Followers

World Clock

>

Thursday, April 28, 2011

Book Fair 2011



Yesterday ak g KLIBF 2011 (Kuala Lumpur International Book Fair) kat PWTC. Ak mula2 takder geng nk g skali seb bek Syahid dah trun KL from his hometown kat Perak so ader la teman. Nk ajak Yan Trah El smua ni tgh bz exams. Huhu

Cm biasa KLIBF penuh dgn budak skola time ak masuk PWTC. Ak rasa 90% visitors kat dlm PWTC ni smuanya bdk skola. Mmg tak heran r pasal dr dlu ag mmg majoriti yg dtg sni bdk skola je. Dis time KLIBF makin besar. Klu dlu 2 floors kali ni smpi 3 floors n stiap penjuru bilik2 negeri kat dlm PWTC ni cm Bilik Selangor, Bilik Pulau Pinang r smuanya penuh dgn book publishers. Satu pencapaian hebat kepada organisers KLIBF dis year pasal byk bwk book publishers datang promote buku dorg kat PWTC ni. So ak n Syahid trus nek 2nd floor n cm biasa gak floor sni penuh dgn buku2 bdk skola cm Sasbadi, Pelangi, Fajar Ulung bagai. Ak mls nk sggh mana2 gerai kat sni n trus r nek 3rd floor pasal floor snila byk jual buku2 yg taste ak cm english novels n history books. Sblm nek tu kena tarik dgn org Linguaphone n bukan maen panjang lebar gak r dier duk terangkan pasal menatang ni. Yg tak tahan tu ader skali tu dier uji ak punya pronounciation n dgn yakinnya dier ckp smua sebutan ak salah. Duhhh sebutan in English sgt subjektif k. Tak semestinya smua org kena sebut cm ko. Emos gak ak dgn bdk ni. Tapi dier mmg yakin r explain kat ak pasal bnda ni n ak pn cm tertarik dgn Linguaphone ni. But in da end dier sebut hrga dier RM1990 sekian terima kasih la. Aku pn bla n g cari buku2 yg bole menarik minat ak.

Dah smpi 3rd floor jalan keliling byk international publishers cm Wiley, Oxford, Macmillan n unfortunately smua publishers ni byk jual textbooks. Time ni byk la nmpk lecturers duk borong textbooks cm giler. Pusing2 ag jmpa Penguin publisher n tgk signboard kiri kanan kat sni ader discount 30% and 40% kat most of buku dorg. Cm excited la kan skali duk usha2 tgk takder buku yg best. Klu ader pon cm mahal sgt r plk lebyh dr bajet ak. Patu jalan skit ag kat blakang 3rd floor ni jmpa satu gerai ni jual buku2 Turkish n dis time mmg tarik perhatian ak. Gerai ni byk jual buku2 Ottoman empire soo ak pn dah excited terlebeyh r ni. Soo ak pn beli r satu buku ni called Ottoman Women

Nama buku ni Ottoman Women by Asli Sancar. Buku ni berharga RM70. Ak pantang nmpk buku2 pasal Ottoman n Turkey ni mesti rasa menggeletat je nk beli trus. Haha

Buku ni mengenai women lifestyle and their roles during Ottoman Empire. Content dlm buku ni sgt beautiful illustrated !

Turkish woman


Makkah during Ottoman empire.

Reception room of the Dolmabahce Palace at Istanbul. Cantek giler !

Pemandangan dalm salah satu palace in Istanbul

Pemandangan di Topkapi Palace

Time usha2 buku ni skali ader buku pasal Ottoman Sultans yg lbeyh kurg je buku dier cm Ottoman Women. Ak mula2 berminat nk beli yg Ottoman Sultans ni skali tgk dah abes stok. Down giler ak. Tapi takpe r ak akn beli on9 nt. Haha.

The Ottoman Sultans by Salih Gulen. Buku ni pon content dlm dier sgt cantek !


Time nk bayar buku Ottoman Women ni ak ternampak satu lagi bnda dlm gerai ni yg wat ak cm hysterical diam2 wlupon kat luar nmpk je tenang. Haha. Ak trus tnya seller tu "Do you sell this?" and dier jwb yes and it's RM5 ak dgn tanpa pikir panjang trus je amik. It's Topkapi Palace Visitor Guide !

Tak dpt g Topkapi Palace dpt dier punya visitor guide pon jadi r. Haha

Kandungan dlm visitor guide ni.

