Followers

World Clock

>

Thursday, March 10, 2011

Pulau Jawa Part I

Java Island Map. Stakat ni dah g Yogjakarta, Bandung, Jakarta and Denpasar. Oh Denpasar tu salah satu city kat Bali.

Alhamdulillah recently I have been given the opportunities to visit Indonesia again. Last year g Bali but dis time Pulau Jawa. Takderla da whole Pulau Jawa tu g teroka just g Yogjakarta, Bandung and Jakarta. But still it's kinda impressive bg aku pasal dpt g tmpt2 ni dlm masa 4 hari jew. Yewla jarak2 nk g tmpt ni pon agak jauh n takes satu hari nk g sni. Once again thanks to Kak Ngah and Bajep pasal organized trip ni n also byk tampung perbelanjaan time ktorg kat sana. My family and I sgt la hepy dpt visit lots of places and shopping cm giler. Haa tak lupa juga pada Along pasal kasi gak duet elaun pada Mama and Abah gak wlupon dier n Kak Fiza tak ikot skali. Save duet la katanya. Haha.

So aku akn cerita trip ni in few posts pasal nk divide ikut hari yg kitorg spend kat sana. Dis post I will tell bout da first day.


1st Day, 10th March 2011 - Yogjakarta

Pemandangan Yogjak from airplane
Ari kames on dis date ktorg bertolak from umah dlm kol 4 pagi lbey cm2 to LCCT pasal flight kitorg to Yogjak kol 7.45 AM. Along and Kak Fiza bwk dua keta angkut Aku, Balan, Kak Ngah, Bajep, Mama n Abah to KL Sentral. From KL Sentral kitorg nek bus LCCT dgn harga RM8 sorg. Smpi LCCT dlm kol 6AM cm2. Smpi2 check in barang dlu n after dat solat Subuh jap sblm masuk Terminal. Pas dah masuk naek la kapal terbang Air Asia yg dah ready nk bwk kami n penumpang2 len ke Yogjak. Dah masuk flight tgk tak ramai sgt passengers n ader la gak byk seat kosong. Perjalanan ke Yogjak mengambil masa dlm 2 jam stgh. Time kat KL kitorg cm riso skit pasal hujan lebat disusuli dgn petir and guruh. But alhamdulillah semasa perjalanan ke Yogjak takder pape masalah n smpi2 kat sana pon hari cerah n awan pon biru je. Hehe

Penerbangan ditaja oleh Air Asia. Ditaja la sgt. Haha. Tiket from LCCT to Yogjak ni dibeli dgn hrga RM125 seorg.
Ibu mengandung dan suaminya. Hehe
Dpn pintu gate. Airport Yogjak sgt kecik. Cm terminal bas je.
Pas dah kuar from immigration, da sister called Pak Supir (driver) yg dia dah book awal2 b4 dtg sni but kol after kol tak dtg2 gak. Last2 cr kat airport ni n jmpa sorg Pak Supir ni. Nama dier ak tak ingt plk pasal payah nk sebut but dier mmg baek giler (Mama n Abah ingt la kot). Sgt sopan n peramah giler. Pas dah deal dgn Pak Supir ni kitorg letak beg2 kitorg kat airport ni n mulakanla perjalanan kami melawat ke tempat2 yg menarik kat Yogjak. But first ktorg tak plan nk tdo sni pasal dah plan mlm ni gak nk g Bandung. So ktorg soh Pak Supir ni bawak ktorg g stesen keretapi pasal nk beli tiket g Bandung. Mula2 nk beli tiket kol 9 mlm cm2 skali tiket dah abes terpaksa la beli kol 12 AM punya.

Tiket ketapi. Beli klas eksekutif wich plg mahal skali dgn harga 195000 rupiah wich equals to RM67.17 seorg. Beli tiket mahal pasal nk selesa skit. 7 jam kot perjalanan nk ke Bandung tuh.

