ni. Actually aku tak sgka lak citer ni pon cpt je kuar kat tenet in dvdrip cm Leap Year. So dis movie tells a story about a gal name Zoey (Jlo) yg in the beginning of her story tried to get pregnant using sperm donor. After dier dh dpt mengandung dier accidentally jumpa sorg mamat ni n start fall in love with him. Things get complicated time after si Zoey ni bgtau Stan (Alex O Loughlin) yg dier pregnant. So mulala ups n downs dorg sbg kapel n tnjk cmner dorg workout being together but stil keep the babies. Citer ni agak straight to the point n takderla best mana pon. Typical US romantic comedy r.


16th: My Name Is Khan (2010)


AKHIRNYA kuar gak dvdrip My Name is Khan. Gamba lawa giler bubby lak 2. Aku mmg nk tgk citer ni dr dlu since dier kuar wyg but tak berkesempatan. Citer ni mmg bagus ditonton oleh smua org pasal dier tnjk how Muslims are being affected with terrorism in the post 9/11 era. Tak sgka lak aku yg Karan Johar dpt wat filem yg begitu detail n cover smua dilema n keadaan Muslims terutamanya Muslims kat US after 9/11 dlm filem ni. Patu smua setting dier byk kat US lak 2. Mesti filem bajet tggi ni. Shah Rukh Khan mmg legend r n sgt pandai berlakon. Dlm citer ni he is Rizwan Khan, an autisitc man yg cuba nk jumpa President of US n nk bgtau dier yg dier bukan terrorist after anak tiri dier mati kena belasah due to racial tension kat skola anak dier. Dier nk g jumpa Presiden nipon pasal bini dier Mandhira (Kajol) accidentally suh dier g jumpa Presiden n blame si Rizwan anak dier mati cuz agama dier Islam. Other than that dier tnjk gak la cmner si Rizwan ni membesar dlm keadaan yg miskin n autistic. But citer ni aku tak se-excited or se-giler cm aku tgk 3 Idiots pasal kat part tgh2 dier exaggerate pulak. Dier tnjk yg si Rizwan ni g Georgia n tolong mangsa hurricane kat Georgia sorg diri n takder officials pon tolong mgsa2 ribut ni. Nk wat cmner kat citer hindustan mmg ader je part exaggerate ni. Yg lagi satu aku tak puas ati pasal agama Islam n Hindu. Citer ni cm Jodha Akbar gak pasal si Rizwan ni Islam n Mandhira ni Hindu but masing2 practice agama dorg after dorg dah kawen. Myb dorg tak tnjk si Mandhira ni masuk Islam pasal dier xnk bgkitkan racial tension kat India kot aku rasa. But overall citer ni mmg superb r. Mmg smua Western people kat luar sana patut tgk citer ni so dat's dorg tak misinterpret Islam n Muslims lagi dah as terrorists.


16th: Julie and Julia (2009)


However among 5 movies yg aku tgk n review dlm post citer ni la yg paling BEST skali. Aku mmg tak benti2 gelak tgk Meryl Streep berlakon dlm citer ni. Sgt klaka tgk perwatakan n dgr sore hi-pitch dier. Seyesly dis woman mmg pandai berlakon n no wonder dier adalah pelakon yg paling byk skali tercalon dlm Oscar. Yela tiap2 tahun korg tgk Oscar msti ader je dier tercalon in Best Actress. Actually citer ni based on true story of Julia Child and Julie Powell. Amy Adams plays as Julie Powell while Meryl Streep as Julia Child in dis movie. Julie ni just a normal government servant n lives in normal boring life. But everything started to change when she decided to cook smua recipe yg ader dlm cookbook Julia Child n blog about it. Recipes dlm cookbook ni ader nk dkt 500 lbey kot n dier nk accomplish smua ni dlm masa setahun. At the same time dier tnjk gak la life Julia Child time dulu2 n cmner dier stat from nobody to famous American chef. Mmg citer ni sgt hilarious n meaningful r. Ha klu pompuan suka masak n PANDAI masak korg mmg seswai r tgk citer ni. Seyes food kat dlm citer ni mmg sedap giler dowh. Haha.

p/s: Oh I really wish Lee Dewayze is going to make until Top 2 American Idol. Aku start suka Lee after dier nyanyi lagu Hey Jude during John Lennon/Paul McCartney week. Hehe. Aku nk tarik balik r kata2 aku yg dis year pompuan going to win American Idol Season 9 because Lee mmg ROCKS !! N I don't like Crystal Bowersox wlupn sore dier sedap. Taktau naper. Haha.

Currently dis Emma Watson picture is my iPhone wallpaper. GOSH da stare really makes me want to @#(@$*#! her ! Haha

No comments:

Post a Comment

HaaA Ngomel JAngan TAk NgomeL !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...