Followers

World Clock

>

Saturday, June 5, 2010

Broga

Alhamdulillah perancangan aku tuk wat 2nd Reunion telah menjadi. Besides aku sgt heppy dgn dis time punya reunion pasal smuanya berjalan lancar wlupon stil ader gak rintangan yg terpaksa kitorg hadapi. Tapi yg paling penting dis time SMUA ON TIME. Mmg kiter smua patut dpt award n big round of applause pasal akhirnya aku wat reunion smua org datang tepat pada masanya. Mmg sgt satu keajaiban. Hehe. So saper rasa nk taw ap yg terjadi time kitorg reunion g Bukit Broga ni marila sama2 kiter baca ap yg aku duk taip kat bwh ni. Spt biasa post ni tersangatla WORDY n PANJANG, so saper2 yg non-Pusuains or tak berminat dgn post ni takyahla VERANGAN nk baca yew.

Arep bgtau aku yg dier plan nk gerak dr Gombak ke Broga kol 4 pagi pasal dier nk make sure kiter dpt tgk sunrise. Since dier Pendaki Tegar and Warga-Terhormat-Panjat-Memanjat-Gunung-dan-Bukit-Satu-Malaysia, aku pon ikut je ckp dier. So aku pon bgtau smua yg ikot ni yg kiter akn gerak 4AM. Setelah wat confirmation, kitorg pegi dgn 3 keta: Keta Ikhwan, Keta Elnur dan Keta Peha. Kitorg tu consists of Aku, Elnur, Jerr (Zairy), Arep, Noon, Ikhwan, Oden, Duma, Trah, Adda n Peha. So mlm Khamis tu aku soh Elnur dtg Yuyayiea amik aku n Arep. Kbtln Jerr nk ikut skali dier pon nt join nek keta Elnur gak pasal dier ader lepak Yuyayiea. Since Arep ader training TKD kat PJ, kitorg terpaksa la tggu dier blk Yuyayiea dlu. Dier ckp mula2 nk abes training kol 11 n dier smpi Yuyayiea kol 12. Skali mlm tu aku msg dier ckp dier smpi Yu katyayiea dlm kol 1 pasal kwn2 TKD dier g bwk dier makan kat Uptown Damansara. Soo nk taknk gak kenala tggu Arep. Elnur dtg Yuyayiea dlm kol 10 lbey n dier pon lepak r dlu kat blik aku sementara nk tggu Arep. Time ni aku n El dok exchange movies, lagu, citer n etc since dier pon bwk hard disks. Yg tak tahan tu dier bwk 2 hard disks lak 2 n satu ag pendrive cuz dier takot tak ckup nk copy kang. Yg paling puas ati aku dpt copy byk album lagu kat Elnur esp album Blackout and Greatest Hits Britney Spears n No 1 The Beatles. Patu kitorg gelak2 tgk video bodoh2 El tnjk kat aku esp video anak Panda bersin. Sumpah video tu klaka wlupon aku tgk berulang2 kali. Hehe. Around kol 1 pagi cm2 Arep msg aku ckp dah smpi Yuyayiea n dlm 1 .30 AM cm2 kitorg pon bertolak from Yuyaiyiea. Mula2 kuar amek Jerr kat Mahalah Ali den smpi kat gate Yuyayiea kitorg kena stop jap pasal gate dah tutup sbnrnya. Arep pon kuar r g jmpa Pak Gard ckp kat dier ni yg ktorg nk g panjat bukit n kitorg pon lps. Seb bek Arep pon dah pki trus outfit nk panjat bukit dier so nmpkla convince nk bgtau Pak Gard ni dr aku n len2 dlm keta ni pakai jeans n t-shirt ag. Hehe. Klu kat Yuyayiea ni kol 12 dier dah ttp gate n klu sape2 nk masuk n kuar payah skit. Kadang2 tu bole je kuar kadang2 2 tak bolela. Mmg leceh skit tggl di bumi Yuyayiea ni.