Welcome to Borobudur !
Kemudian kitorg pon meneruskan perjalanan ke Candi Borobudur ! Of kos tmpt ni la tmpt wajib yg kena g dlu pasal tak sah r klu g Yogjak tak g sni. Famous landmark Yogjak kot. Nk g Borobudur ni jauh gak pasal dier kat kwasan kg2 so takes time gak r nk g sni. Sampai2 Borobudur tak nmpk ag candi dier pasal kawasan Borobudur ni kawasan lapang n candi dier terletak kat tgh2 kawasan lapang ni. Tapi sgt cantek r tmpt dier. Patu kat Borobudur ni bukan je ader candi ni but keliling dier ader zoo gajah r, restaurants, museums, markets, umah2 org sni n macam2 ag. Sedikit fakta mengenai Borobudur yew. Borobudur's name originated from words Boro and Budur, where Boro means temple or shrine from Sanskrit 'Byara' while Budur remains us of Balinese 'Beduhur' which means above the hill. It is a stepped pyramid and was built  by piles of more than 2 millions andesitic rocks ! Byk giler kot. Oh candi ni khas utk Buddhism. Tiket nk masuk candi ni agak mahal and costs around RM43 cm2. Nipon pas after discount kitorg dpt guna org dalam kawan Pak Supir ni.

The Do's and Don'ts
Balan and Abah while Mama struggling nk nek tren. Hehe
Mula2 nek tren dlu pusing2 Borobudur. Byr 5000 rupiah je wich equals to singgit tujuh cm2.
Beautiful trees and grass
Borobudur from afar
Bajep and Abah
Borobudur dr pandangan hadapan. Tak silap ak ader 7 ke 6 tingkat cm2. Tapi lebeh dr 5 tingkat r.
Dr pandangan sisi
Mama sangat gigih naek tangga Borobudur smpi puncak wlupon terjengkot2 sambil dibantu Balan. Hehe. Kak Ngah naek sekerat jalan je pasal dah tak larat dah. Yewla kang bahaya lak utk baby dlm kandungan.
Seni ukiran
Mama and Abah di salah satu tingkat Borobudur.
Puncak Borobudur !
Sebenarnya takle panjat pon atas ni pasal dier tgh wat conservation nk pulihkan lantai tingkat ni but ak selamba je panjat. Haha.
Hehe. Siap bole nmpk gunung berapi ag kat blakang
Dr pandangan atas
Architecture
Buddha



After almost 2 hours jalan kat Borobudur kami pon membuat keputusan utk keluar dr kawasan ini dan menuju ke tmpt letak kereta. Spjg perjalanan keluar ni kitorg kna lalu kawasan market wich kami diserbu oleh penjual2 barang souvenirs yg ader kat sni. Ramai gile kot datang kerumun kitorg n tourists len smpi ktorg nek rimas. Rasa kesian pon ader gak pasal dorg mmg sgt desperate nk soh kiter beli barang dorg. Ader skali tu dua org je approach ak n ak ader la berminat nk beli barang from dorg ni skali pas yg len nmpk aku trus dorg dtg serbu ramai2. But mereka ni takderla paksa2 smpi tarik2 baju soh kitorg beli    barang dorg. But ni la yg wat aku respek sma Indonesians pasal dorg sgt hardworking and gigih. Dorg still gak jual barang pape yg dorg leyh jual wlupon klu kiter pikir logik barang tu bukan nye org ramai nk beli pon pasal dah byk dah competition sekeliling dorg. Or in other words they never give up and just keep going on. Klu org Melayu kiter termasuk ak skali mmg hampeh la nk jd cm dorg ni. After dat we continued our journey to Gunung Merapi lak. Gunung Merapi ni tahun lepas baru je meletus n smpi skang leyh tgk ag effect dier kat Yogjak ni. Sungai2 kat sni smuanya penuh dgn timbunan debu2 n pasir that comes from gunung berapi ni. Even kat bandar pon stil leyh nampak ag debu2 pasir dat comes from gunung tu. Tgk betapa jauhnya debu asap tu merantau dr kg2 pedalaman smpi ke bandar. Smpi2 kat Gunung Merapi ni aku rasa sayu sgt pasal tgk keliling kaki gunung ni abes dah musnah pasal kena lava and asap2 debu panas from gunung ni. Mmg abes rumah, kereta, motor, tanaman and macam2 ag yg ader kat kaki gunung ni musnah. Sgt sedeyh. Sesungguhnya Allah Maha Besar. Huu

Happy family berhadapan dgn Gunung Merapi. Time ni rasa sejuk r pasal kat atas bukit kan. However time Gunung ni meletus mmg sgt panas n ramai yg mati pasal kena abu2 or asap panas from gunung ni.
Natural disasters
Selepas kagum dgn kekuasaan Allah di kawasan Gunung Merapi, kami meneruskan perjalanan ke Candi Parambanan plk. Candi Parambanan ni candi for Hinduism compare to Borobudur for Buddhism kan. Perjalanan nk g sni lama pasal candi ni kat area town wich kitorg kena patah balik g town. Aku duk dlm keta mmg tdo je la keja spjg odwy. Dah sampai Parambanan amik bayar tiket dlu. Parambanan punya tiket pon lbeyh kurg je hrga dier cm Borobudur. Sblm g candi tu lepak2 kat entrance opis dier smbl2 minum tea n coffee. Hehe.