Sblh kanan tnjk lukisan2 yg related to Topkapi Palace. 

Sblh kiri tnjk ucapan dr Topkapi Palace punya director.

Visitor guide ni sgt best pasal dier bole bukak2 cm pop up punya buku. Kreatif2 ! 

Sblh kiri yg ucapan tadi tu klu kiter tarik dier bole bukak jadi map Topkapi Palace ni.

Sblh kanan plk klu kiter tarik kuar tmpt2 menarik yg patut dilawati kat dlm Topkapi Palace ni.


Patu dier ader kasi free 2 bookmarks n satu booklet yg publisher ni ader publish pasal top public intellectual kat dlm dunia ni. Of kos dier listkan Muslim punya public intellectuals. Hehe
Ak tak kenal pon sapa dier ni. All I know he is Turkish. Haha

The list.

Pas dah shopping buku kat sni ktorg jalan2 kat ground floor punya gerai. Kat GF ni byk publisher cm Karangkraf, Dawama, MPH, Telaga Biru n etc. Masuk MPH smua ader buku ader discount 10%. Tak rasa tertarik nk beli pon pasal bek beli buku MPH time great sale dorg. Lagi berbaloi. Ingt nk balik dah pani skali hujan lebat giler nk mampos. Syahid plk time tu soh tggu dlu Ros ('bini' dier) smpi sni pasal dier nk dtg sni pas blk dr kerja kat Menara Celcom. Tggu2 Ros pon dtg n kitorg plan nk makan kat The Mall. G makan solat smua kat The Mall ni skali kitorg perasan kat dlm Mall ni ader bukfair gak. Kitorg pon g r usha n upa2nya kat sni English novels lagi murah n best2 lak 2 buku2 dier jual. Even World Map yg besar sblm ni ak beli 30 hengget lebeyh jual kat sni 16 hengget je. Soo ak dgn excitednya cm bdk2 dpt gula2 spend masa lama giler usha buku2 kat sni n in the end ak beli 3 buku dgn just berharga RM28. Hehe


The Secret of Lost Things by Sheridan Hay. Hrga RM8. Cover cantek n citer dier pon cm menarik so ak amik r. Hehe


The Story of A Life by Aharon Appelfeld. Buku ni lak RM10 je. Mula2 baca excerpt blakang dier citer pasal WWII skali pas dah byk usha dalam citer pasal Jews r lak. Adeyh ak bukan minat sgt pon nk amik taw pasal Jews ni. Takpela baca sajorh. Hehe


Last buku beli kat The Mall ni Henry: Virtuous Prince. Buku ni hardcover n tebal gile but hrga dier RM10 je. Murah giler kot.


So kesimpulannya ak mmg puas hati g KLIBF ni. Mula2 g ingt nk usha2 buku je mls nk beli pape skali dah jmpa yg berkenan n murah mmgla tak le tahan r da temptation to buy them. Hehe. Rugi sape tak g KLIBF ni. Tak kesahla klu korg claim yg korg bukan ulat buku tp trust me klu korg dah smpi sni msti ader gak satu dua buku korg akan beli punya. Soo silala pergi KLBIF ni sementara tgh masih ad kat PWTC tu. Oh KLBIF smpi 1 May ni wich ahad ni. More information about KLIBF can be found here. =) 


p/s: Dah jmpa reality show br yg ak totally hooked up called The Voice ! Best giler.

Adam Levine, Cee Lo Green, Christina Aguilera and Blake Shelton as the coaches.
Kat bawah ni video promo dier klu sape nk taw general idea about The Voice ni. Hehe. Br 1st episode pon show ni so tak terlambat pn nk follow. Hehe

5 comments:

  1. APASAL LA MASA AKU NAK EXAM NI LA MACAM-MACAM NAK BUAT WAHAI DUNIA OIIIIIIIIIIII BOLEH TAK TUNGGU AKU ABES EXAM DULU!!!!!!! AKU SUPER FRUST!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  2. alamak..history..xske..hihi.. =.=

    ReplyDelete
  3. xtau plak aku kat the mall pon ada book sale. sempat pergi KLIBF je. XD

    ReplyDelete
  4. haha. sempat je ag klu ko nk g. rini last day

    ReplyDelete

HaaA Ngomel JAngan TAk NgomeL !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...