Followers

World Clock

>

Saturday, October 10, 2009

London + Oxford . . .

7th October 2009, Wednesday - Bergerak ke London from Southampton. Perjalanan mengambil masa selama 2 jam lbey cm2. Kire mcm dr KL nk g Melaka gak r.Soo pukol 4 lbey pagi dah kena bgn awal2 pasal bas kitorg gerak kol 6.40am. Besides sini bukan cm Msia bas ader delay kew ap dorg mmg gerak on time jew..huuu.


Balan, Balqis n Aku tgh tggu bas kat Stesen Bas Southampton University. Sejuknya pagi2 buta kat sini..


Dah smpi London.Ktorg trun kat Victoria Station. Dah smpi2 sni kena g Marble Arch pasal nk check in hotel kat Redland Hotel sana as well as jumpa Kak Syida n her husband aka kwn sis aku gak travel g sni. At first tu taktaw nk beli tiket cmner n nak naek tren katner smua cuz tren aka tube yg org UK ni panggil mmg besar giler n tube dier ni smpi ke ceruk2 UK pon dier g.Tapi pas dah men naek n ikut jew map kecik tube dier tu smpi gak r kitorg kat tmpt yg ingin dituju.Hehe..



After kuar from Marble Arch tube station ktorg pon jalan r g tmpt hotel ktorg.Sepanjang jalan ni aku mmg dapat rasakan environment dier mmg laen giler compare to Southampton. Kat sini mmg jalan sesak n rmi giler org.Mmg seyesly rmi nk mampos esp klu korg naek tube org tgh balik keja n sesak dier mmg double dr KL r.Tapi yg kat sni bestnya klu sesak2 kat tube ni pergerkan dier mmg smooth jew cuz tube dier smua panjang2 n laju jew.Gmba yg atas kiri ni gmba kat Hyde Park n Hyde Park ni pon besar giler nk mampos r.Seyes besar n aku rasa 10 kali ganda besar 4m Taman Tasik Titiwangsa n Taman Metropolitan Kepong.Sesampai jew kat hotel kitorg tak check in cuz receptionist dier takder n suh dtg pas kol 2pm.Soo ktorg g r Madame Tussaud dlu nk jalan2 sekali dgn kwn sis aku yg ktorg br jumpa ni.



Dah smpi Madame Tussauds kitorg jumpa pulak kazen aku Kak Lang Dayah.Dier pon join gak kitorg masuk sini.Madame Tussauds mmg best r cuz banyak giler patung2 wax celebrities, historians, icon figures, world leaders n macam2 ag kat dlm tmpt ni.Org kat dlm ni pon rmi giler n masing2 tpksa nk berebut2 ikut turb nk tgkp gmba kat patung2 kat dlm Tussauds ni.Aku pon mls nk posing lebey2 kat gmba ni cuz tiap kali aku suh abg aku tgkp gmba msti org len rmi2 tgk aku cuz nk tggu turn.Haha. Yg best aku dpt tgkp gmba dgn Miley Cyrus n Britney Spears who are artis yg aku minat giler2!BEst2 dpt tgkp gmba dgn dorg.Pas dah g Madame Tussauds kitorg g London's Dungeon.Seyesly aku rasa klu aku tak masuk sni pon aku tak nyesal cuz bg aku takderlaa best mana pon org kata seram takderlaa seram mana.Cuma aku jewlaa takut cuz lalu tmpt gelap2 ingtkan ader org nk terkejut2kan aku upanya takder.Klu ader pon cuma skit2 jew.Grup kitorg lak asyik loyer burok gelak2 jew smpi aku rasa hantu2 kat Lundon's Dungeon tu cm tak puas ati dgn kitorg jew.Hahaha.Biasala org Melayu kitakan.N aku cpt bosan cuz aku rasa mcm masuk klas sejarah n blaja sejarah2 killers n murderers in history of London.Fyi,doesn't mean I am majoring in history aku minat semua history.Selected history jew ea aku minat.Hehe.Cuma last kali jewla rasa teruja pasal naek cm Solero Shot kat Genting cuma tak tggi sgt r.Time kat London's Dungeon ni mmg keja aku jerit n terpekik2 cm mak cik tgh menghoyan hilang anak.Hahaha..

