Followers

World Clock

>

Sunday, June 14, 2009

Buyut Allah . .

Wlupon baru a few days tak update blog tp aku dapat rasakan cam nk dkt sebulan tak update blog ni.hehe.Actually aku br blk dr kg cuz ader Majlis Khatam Quran anak buah aku n tahlil arwah skali.soo dah smpi umah ni rasa ngantuk2 stil nk wat posting ni gak pasal dah plan sjk ari Selasa ritu ag nk wat posting ni.Dapat idea nk wat posting ni pown pasal aritu kat klas Arab ader laja petikan pasal 'Buyut Allah' n ustazah ader laa men2 soal pasal masjid2 kat Msia n around da world.Besides aku nipon tak abis2 wat psoting pasal skandals n gossips org je so nk gak r wat posting yg berfaedah skit.haha.pasan bt0l.So in dis posting aku nk tnjuk a few Masaajid yg Subhana-Allah n Masya-Allah klu korg tgk or bg aku FABULOUS n GLaM0ROUS dier punya seni bina n serta sejarah dier sebalik pembinaan Masaajid ni.Let's check out!


Masjid Al-Haram,Makkah and Masjid Nabawi,Madinah, Saudi Arabia


Atas: Masjid Al-Haram time mlm Bawah:Masjid Nabawi time siang

Of kos da 1st Masjid yg paling Afdal skali kat dunia ni Masjid Al-Haram pasal kat dalam Masjid ni terletaknya Kaabah which is as everyone knows kiter Muslims punya kiblat klu nk solat.Masjid ni gak masjid yg paling besar skali kat dunia as everyone datang sni nk wat Haji n Umrah.Kat dlm masjid ni gak titik permulaan kelahiran agama Islam n landmark paling utama tamadun Islam smpilah Islam tersebar ke satu satu dunia.Yela cuba korg bygkan smua Great Civilizations cm Mesopotamia,Mesir Purba,China,Hindu,Greek,Rome smua lahir kat tepi sungai klu tak sungai pon valleys yg ader air for sources of life dorg dkt2 dgn tmdn2 ni EXCEPT Islam yg lahir kat tgh2 buta padang pasir yg kering kontang takder paper sumber air or makanan pada mulanya den kembang2 jadi One of the GREATEST civilizations in da world.Masjid Haram ni dibina oleh Nabi Ibrahim n Nabi Ismail n Nabi2 ni gak bina Kaabah.So aku mls nk citer pjg2 sejarah Masjid Haram pasal aku rasa korg mesti lagi taw n maklum or alim dr aku pasal masjid ni.Perkembangan terbaru aku taw pasal Masjid Haram ni Saudis nk besarkan ag smpi smua hotel2 kat sekeliling dier smua dah robohkan.Mmg besar giler r nt.Nipon aku taw hasil informasi dprd Sister n Adek Ikhwan (diulang Sister n Adek Ikhwan shj) yg baru2 ni g umrah.Btw nama Haram tu sbnrnya bermaksud kawasan suci.Ia berbeza dgn Haram yg kiter slalu sbut for bnda2 kotor tu.Beza dier klu nk cam bole tgk kat ejaan.Klu Haram babi smua tu ader alif pas ror tapi klu haram suci ni takder alif k.Klu org sebut pasal Masjid Haram msti org sebut gak Masjid Nabawi pasal dua masjid ni saling berkaitan satu sama laen especially time korg dgr citer masjid2 ni 4m org yg balik r umrah takpon haji.hehe.Masjid Nabawi atau Masjid Nabi ni pon besar gak n makam Junjungan Nabi kite Nabi Muhammad S.A.W ader kat sini.Slaen tu masjid ni merupakan masjid yg pertama Nabi bina slps dier berhijrah ke Madinah.Masjid ni pon penting pasai ia merupakan nadi kepada pusat pemerintahan Islam yg pertama skali kat dunia ni.Fyi,Masjid Al-Haram merupakan tempat paling suci bg umat Islam dan Masjid Nabawi merupakan da 2nd holiest place for Muslims.


Masjid Al-Aqsa, Jerusalem, Palestine

Masjid Al-Aqsa drpd pandangan dinding selatan Noble Sanctuary or Temple Mount

Masjid Al-Aqsa yg berada di Palestin skang yg juga merupakan da 3rd holiest place for Muslims adalah masjid yg paling kontroversi skali sejak drpd pembinaannya sehinggalah skang pasal masjid ni telah menjadi rebutan antara Muslims n Jews.Slaen drpd diiktiraf sbg tempat ketiga paling suci for Muslims masjid ni penting umat Islam pasal masjid nila tmpt persinggahan Nabi Muhammad sblm Baginda mikraj pada malam Isra' Mikraj.Jews pula menganggap yg tapak masjid ni pada asalnya tapak kepada Holy Temple yg telah dimusnahkan oleh Babylonians pada 587 sebelum masihi.The Jews berangan n masih lagi berangan utk kuasai masjid ni so dat dorg bole runtuhkan masjid ni n bina balik Holy Temple.Tujuan sbnr dorg nk bina balik Holy Temple ni pasal dorg nk sambut kedatangan Messiah or penyelamat dorg time nk dkt kiamat nk satukan blk Israel yg dorg pasan tanah dorg.Aku penah dgr lecturer aku bgtau yg Messiah Jews ni sbnrnya Dajal.Wallahualam r pasal ni.Masjid ni makin lama makin uzur pasal Yahudi Laknatullah tu makin giat nk try access ke masjid ni smpi korek2 tanah bagai so dat masjid ni runtuh sndri.Kuang Aja nk mampos!Masjid ni currently di bwah jagaan PAlestinian -led ISlamic waqf wlupon masjid ni berada di kawasan Old City yg Israel pegang.Secara teknikalnya, sovereignity masjid ni under Israel tapi custody Masjid ni Palestine pegang.Fyi,klu Palestinian Muslims yg duk kat Jerusalem nk masuk masjid ni bole jew tapi klu Palestinian Muslims yg duk kat Gaza n West Bank for laki dorg kena 50 tahun n berkahwin n pompuan kena 45 thn n berkahwin.Sgt tak masuk akal!