Welcome to Parambanan
The candis
Lovely couple
Taktau batu2 ni ap. Myb sebahagian drpd binaan candi2 ni kot but dah tak guna dah
Angsa Temple
Beautiful eh
Abah Se
Kat perkarangan museum
Berlatarbelakangkan Parambanan
Suasana masa kat Parambanan ni sgt nice. Time ni petang2 nk maghrib dah n sunset so pemandangan sgt la cantik. Patu angin pon mmg tiup sepoi2 bahasa mmg wat aku layan je. Jalan2 dgn family time ni mmg best. Patu malam mula menjelma n kitorg g makan dlu kat restoran masakan padang nk isi perut. Neway silala percaya ckp sy yg ayam goreng Indonesia mmg ayam goreng yg terbaek skali ak pnh rasa. Rasa rangup sgt smpi tulang2 dier bole gigit smpi hancur n telan. Aku mmg sgt suka masakan padang kat Indon ni. Tapi air2 kat sni smua rasa pelik2 skit. Mmgla mula2 tu rasa sedap je telan tapi nt rasa kat blakang2 tu msti rasa pelik je. Hehe




Abah, Mama and Pak Supir
Pas makan Pak Supir bawak ktorg jalan2 skjp sblm anta ktorg g tren station. Dier bwk ktorg g gift shop and ader satu tmpt ni cm dataran Yogjak kat dpn Istana besar dorg. Smpt gak r kitorg shopping2 skit barang from Yogjak cm tshirt and some souvenirs. Dlm kol 9 lbeyh and 10 cm2 kitorg smpi la kat stesen keretapi Yogjak. We say goodbyes to Pak Supir and tggula tren smpi kol 12 AM. Spjg time tggu ni masing2 dah kepenatan n smua relax2. Ak duk puas cr plug kat stesen ni pasal battery iPhone ak dah nk kong time ni. Mula2 jmpa plug kat toilet but after dat kena halau dgn cleaner kat situ. Last2 jmpa kat kedai makan kat stesen ni n dier ader charge dlm RM3 cm2 skali charge tak silap ak. Jadila asalkan ak leyh layan iPod time duk dlm ketapi tu nt. Hehe

Operasi bukak beg masing2 n isi ap2 yg patut.
Jauh tuh 388 KM nk ke Bandung
Suasana kat stesen ketapi Yogjak. Time ni je lengang skjp patu ader je org blk. Macam2 org ak jmpa kat sni. Askar, students, mak cik tua, pak cik tua smua ader tgh tggu nk nek tren.
Balan n Abah smpt gak duk berurut. Hehe
Dlm kol 12AM cm2 tren pon smpi. Kitorg pon cpt2 la nek tren n duk cari seat ktorg. Seat eksekutif cm seat bas ekspress kat Malaysia ni. Ader aircond n seat bole sandar2. Patu dier siap ader kasi selimut n bantal for tido. Ak dpt je bantal n selimut ni mmg trus bantai tdo pasal penat sgt. Hehe. So stakat ni je la dlu. Nt smbg ag. Ciao.

Hijau2 2 bantal n selimut. Sblm tdo smpt jap baca Time. Hehe


p/s: Weyh asignment byk tak siap ag weyh. Blogging ader je masa nk spend. Hehe

4 comments:

  1. OOoOOo....bestnye...
    cantik gambar yang ko amik...=D

    ReplyDelete
  2. tetibe aku terpk time ko post status ko kat fb yg ko ade kat jakarta, tak sekolah ke si azam ni sonok nye berjalan! haha.. cuti ke wey? konpius aku..

    5months ko ni spend kat mane wey? hee..

    ReplyDelete
  3. haha mash ak g 4 hari je khamis jumaat sabtu ahad. khamis ak ponteng klas jum sabtu ahad mmg takder klas..=)

    ReplyDelete

HaaA Ngomel JAngan TAk NgomeL !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...