Luar London's Dungeon and watching Balan layan Guitar Hero kat Gift Shop kat dlm London's Dungeon

After kuar 4m London's Dungeon kitorg ingt nk g London's Bridge cuz dah dekat dah tapi hujan makin lebat pulak.Soo kitorg just g pegi satu kedai makan ni ala2 Mcd tapi versi halalnyew n makan situ.Pas dah makan kitorg balik ke hotel kitorg n rest for da next day.Btw bilik hotel kitorg tersangatla sempit n terpaksa crammed kat dlm bilik tu.Tp harga dier ok r 60 pound per night compare to hotel2 len kire 30 pound per head.Huu

8th October 2009, Thursday-Once again kitorg bgn pagi2 kol 4.30 cm2 cuz nk gerak pagi2 gak.Arini Aku, Balan n Balqis separate with Kak Ngah n Abg Jep cuz grup aku nk g Oxford with Safwa while dorg kuar dgn Kak Syida n husband dier. Soo pas dah bfast smua 6.45 aku dah gerak kuar dr hotel n gerak g tube. Mula2 nervous gak aku cuz takder org tua nk guide n aku terpaksa biasakan diri dgn tube ni.Pas dah tgk map dier btol2 br rasa ok.In fact aku rasa aku sonok lak guna tube dier cuz senang n bole bwk ko g mana2 jew. Kitorg pon nek tube g Victoria balik cm semalam cuz nk jumpa Safwa kat situ.Safwa dtg lmbt skit cuz umah dier jauh skit dr Central London soo terpaksa nek tren len.Masa aku jumpa Safwa ni aku tgk eh kecik nyew Safwa ingtkan sama tggi dgn aku. (Haha.Safwa ko jgn mara ea). Lama gak r tak jumpa dier ni n last kali kitorg jumpa pon time F3. Best gak dpt jumpa Safwa n dpt gak nmpk muka familiar kat sni. Den kitorg pon jumpa r n nek bas g Oxford tu from Victoria.




Time g Oxford ni view kiri kanan kat Highway dier mmg lawa r compare to highway g Southamton.Smua nmpk ladang n lembu2 macam kat iklan Dutch Lady tu. Nk g sni pon lama gak n amik masa 2jam lbey. Naek2 jew bas Oxford Tube ni aku trus tdo cuz ngantuk.Haha.Den smpi2 jew sana kitorg g Oxford Information Centre cuz nk cr tour g jalan2 satu Oxford ni. Tour dier ni jalan kaki jew n bwk tmpt2 significance kat Oxford esp around universiti dier. Oxford mmg lawa giler nk mampos r bg aku cuz bgunan dier mmg smua bgunan lama2 giler.Time beli tiket tour ni aku dpt gak r dgr Safwa ckp omputeh wat ptma kalinya. Mak aih pompuan ni mmg ckp sebijik dah loghat British n aku amatla kagum dgn dier.Jeles pon ader.Hehe.Den kitorg masuk Boldelain Library yg Reader Room dier n kat sni takle gmba. Fyi sni gak r tmpt scene for Harry Potter n Philosopher's stone. Seyesly library dier lawa nk mampos siot!Aku n Safwa time masuk library ni mmg excited giler n tak sangka kitorg kat set Harry Potter dlu. Aku ni r tak abis2 pikir dlm pala otak "Aku tak sangka yg aku skang lalu kat tmpt Daniel Radcliffe, Emma Watson n Rupert Grin dlu lalu".Haha.Library nipon only selected students jew bole masuk n guna cuz buku2 kat dlm ni smua buku lama2 since 1300.Perghh!Mmg kalah r Arkib Negara kat Jalan Duta tu.Ni klu mak Nadea masuk ni msti dier pengsan kot tgk buku2 kat sni.Haha.Den kitorg pon g Mcd nk lunch.