Sultan Ahmed Mosque aka The Blue Mosque and Aya Sofya, Istanbul, Turkey

Sultan Ahmed Mosque time dusk

Klu korg nk taw masjid Sultan Ahmed ni Masjid feveret aku skali pasal masjid ni masjid yg tiap kali aku tgk mesti BREATHTAKING!MAsjid ni telah dibina oleh Ahmed I dan merupakan masjid or landmark Turkey yg penting slps Aya Sofea and time Ottoman Empire.Aku suka masjid ni gak pasal kat sini laa kiter bole tgk pertembungan antara dunia Islam n BArat.Aku mmg dr dlu giler dgn sejarah Ottoman pasal time ni macam2 berlaku 4m zaman perluasan Islam sehingga ke Europe smpila zaman kejatuhan Khilafah disebabkan PErang Dunia Pertama n kebangkitan semangat Negara-Bangsa wich msg2 nk tbhkan negara dorg sndri ikot Bangsa dorg bukan ngra ikut agama dorg.

Aya Sofya pada pandangan luar

Slaen dr Masjid Biru aku suka gak kat Aya Sofya ni.Aya Sofya ni pada mulanya adalah church den tkr jadi masjid den skang jadi museum jew.Ia dibina atas arahan drpd Maharaja Justinian time tu King of Constantinople.Gara2 tertubuhnya Republic of Turkey,masjid ni tlh dijadikan museum.Aku rasa Turkey time tu nk tnjk yg dorg ni bet0l2 komited nk jadi negara sekular.Pandangan dlm Aya Sofya ni mmg amazing giler pasal korg ley tgk kaligraf2 Islam yg lawa n a few Christians mosaics kat ceiling dier.so skali ag kite bole tgk pertembungan Islam n Christianity kat dlm bks masjid ni.mosaics ni bole nmpk pon pasal pada mulanya dier kena cover dgn plasters tapi sjk dier jd museum plaster2 ni pon dialihkan r.huhu.Time Constantinople ditukar menjadi Istanbul, masjid ni pernah jadi Church for Orthodox Christianity slama 1000 thun.

Masjid2 yg laen ni aku mls dah nk xplain n aku just nk tnjk gmba2 dier jew..hehe

Hassan II Mosque, Casablanca, Morocco

Umayyad Mosque, Damascus, Syria

Mosque of Paris, France

Bibi-Khanym Mosque, Samarkand, Uzbekistan

Faisal Mosque, Islamabad, Pakistan

Great Mosque of Samarra, Samarra, Iraq

Imam Ali Mosque, Najaf, Iran

Jezzar Pasha Mosque, Acre, Israel



p/s:Dah banyak kali ponteng klas arab smpi 5-6 kali.arap2 r tak kena BAR b4 final 19th June ni..huhu..

10 comments:

  1. aku suker faisal mosque kat islamabad tu.... lawa r....

    ReplyDelete
  2. mosque of samarra, iraq memang diva!!!

    wei fyi seorang lecturer kaed adelah among those yang terlibat dalam pembesaran masji al-haram..

    he managed to get 36 million tau :)

    ReplyDelete
  3. bagus jgk ko wat artikel nih..masjidil haram sdg diperbsrkn..hop saudis pasni leyla gne duet yg melimph ruah 2 majukn skit petempatan kt sane 2..xpn wat UKM ke..university kota makkah..lahirkn cendikiawanis Islam saintis sume..

    ReplyDelete
  4. wow,bestnye tgk gamba2 masjid yg indah kat serata dunia. thanz azam. hahahah~~ jengkel gile ayat aku. :)


    *biasanye post ko,laju je org komen.. ni asal xramai y komen ni??? hurm..*deep thinking*

    ReplyDelete
  5. to elnur:
    haha..byk jew mosques yg lawa2 sbnrnya kat dunia..ko wiki jew...hehe

    to asna:
    a'aah tibe2 ko ingatkan aku pasal lecturer kaed tu..dier kan ader bg lecture time kiter btn dlu..hehe

    to una:
    hehe..insya Allah..arap2 King Fahd baca blog aku n baca komen ko ni..haha..

    to yan:
    haha yan..rmi jew yg komen kat posting aku ni (ceh pasan!)..aku jew r yg tak approve ag pasal aku blk uia..nipon aku kat uia.so skali approve ni byk terus..hihi..

    p/s:mmg sgt skema ayt ko!

    ReplyDelete
  6. azam amat insaf sekarang~

    ReplyDelete
  7. amboy pdod statement nk bg aku terbakar je..

    ReplyDelete
  8. azam...masjid kat mesir takder pun :(

    ReplyDelete
  9. haha ihsan aku terlupa r nk letak masjid kat mesir..nt klu aku rajin wat posting pasal masjid aku bubuh r k'hehe

    ReplyDelete

HaaA Ngomel JAngan TAk NgomeL !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...