Followers

World Clock

>

Monday, August 24, 2009

Aisha bint Abu Bakar . . .

Pertama kali Selamat Menyambut Bulan Ramadhan yg mulia kepada rakan2 dan serta seluruh umat Islam di muka bumi ni.Since I am history student, I think i should write sth about history so brlaa dpt mengaplikasikan history dlm kehidupan seharian.Haha..Dis posting nk citer pasal isteri our beloved Prophet Muhammad's wife who is Aisha bint Abu Bakar (mentang2 la bulan puasa..hehe). Act nk tulis pasal Aisha ni cuz sem ni amik sbjk Rise and Spread of Islam to 132AH and dlm sbjk ni mmg blaja sejarah Nabi from A to Z dan lagi details drpd laja kat skola dlu. Patu sbjk Sciences of Hadith lak kena wat assignment pasal Aisha n contribution dier to hadith. So pas dah baca kesah2 Aisha ni rasa menarik pulak nk kongsi few facts pasal Aisha ni.Hee..

  • Aisha lahir pada 4 thn after the prophethood of Nabi or sng kata lps Nabi terima da 1st revelation dan merupakan anak kepada sahabat ksygn Nabi iaitu Abu Bakar al-Siddiq dan Zaynab.
  • Telah berkahwin dgn Nabi pada umur 6 tahun during the month of Shawal. Namun the marriage tu betul2 official time Aisha berumur 9 thn. Maksudnya Aisha lost her virgin time umur dier 9thn ! How young she is! However ramai org wat speculation and controversy kat Nabi and Aisha pasal Nabi kawen dgn Aisha time dier budak lagi.The western Orientalist even called Nabi phedophilia (rasanya cmni eja dier.salah siler bgtau yew) pasal kawen dgn Aisha time kecik. Kuang ajar giler panggil Nabi child molester.Bongok punya orientalist! Suka suki jew nak bagi Nabi title ni. Act Nabi kawen dgn Aisha ni ader jew sbb dier pasal dier nk merapatkan ukhwah Nabi dgn keluarga Abu Bakar serta nk train n educate Aisha ni dr kecik ag supaya jadi role model n important female figure kpd umat Islam.
  • Isteri kesayangan Nabi dan merupakan satu2nya wife nabi yg virgin sblm Prophet kawen dgn any of his wives. Soo mmg tak logik akal r ea klu orientalists claim Nabi tu pedophilic pasal smua wives dier widows and Aisha sorg jew bachelorette sblm Nabi kawen dgn dier. Besides pedophilia ni org yg mempunyai tendency to have sex with children jew.Soo the marriage of Prophet dgn Aisha time kecik tak menunjukkan sama skali Prophet ni pedophilia (Nauzubillah!) cuz Aisha sorg jew yg budak time Nabi kawen dgn dier dlm kalangan isteri2 Nabi.
  • Pernah kena fitnah dgn Safwan ibn al-Muattal. Fitnah ni berlaku selpas peperangan Bani Mustalaq (salah satu Jews tribe slaen drpd Banu Nadhir n etc). Time tu smua org dah bertolak ke Madinah pas camping kat satu tmpt ni n Aisha tertinggal kat sni. Selepas Aisha bangun n sedar2 jew dier br sedar yg dier tertinggal. Kebetulan time tu Safwan ader kat situ n sedar Aisha n kenal dier pasal sblm ni kat Makkah or Hijrah Safwan penah nmpk muka Aisha tanpa hijab.Fyi, sblm hijrah arahan kena tutup aurat tak kuatkuasa spnhnya ag n kat Madinah br women kena tutup aurat n pakai hijab. Den Safwan pon balik r Madinah dgn Aisha berdua n smpi2 jew kat sana smua org speculate yg Aisha ader sulit affair dgn Safwan smpi Nabi sndri pon meragui Aisha. Even Prophet ckp kat Aisha klu dier ader wat salah silalah bertaubat kepada Allah tapi Aisha dgn lantangnya menjawab watper dier nk bertaubat klu dier taw yg dier mmg tak bersalah. Time ni Aisha mmg sedey giler n Prophet pon just melawat Aisha tnya kaba. Patu Allah trunkan ayat yg bgtau Aisha tak bersalah.Parent Aisha sgt gmbira time ni n mintak Aisha cium Prophet 4 dis wonderful news. However Aisha tak nk n simply jawab bukan Prophet yg spatutnya dier berterima kasih tapi Allah yg she should be grateful pasal clearkan nama dier 4m dis fitnah. Diva!
  • Nama timangan Aisha al-Humayra pasal pipi Aisha ni sering kemerah-merahan. Aisha juga dikatakan mempunya rupa paras yg cantik. Aisha juga tidak mempunyai zuriat pasal dier mandul.
  • Nabi wafat time Aisha berumur 18thn. Besides that, time Prophet tgh nazak baginda even mintak nak Aisha jaga dier drpd isteri2 dier yg laen. Sewaktu NAbi wafat pon Aisha sorg jew yg berada di tmpt kjadian dan Nabi meninggal atas lap Aisha. Sgt sedey giler time ni aku baca buku The Life of Muhammad during Prophet passed away smpi bergenang air mata aku.Fyi, Umar time ni mmg tak caya Prophet dah wafat n claim yg Prophet just tinggalkan umat dier jumpa Allah skjp n akn datang balik macam Nabi Musa pernah tngglkan Bani Israel n datang balik. Umar sndri pergi masjid n wat statement ni smpi dier ckp dier akn hukum bunuh tak silap aku klu ader org betul2 caya Prophet passed away. But slps Abu Bakar pergi tgk sndri yg Prophet dah wafat dier g masjid n bagi khutbah kat
    Muslims n even recite Quranic verse yg bgtau Prophet pon just manusia biasa sajer n dier pon akan wafat satu hari nanti.Umar pon terima hakikat ni.
  • Aisha dikatakn telah narrate hampir 2210 hadith n jadi org yg penting dlm Islam slps Prophet dah meninggal. Rmi sahabat2 Nabi sndri pon pergi jumpa dier wat consultation nk tnya pasal ilmu2 Islam. Al-Shafii sndri pon guna byk hadith yg Aisha narrate time dier jadi juri tak silap aku. Prophet pon pernah kata ambillah sbahagian ilmu agama drpd Aisha. Betapa hebatnya Aisha dgn ilmunya smpi Prophet ckp cm2!
  • Pernah terlibat dlm Battle of Camel. Battle of Camel ni terjadi slps the assasination of Uthman ibn Affan by fanatic followers of Ali ibn Talib. Pas Aisha dapt tau yg Uthman kena bunuh Aisha mintak kat Ali yg org2 yg bunuh Uthman ni kena hukum bunuh gak tapi Ali just kasi hukuman biasa2 jew. Soo Aisha tak puas ati n dier dgn dua sahabat Nabi Zubair Al-Awwam dgn sp ea sorg ag tibe2 tak ingt lak berperang dgn Ali n pengikut2nya. Aisha n followers dier kalah n dier dihantar ke Madina tinggal situ smpi dier meninggal (rasanya Madinah.Hmph..).
  • Battle of Camel ni skit sbyk menyumbang kepada faktor perpecahan Islam to Sunni n Shiah. Shiah tak pernah anggap Aisha sbg female figure in Islam pasal dier pernah kena fitnah n bukan drpd kaum kerabat Nabi (isteri Nabi kowt tupon tak terima gak Shiah ni.pelik2). Soo ap2 yg hadith Aisha narrated smua dorg tolak bulat2 tak silap aku. Instead dorg anggap Fatimah sbg important female figure in Islam pasal dier anak Nabi n isteri Ali. Ish2..Masalah btol Shiah ni.
  • Digelar Ummul Mui'min which means Mother of All Believers oleh majority of Sunni. She died when she was 66 years old.