Pas makan kitorg pon join r tour tu. Aku mls nk citer ap yg org tu citer just nk citer ikut gmba ni cuz gmba2 ni smua ader kaitan dgn Harry Potter kecuali gmba yg 3rd ni. Gmba 1st ni kat Dining Hall Christ Church College wich also Great Hall Harry Potter. Tmpt ni mmg lawa n only selected student Oxford jew bole mkn kat sini. Second gmba ni gmba tangga wich kuar dlm Chamber of Secret klu korg pasan time Harry n Ron lambat masuk Hogwarts cuz dorg naek keta terbang tu. Gmba 3rd ni bgunan penah kuar kat dlm Golden Compass time Nicole Kidman nak naek belon udara panas n gmba last kali ni library yg aku citer tadi.Floor atas dier library Hogwarts n tingkat bwh dier Hospital Wing. Time dah abes tour ni kitorg tersesat2 cari jalan nk g bus yg mula2 kitorg smpi tadi n kitorg btul2 ampir miss bas tu. Seb bek Safwa pandai tgk map thanz to her kitorg smpt naek bas tu.Hehe


Selepas jalan2 kat Oxford aku pon pulang la balik ke London. Time dah balik ni aku dah msg Hanis nk jumpa dier kat Malaysia Hall. Excited gak aku nk jumpa Hanis cuz kitorg pon last kali jumpa pon time reunion tu.Macam2 story r kitorg catch up.Seyesly aku br pasan yg Hanis mmg dah byk giler berubah n nmpk mature.Aku rasa klu nk bandingkan dgn kwn2 aku yg Sg Pusu dier laa yg paling mature aku rasa cuz aku nmpk dier ni ader vision idup n awareness thdp dunia dier tggi. Aku nk xplain pon payah tapi cool r Hanis skang.Hehe.Yg paling best aku dgr citer dier dpt duet lanja 1000 pound sbulan n ni dah tolak yuran.Dier ckp mmg terleby ckup pas dh tolak duet makan n trasnport.Bapak kaya r dier.Sonok giler dier dah laa dapat duet byk den bole shopping macam2 kat London lak tu.Pas dah jumpa dier smua kitorg pon separate r masing2 balik ke tmpt masing2.Safwa balik umah dier Aku lak balik Victoria balik while Hanis balik college dier balik.Mlm ni gak kol 10 aku nek bas balik g Southampton.Mmg sgt memenatkan r ari aku ni cuz jalan sana sni tapi puas ati cuz dpt jumpa kwn2 lama n g tmpt Harry Potter.Hehe


p/s:Duet aku dah tggl skit giler..Soryla kpd kwn2 yg tak dpt souvenir nt cuz aku pon nk beli brg utk aku gak..hehe

6 comments:

  1. azam!i know ur running out of money,tp aku nk gak replika eiffel tower ble ko g paris nnt!hehe~
    wah skg ko dah master eh naek tube2 bagai ni?
    aku tgk map london underground yg ko bwk g uia ri2 pon aku dah serabut!

    ReplyDelete
  2. cet! da cite mcm2 kat blog ni smp wat kitrg rs jeles gile pastu tak de dwet plak nak beli ole2..:p

    ReplyDelete
  3. to syahmi:
    don't worry syahmi aku akn belikan ko gak replika eifel tu..hehe

    to mash:
    biar r..hehe

    ReplyDelete
  4. salam..jelesnye part pgi library tuh..hhee..

    ReplyDelete
  5. naik underground?best..wah..rindunye..
    terasa jeless...!! :(

    belilah replika tu..kt eiffel tower dorg jual bebanyak skali..
    murah2 kot..^.^

    enjoy ur trip..

    ReplyDelete
  6. to hazy:
    haha..biasa2 jew hazy..

    to nana:
    dah beli pon..hee

    ReplyDelete

HaaA Ngomel JAngan TAk NgomeL !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...