Since Noon mintak ktorg amik dier dlu sblm g Broga, ktorg yg dlm keta Elnur nipon g r Cheras amik dier dlu. Kitorg pon ingt2 lupa g umah Noon pasal kitorg penah skali je g umah Noon time cuti SPM dlu tupon naek bas n dr KL. Mula2 dah btol masuk Cheras skali smpi dkt dgn Plaza Phoenix ktorg tersalah jalan plk. Seb bek Jerr ader skali n dier ckp dier pon slalu jer tersesat g Cheras ikot jalan ni. Aku pon byk kali kol Noon tnya cmner jalan nk g umah dier tapi dier pon taktau sgt cmner nk explain nk g umah dier dr MRR2. Yela Cheras besar gile kowt. Aku rasa dah sama besar dgn KL. Aku pelik gak pagi2 buta ni kat jln Cheras ni byk giler polis berkeliaran n wat road block. Pas dah pusing2 n tgk signboard g Bandar Tun Hussein On kitorg pon smpila umah Noon. Time odwy dlm keta g umah Noon ni Elnur tak abes2 wat lawak bodo dier smpi ktorg tak benti2 gelak. Ader skali tu Arep tnya kitorg nt kat Broga ktorg nk breakfast kat atas ke kat bwh. Patu Elnur bolela lak tnya dier "Eh kat atas bukit tu ader jual nasi lemak smua ke? (lbey kurg cmni r)" Ktorg smua gelak la kat El ni n ckp kat dier manala ader mak cik jual nasi lemak kat ats Bukit Broga tu. Mksd Arep pon klu nk bfast kat ats bukit belila makanan siap2 sblm nek bukit nt. Apla El ni bole lak pikir Broga ni macam Bukit Bendera kat Penang ader restoran bagai kat atas bukit dier. Mula2 smpi umah Noon aku cm excited semacam lak. Mybe aku dah lama tak jumpa Noon kot. Hehe. Ingtkan nk amik dier n trus bla skali dier ajak dlu lepak umah dier makan kek. Upa2nya mlm tadi dier celebrate bday ayah dier satu family patu ader kek lbey. Cm segan lak masuk umah org kol 2 3 pagi ni patu dahla kitorg ni bising je keja. Seb bek umah Noon dua tingkat smua fmly dier tdo kat atas. Kitorg pon masuk r umah Noon dlu n lepak2 makan kek. Seddaaaaaaap kek Noon ni wich is kek coklat pisang. Time ktorg makan2 borak2 ni Syuk kol aku bgtau dier tak dpt join pasal kwn dier wat palat lak kat dier. Aku ckpla takpe n ok je n br cm nk excited bgtau dier yg ktorg smua kat umah Noon ni tapi dier cm moody lak. So pas dier inform aku cm2 dier trus letak so takder la borak sakan sgt. Since ktorg dah kat Cheras ni, aku kol r Trah ckp kat dier yg kitorg just tggu kat sini je n mintak dorg datang je trus Cheras ni kat umah Noon. Pas dah makan kek (Kek ader lbey n Noon tapau kata nk makan kek nt kat ats bukit) n Noon pon amik barang2 dier smua ktorg g lepak kat mamak umah area umah Noon pasal Jerr nk makan sth yg berat pasal dier mmg lapa giler since dier kat Yuyayiea tadi. El mula2 ckp nk minum skit je tgk2 skali dier pon join makan skali. Time ktorg duk makan n lepak2 kat mamak ABC (Always Best Choice) ni br kol 2.45 cm2. Ingtkan pas makan nk g jejalan kat area2 dkt dgn umah Noon ni skali time ktorg duk borak2 Trah kol aku yg dorg dah odwy n nk g Cheras dah. Tup tap tup tap dorg nk smpi umah Noon pon. Seb bek Mus join skali so dier tawla nk bawak dorg ni g umah Noon pasal umah mak cik dier kat sni je. After dat dorg pon smpi n ktorg pon gerak r g Bukit Broga kat Semenyih.