p/s: Sgt sedey Farah Nabila da beloved kazen dah pergi Wisconsin, USA to further her studies kat sana. Kat KLIA time anta dier aku mmg sebak giler n tahan nk nangis jew masa dier salam2 aku n parent dier n sedara mara len..Huhu.Kang nanges wat malu lak cuz abang2 aku n kazen2 aku yg laki tak nangis pon.Haha..Tapi tadi dah g KLIA barula btol2 rasa excited nk g London bulan 10 ni.YEEEHAAA ! !

Farah, Me n Akmal. Ops rmbt terburuk lak time ni..Haha..

10 comments:

  1. :'( azam aku paham... kengkawan aku pon dah ramai nak fly.

    btw aku terharu ade kawan seperti kau yang mengimbas kembali kisah2 anbiya' dan keluarga...

    semoga kita semua dirahmati oleh-Nya


    :)

    ReplyDelete
  2. huhu..tula sedey kan!seyes sedey giler..wah thanz a lot for da compliment..lagipon aku taktau nk tulis ap n rasa nk update gak blog aku ni..hee..

    ReplyDelete
  3. bagus pe ko cite2 psl neh..boleh share2 ilmu ngan org len..hohoho..len kali tulis lg psl sape2 plak..^_^

    ReplyDelete
  4. thanz funna!Insya Allah aku wat lagi next time..hee

    ReplyDelete
  5. nice story!ko isilah segala mcam cerita history yg ko blaja. aku sonok je nak bce.

    ReplyDelete
  6. haha mayam2 aku ingtkan ko nk tegur aku pasal aku tulis kisah psl aisha ni dlm bhsa pasar..okiee aku pon byk jew dah pikir kat pala otak ni nk tules ap tapi cuma tak smpi mood dier lagi..nt klu ader masa aku wat k'hee

    ReplyDelete
  7. wah...bagusnyer...tulis la lagi cyer2 cam tu...n hari tu aku ader bace bku pasal Salahudin Ayubi...best cter dier...cuba la bace..

    dah lame aku nak tanye ni...ko nak g London?...wat per?

    ReplyDelete
  8. azam,citela sal shiah tu detail cket..nk tau..

    ReplyDelete
  9. to wawa:
    owh bukan salahudin yg awrna biru tu ea?klu buku tu aku dah beli n baca pown..hee..aku g london sajer jew nk berjalan..tapi kena tipu lecturers aku kata nk melawat kakak aku kat sana.klu tak takot dorg tak kasi.huhu..nt aku ponteng klas 2 mggu.

    to peha:
    tgklaa klu aku rajen..

    ReplyDelete
  10. eheh. base pasa pun if mesej tu sampai and tak lari dari fakta sebenar, its ok la..lagipun, kadang2 kalau tulis ayat lengkap ada yg tak ske bace.

    wallahu'alam

    ReplyDelete

HaaA Ngomel JAngan TAk NgomeL !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...