Upa2nya jalan nk g Broga ni takderla payah sgt pasal dier byk straaaaaaaaaaaaight je dr umah Noon kat Cheras. Arep pon ingt2 lupa je jalan so ktorg bwk slow2 n depend kat signboard. Dlm kol 5.20AM cm2 kitorg pon smpila Pekan Semenyih. Ktorg stop dlu kat Masjid pekan ni pasal nk solat suboh dlu kat sini. Pas smua dah stop kat masjid ni aku br pasan yg adek Mus, Syakirin pon ikot skali. Sblm masuk suboh ktorg pon lepak jap sama2 dlu n borak. Aku ingtkan mula2 Mus tak ikot skali dier ikot pas baca status FB Trah kata yg dier berjaya kejotkan Ikhwan smua. Oden simpan janggut so time aku salam dier nmpk len pulak aku tgk dier cuz aku pon dah lama tak jumpa dier. Suboh pon masuk n ktorg pon solatla berjemaah bersama dgn org2 Pekan Semenyih ni. Sblm solat aku ckpla kat Mus "Ko nk taw x nila first time aku solat suboh berjemaah setelah laaaaaaaaaamaaaaaaa giler tak solat suboh berjemaah. Slalunya bangun kol 6.30 takpon 7 lbey brla terkedek2 nk solat Suboh." Haha. Time solat tu Imam tu baca surah start dgn Alif Laaam Mim n mula2 aku ingtkan dier baca surah Al-Baqarah. Skali dh smpi tgh2 tu rasa lama pulak Imam baca ni n macam familiar je dgn surah ni. Upa2nya dier baca surah Sajjadah. Haha bengong la aku ni. Tula berfoya je keja smpi surah Sajjadah pon dah tak cm dah. Brla aku ingt arinikan ari Jumaat mmgla dier baca surah Sajjadah. Lama gak dah tak wat sujud Sajjadah ni. Aku bgtaw r El pasal bnda ni dier pon ckp dier sama je dgn aku. Hahaha. Pas smua dah siap n tkr baju smua kitorg pon gerak r g Broga. Dr Broga from masjid ni takderla jauh sgt. Time odwy ni kitorg lalu sblh University of Nottingham cawangan Malaysia. Aku br je tgk u ni pas tgk citer Lagenda Budak Setan dgn Trah n Nadea kat KLCC a day before kitorg g Broga ni. Mmg cantek r u ni cm dlm citer tu wlupon tgk dr luar je. Dlm 10 minit cm2 kitorg pon smpila kat bwh Bukit Broga. Mmg kat bawah dier tu smua pokok kelapa sawit je. Arep ckp time wikend slalu rmi org smpi kena berebut parking kat tepi2 pokok kelapa sawit. Time ktorg smpi nipon aku terkejut gak r tgk byk gak keta parking kat sini. Pas parking keta masing2, ktorg siap2 n bwk ap yg patut. Arep toss in botol air n kek Nun dlm beg aku. Patu ktorg statla perjalanan ktorg mendaki Bukit Broga.

Time ktorg stat nek bukit ni mmg tgh gelap lagi pasal br kol 6.30AM. So sape yg ader torchlite tu bwk kuar while aku just guna iPhone aku je as torchlite. Haha berlagak giler. Mula2 jalan sama2 last pecah 3 grup - Arep, Peha, Trah n Mus kat dpn skali den Duma, Adda, Aku, Noon, Jerr, Oden kat tgh n blakang skali Ikhwan, Elnur n Syakirin. Sian giler aku tgk El mmg dier bersungguh2 r time nk daki Bukit ni. Mula2 jalan nk daki dier ok je tapi stil semput gak r aku nk daki. Byk kali gak r aku stop. Mula2 lalu byk hutan je n skali tu nmpk gak dier punya puncak. Time aku nmpk puncak tu aku br ingt nk hepy pasal dah nk smpi skali punya jalan nk ke puncak ni CURAM GILER VAVI ! ! Time ni smua dah berpecah n aku naek dgn Jerr je. Seriously time naek tangga tanah dier yg curam giler VAVI ni aku rasa aku macam Frodo Baggins tgh naek Mt. Doom time dier nak musnahkan One Ring in Lord of the Rings: Return of the King. Semput weyh naek curam yg CELAKA ni. Aku stop gak bbrapa kali pasal penat sgt. Last2 aku n Jerr smpi gak kat ats puncak dier tu. Mus, Trah, Arep, Peha n Oden dah smpi dlu sblm aku. Smpi2 je aku trus terduduk sblm Mus yg mmg dah terjelepok dlu. Mus ckp kat aku "Cuba ko tgk Arep tu Azam dier elok je tak penat apa pon." Seyes Arep mmg fit nek bukit ni while aku ni rasa macam nk separuh mati je nek curam Broga ni. Aku mmg RESPECT N SALUTE ABES r kat Arep n Nadea yg slalu g panjat bukit n gunung ni. Ni br Broga blum ag gunung2 len. Dahla slalu klu dorg nek bukit or gunung2 tu dorg bwk beg berat berkilo2. Korg mmg Pendaki Tegar and Warga-Terhormat-Panjat-Memanjat-Gunung-dan-Bukit-Satu-Malaysia yg sejati r. Aku ingtkan aku dah smpi puncak dier skali Arep ckp ni br check point 1 n upa2nya ader 2 check point ag. Aku dgr je Arep ckp cm2 aku trus WTF ? ! ! Aku mmg dah tak larat dah nk gerak mana2 n mmg nk duk kat check point 1 ni je. Patu aku tgk muka Mus muka dier pucat giler n dah nk biru dah. Aku n Arep soh dier minum air byk2 tapi dier penat sgt. Aku offer dier kek yg Noon bwk tu skali ktorg terlupa lak nk bawak sudu. SENGAL btol r. Haha. After dat Noon smpi den Duma n Adda n last skali brla Elnur, Ikhwan n Syakirin. Mmg aku tepuk tgn tgk Elnur dpt gak smpi check point 1 Broga ni. Kat check point 1 ni dah nmpk ramai org yg nek Bukit Broga ni. Arep kata ader skali tu dier g mmg jem giler stat dr bwh smpila ke curam yg CELAKA ni. Time ktorg duk relax2 n start tgkp gmba, Mus pulak cm nk pengsan. Kbtulan ader kwn2 laki Peha poin nek gak Broga ni so ader salah sorg dr dorg kasi Mus minyak angin. Time ni gak kat bwh dah hujan. Skali beberapa minit kemudian air titik hujan mula turun n lama2 MAKIN LEBAT ! ! Smua org lari g bertenggek ader satu bwh tepi curam ni. Aku ingtkan hujan skjp je tapi makin lama MAKIN LEBAT n takder tanda2 nk stop lak 2. Time Arep ckp ni bole pulak dier bgtau yg 2 kali dier dtg sni dua kali tu gak hujan. Tapi time dier g 2 kali tu takder la hujan lebat cmni. Mus spt biasa (dgn mulut masin yg slalu termakbul ap yg dier ckp) ader tnya Trah "Cmner klu kiter g hujan?" Aku n Trah dah stat meraung2 ckp tiap kali kiter jadi organizer je msti je ader tak kena n ckp pani dah taknk jadi organizer dah. (Note:Gambang) Time ni Elnur cm biasa trus wat lawak bodo2 dier smpi kitorg gelak tak abes2. Bole pulak dier ckp "Arep aritu dier g hujan so dah dua Arep skang mmg hujan lbt r". Mmg time ni ktorg smua lenjun mandi hujan sama2. Lama2 2 makin sejuk aku rasa. Tibe2 rasa cm kat UK dlu. Haha. Time dorg2 bising ni aku duk diam je n dorg ckp kat aku "Ha Azam tgh pikir ayat la 2 dalam pala otak dier nk tules ap dlm blog". Mus ader bg cdgn trun skang tapi hujan lebat sgt takut bhya pulak. Besides dgn curam dier yg CELAKA tu mmg licin r nk trun. Tapi klu trun time hujan ni mmg bole wat slide je r n slide macam kat Sunway Lagoon. Smpt gak time ni kitorg tgkp2 gmba wlupon takut kamera or hp rosak. Ikhwan byk kali gak snap gmba time hujan ni. Mmg dasat r kitorg bermandi hujan kat atas Bukit Broga ni.

Time tgh2 hujan ni Arep suggest kiter g je checkpoint 2 n checkpoint 3. Tibe2 tgh2 hujan lebat ni aku rasa smgt lak nk g sana. So aku, Arep, Ikhwan, Jerr, Noon, Syakirin, Peha n Trah pon gerak g check point ni while others decided to stay. Masa aku jalan nk sana br aku pasan lagi yg Bukit Broga ni mmg sebijik macam Shire tmpt tggl Hobbits in Lord of the Rings. Wah time naek Broga nila memori2 LOTR kembali pulak. Mmg sebijik weyh dgn rumput dier yg pendek n hijau. Time nk g check point 2 n 3 ni dier punya curam tu dah tak CELAKA sgt cm curam nk g check point 1 ni. Wlupon jalan agak licin tapi kitorg stil bertekad gak nk smpi ke check point 3. Kitorg even kena panjat batu yg agak besar gak r n seb bek ader tali mmg dah diikat kat situ nk tolong kitorg panjat batu ni. Pas dah jalan2 ni kitorg pon smpi kat check point 3. Kat sini ader gak dier tulis "Selamat Datang ke Puncak Broga". Wahhh hepy giler dah smpi btul2 puncak Broga. Tapi puncak dier ni takder la nampak satu pemandangan Semenyih cm kat check point 1 tapi nmpk skit je r pasal ader byk batu2 besar je. Patu ktorg ader gak tgkp2 gmba smpi Ikhwan punya hp dah nk rosak smpi masuk air. Ader skali tu time nk tkn butang tgkp gmba tu kena tekan byk2 kali pasal byk butang dier dah rosak. Kitorg ader nmpk gak yg len2 nk g check point sini time kitorg odwy tadi tp dorg g patah balik g check point 1. Haha. Kat puncak Broga ni ader Jalur Gemilang yg dah terikat kat pokok ni patu Syakirin g tnjk ader nama aku kat bendera tu. Bagus giler dah ader org buh nama aku sblm aku smpi sini ag. Pasan giler aku. At least nama aku mmg dah ader kat atas puncak Bukit Broga ni. Hehe. Time kitorg duk atas batu puncak ni Arep mintak kat aku kek Nun tak jadi nk makan tadi time kat check point 1. Kitorg pon smua men belasah je r makan kek pakai tgn lantak r tangan wlupon tgn kitorg ni dah kotor giler pegang macam2. Haha. Ingtkan tak termakan kek ni pasal penat skali abes gak kek ni ktorg belasah. Tatkala kitorg duk leka camwhoring n melompat2 macam org tak btol, hujan dah stop trun n matahari stat menyinar kembali. Elnur tak abes2 ckp time ni dier rasa cm dlm Lion King 1 dlm scene "Simbaaa". Pelangi pon start muncul n beautiful giler. Time ni mmg aku dah btol2 nmpk betapa lawanya Broga n mmg sebijik giler bukit dier mcm Shire in LOTR. Kitorg pon trun g checkpoint n reunite with others. Aktivit camwhoring diteruskan shgga nk kol 10 lbey. Mus tak abes2 ajk trun cpt tapi dorg ni wat bodo je ckp dier n stil duk pose dgn pelbagai jenis pose for photoshoot. Last2 pas smua dah puas ati ktorg pon start trun. Time trun ni aku bukak iPhone aku n pasang lagu bg mengisi ruang kesunyian. At the same time, Oden kutep smua sampah yg dier jumpa time nk trun ni. Oden mmg praktikkan ap yg dier laja dlm PQS dlu while aku dah tak larat nk kutep papepon just nk trun je. Kaki aku pon dah sakit while tgn aku dah gatal2 lalu tepi2 lalang n daun ni. Besides that, baju aku yg tadi basah kuyup trun2 je ni trus dah kering pasal panas. Pas smua dah smpi bwh kitorg bersihkan kasut or ap yg patut so nt takder la kotor keta masing2. Den kitorg pon bergerak keluar dr kawasan Broga n g makan.

Mula2 ingt nk makan kat mamak or gerai kat Semenyih ni skali Mus soh g makan kat mamak dkt dgn umah Nun wich mamak yg ktorg makan pagi tadi time tggu dorg Cheras tadi. Time nk g mamak ni ader keta mana ntah langgar keta Peha smpi dier punya lampu depan pecah. Patu tak silap aku Peha macam baek ati bg org tu blaa je. Aku cm tak tumpukan perhatian sgt time ni pasal badan aku mmg dah letih time ni. Duma tnya Peha naper tak gertak or panggil orang tu blk tapi Peha jawab dier tak wat cm2 pasal dier br je ader langgar keta kat umah dier n dier pon cabot lari. Haha. Peha oh Peha ap la ko ni. Den ktorg pon breakfast sama2. Mus tnya aku "Azam ko heppy?" Aku jawab " Aku Happy". Hehe. Pas dah makan smua dlm kol 11 cm2 kitorg pon bergerak r utk pulang.

Aku ingt pas balik ni nk g Demo Palestin kat dpn US Embassy after solat Jumaat. Mula2 dah jadi dah nk g dgn Azreen (Kwn Yuyayiea) skali mak dier tak kasi lak g. So ingt nk ajak la saper2 patu tapi pas aku dah smpi Yuyayiea aku rasa penat giler. Time g Solat Jumaat pon aku mmg tersengguk2 tdo kaw2nya. Nk bwk moto g masjid pon dah tak larat rasa. Blk je solat Jumaat aku trus tdo smpi kol 7.30PM. Haish smpi tertinggal solat Asar. Haha. Papepon aku sgt puas ati dgn dis time punya reunion. EVERYONE IS HAPPY AND SO AM I.


Spt biasa aku tak tngkp gmba sgt. Gmba2 ni pon aku cilok from FB Noon. Klu korg nk tgk lagi gamba bole r tgk kat FB Noon ea.



Sblm start mendaki

Hujan lebat giler nk mampos !

Bdk2 Generasi Hebat bak kata Noon pasal kitorg je smpi puncak. Haha.

Rakan-rakan Karib.


p/s: This is my 100th post. I am glad to fill it with happy memories.

8 comments:

  1. weii...spe2 nk download gmba kte g naek broga hill y gne camera aku r,camera laen mnx ngn dak2 nie r,tekan link nie ek...http://9ddddcaa.linkbucks.com....

    ReplyDelete
  2. noon a.k.a nancherJune 6, 2010 at 7:45 AM

    credit 2 adek mus sbb tlg capture gamba2 kite...kalo xde mamat nih x pat la kite tgkp gmbr bersama2 an...

    ReplyDelete
  3. Btul2..bgus btol adek Mus..takder merengek2 pon soh dier amik gmba kiter..hehe

    ReplyDelete
  4. malam tu aktgk prince of persia ngan mus kat wwm.....huhuhuu

    ReplyDelete
  5. waaah best2..hehe..weyh nk tgk a-team ajak aw..

    ReplyDelete
  6. noon a.k.a nancherJune 8, 2010 at 12:33 PM

    oii jgn lupe aku skali...
    one of da movie yg di tunggu2 nk tgk..

    ReplyDelete
  7. okay nt aku set tarikh smua kiter g tgk..kiter marathon je la muvie trus..haha

    ReplyDelete

HaaA Ngomel JAngan TAk NgomeL !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...